Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum să găsești mărimea potrivită a ramei pentru ochelari? 4 sfaturi utile

Ochelari sunt necesari multor persoane, fie că au nevoie să-și îmbunătățească vederea de aproape sau cea de distanță. Ecranele și stilul de viață care suprasolicită ochii au crescut cererea de ochelari. Pe piață se găsesc multe modele, care răspund oricăror cerințe practice și estetice. Însă, pentru a alege ochelarii de vedere sau de soare potriviți, trebuie să știi cum să-i alegi.

Dimensiunile ramei și a podului nazal sunt foarte importante, însă este necesar să acorzi atenție și lungimii brațelor. Dacă alegi ochelari cu brațe prea mari sau prea mici, vei simți disconfort și va exista riscul de a-i pierde sau deteriora. 

  1. Învață cum să determini mărimea potrivită a ramei

Ca să găsești mărimea potrivită de ochelari, trebuie mai întâi să știi cum să determini care este cea de care ai nevoie. Ramele de ochelari Polarizen pentru bărbați, de exemplu, sunt confortabile și frumoase, dar doar dacă le alegi pe cele de dimensiuni potrivite. 

Așează o ruletă imediat sub ochi și măsoară distanța dintre tâmpla stângă și dreaptă. Fă acest lucru în fața unei oglinzi, ca să-ți fie mai ușor să vezi numărul de cm. Acesta reprezintă lungimea totală a ramei. Măsoară și lățimea podului nazal și scade numărul din lungimea totală. Împarte apoi la 2 numărul rezultat, pentru a afla ce lățime trebuie să aibă lentila. Acest aspect este important, pentru că rama urmează linia fiecărei lentile.  

  1. Află ce înseamnă numerele de pe brațul ochelarilor

Cea mai simplă metodă de a afla ce fel de ramă ți se potrivește este să te ghidezi după o pereche de ochelari pe care ai purtat-o anterior și ți s-a potrivit. Pe interiorul brațului stâng găsești câteva numere care îți indică, în ordine, informații importante:

  • Lățimea lentilelor – distanța lentilei în punctul cel mai amplu;
  • lățimea podului nazal – elementul care unește lentilele, măsoară între 14 și 24 mm;
  • lungimea brațelor – măsoară, de obicei, 135, 140 și 145 mm.

Cele mai citite articole

Între dimensiunile tâmplelor și cele ale frunții există un raport direct proporțional. Astfel, când măsori fruntea pentru a descoperi ce lentile ți se potrivesc, poți afla și ce lungime ar trebui să aibă brațele ochelarilor.

  1. Învață să interpretezi cifrele obținute la măsurare

În funcție de datele obținute la măsurarea frunții, îți poți face o idee despre ramele potrivite:

  • frunte mai mică de 129 mm – lentile de 50 mm sau mai mici și brațe de 135-140 mm;
  • frunte medie (130-139 mm) – lentile de 51-55 mm și brațe de 140-145 mm;
  • frunte lată (peste 139 mm) – lentile de 56 mm și mai mult și brațe de 150 mm și mai mult.

Ramele nu trebuie să corespundă perfect acestor numere. Câțiva mm în plus sau minus nu ar trebui să fie o problemă. 

  1. Acordă atenție designului

Anumite elemente de design determină și modul în care ochelarii îți stau pe față. Ține cont că fața nu este statică, ci are numeroși mușchi, care se mișcă atunci când vorbim, zâmbim, mâncăm, etc. Când zâmbești sau vorbești, ochelarii trebuie să-ți rămână pe nas, nu să fie ridicați de obraji. De asemenea, mișcările faciale nu trebuie să-i facă să alunece de pe nas. 

Ține cont ca rama să nu frece obrajii, indiferent de acțiunea mușchilor feței. Designul multor ochelari include un mic spațiu între brațele lor și tâmplă, care are rolul de a preveni disconfortul și riscul de deteriorare al acestora. Apropierea lor de tâmple ar implica forțe care ar slăbi micile legături, în special când îi pui sau îi dai jos. 

Alegerea mărimii potrivite pentru ramele de ochelari este esențială pentru funcționalitatea și confortul acestora. Ține cont de sfaturile noastre și alege rame de calitate. 

Cele mai citite articole