126Vizualizari
Nu este lucru ușor pentru o familie să aibă un deces în aceste zile ale stării de alertă maximă.
Greutăți de care se lovesc familiile care trebuie să își îngroape persoanele dragi
Fără lumânări sau parastase, cu ceremonii de înmormântare realizate pe fugă în prezența doar a câtorva persoane (mai ales dacă decedatul a fost un om simplu), cu rude care nu se pot ține mâna ori să se îmbrățișeze reciproc, cu echipamente de protecție incomode și distanțe sociale greu de respectat, chiar și durerea se amplifică.
În afară acest proces rapid de înhumare sau incinerare a persoanei defuncte, rudele se lovesc și de dificultatea de a nu putea găsi un loc în care să vegheze persoana iubită sau unde să ofere o masă pentru odihna lor, deoarece spațiile destinate acestor scopuri au încetat să ofere acest gen de servicii ca un mod de minimizare a riscului de contagiune.
Vor sau nu, o fac pentru că este obligatoriu ca să respecte ordinele autorităților destinate ca să limiteze infecția cu Sars-Cov-2 prin interdicția ca mai mult de 16 de persoane ca să se adune în același loc în timpul stării de alertă maximă.
Chiar nu este modul tradițional în care cei apropiați ar fi normal să își ia rămas bun de la cei dragi care tocmai au plecat într-o lume mai bună chiar acum, în mijlocul acestei pandemii, ei trebuie ca să se conformeze sub sancțiunea amenzilor. Nu contează dacă defuncții pe care îi înmormântează au murit sau nu de acest virus. Sars-Cov-2 a schimbat foarte multe lucruri în materie de servicii funerare.
Casele funerare se supun strict reglementărilor dispuse de autorități
Funerare Dorobantu, cunoscuta casă de pompe funebre București, încearcă să se adapteze și ea cât mai bine noilor condiții, așa încât să facă acest eveniment trist unul în care lucrurile să nu se petreacă mecanic, ci cu respect și empatie pentru cei rămași care suferă după o persoană decedată.
Autoritățile medicale au stabilit un protocol strict referitor la toți aceia care mor în timpul acestei pandemii care presupune, printre altele, accelerarea procedurilor funerare. Din nefericire, acest lucru are un efect dezastruos asupra psihicului rudelor și prietenilor mortului, care nu pot trece în mod firesc prin etapele specifice doliului, motiv pentru care mulți dintre ei vor avea cu siguranță în viitorul apropiat de consiliere psihologică din parte specialiștilor în astfel de traume puternice.
Organele competente au fost însărcinate să informeze companiile de servicii funerare despre cum să procedeze în cazul persoanelor care au murit sau nu, de către Covid-19.
Iată cele mai importante dintre acestea:
– preluarea decedatului de către firma funerară se face de angajați care poartă combinezon special, mască, ochelari, cizme de cauciuc și mănuși chirurgicale;
– transportul se face doar cu capacul sicriului sigilat și doar cu mașini de transport autorizate;
– preluarea respectivă este posibilă doar în saci cu etanșeitate perfectă;
– cadavrul trebuie stropit anterior cu soluții omologate;
– nu se mai efectuează în timpul pandemiei Covid-19 procedura îmbălsămării cadavrului;
– nu se mai face priveghi în cazul persoanelor diagnosticate cu Sars-Cov-2;
– slujba religioasă este și ea mult scurtată.
Deși nu există studii care să confirme posibilitatea ca un cadavru să răspândească noul coronavirus, în urmă cu câteva zile presa a dezvăluit că în Thailanda ar fi existat un astfel de caz, chiar dacă acel lanț de contagiune nu a fost confirmat (încă) oficial. Această probabilitate a determinat lumea științifică să înceapă ca să cerceteze și cât poate supraviețui coronavirusul în organism după moartea unui pacient infectat.
Până atunci regulile privitoare la înmormântări trebuie respectate strict și în țara noastră!