169Vizualizari 0Comentarii
Aruncam in fiecare an aproximativ 300 de milioane de tone de plastic iar cercetatorii estimeaza ca pana in anul 2050 va exista mai mult plastic in apele planetei decat pesti. La acestea se adauga alte milioane de tone de alte resturi nereciclabile. De asemenea, aproximativ o treime din alimente ajunge la gunoi iar din cele peste 100 de miliarde de tone de resurse care intra in economie, circa 60% ajung sa polueze aerul prin gaze de sera.
Consumul nu este singurul responsabil pentru poluare. Economia se bazeaza pe ecuatia cumpara, foloseste si arunca; putem continua cu polueaza. Acest model este ineficient si duce la incalzire globala, consumul problematic a resurselor pamantului si multa incertitudine cu privire la viitorul copiilor nostri.
O posibila solutie consta in punerea in practica a unor practici de economie circulara. Conceptul aparut inca din anii ’60 propune atat practici de reciclare, cat si refolosirea materialelor si a obiectelor, astfel consumul devenind unul circular. In continuare poti citi mai multe despre beneficiile economiei circulare, cum se compara cu economia liniara (economia actuala), care sunt elementele de baza si cateva sfaturi pentru o trecere usoara la economia circulara.
Ce beneficii ofera economia circulara
Prin economia circulara se doreste atat reciclarea unor produse, cat mai ales prevenirea formarii lor, prin schimbarea destinatiei. Astfel, produsele si materialele sunt folosite mai mult timp iar sistemele naturale au timp sa se regenereze. Mai jos poti citi despre beneficiile economiei circulare:
- Biodiversitate – atunci cand nu mai privim natura drept cosul nostru de gunoi, plantele, animalele si pasarile pot creste in ritmul lor;
- Mai putine gunoaie – economia circulara pune accent pe folosirea si folosirea produselor, pe materiale sustenabile etc;
- Mai putina poluare – pe masura ce plasticul nereciclabil, substantele chimice periculoase si combustibilii fosili sunt din ce in ce mai putin folositi, poluarea este redusa semnificativ;
- Mai multa sanatate – ca urmare a imbunatatirii calitatii aerului, a apei si a alimentelor se va imbunatati si sanatatea oamenilor iar costurile cu tratamentele medicamentoase vor scadea;
- Costuri mai mici pentru populatie – pe masura ce costurile pentru a produce noi produse scade, va scadea si costul necesar folosirii anumitor produse;
- Costuri mai mici pentru companii – nu va mai fi nevoie sa se cumpere materiale brute, vor putea fi extrase anumite componente iar altele vor fi reciclate la costuri minime;
- Noi locuri de munca – aceste forme noi de productie, reciclare si reutilizare vor avea nevoie de angajati. Mai mult, cum economia circulara pune accent pe resursele locale, pozitiile anterior externalizate vor fi ocupate local.
Economia circulara vs economia liniara
In economia liniara exista acest schimb intre bani si bunuri. Materialele brute sunt extrase, taiate si procesate pentru a obtine produsele dorite de populatie. Dupa folosire, sunt aruncate.
Prin comparatie, in economia circulara resursele naturale intra intr-un ciclu in care valoarea lor este mentinuta constanta de-a lungul vietii. Atunci cand nu mai folosesti un produs, acesta reintra in circulatie pentru a fi reparat sau refolosit intr-un alt mod.
Odata ce te-ai plictisit de pantofi, acestia pot fi purtati de altcineva. De asemenea, materialele din care vor fi produsi ii va face ideali pentru a fi reciclati sau folosi drept compost.
In cazul economiei liniare, valoarea sta in preschimbarea banilor in produse. În cadrul economiei circulare materialele sunt folosite si refolosite, putand fi implicate inclusiv in sustinerea mediului (prin captare de carbon, filtrarea apei etc.).
Cele mai citite articole
Succesul economiei circulare sta in modelul aplicat. Daca iti iei o gogoasa, o mananci si s-a terminat partea de consum. Insa daca vorbim de produsele tehnice, acestea nu pot fi consumate cu totul.
De exemplu, cumparam un telefon si il folosim pana cand ecranul se misca mai greu sau pana ajunge, din greseala, in vasul de toaleta. Apoi il aruncam si ne luam altul. Economia circulara presupune fie vinderea telefonului in regim second-hand, fie repararea lui si apoi refolosirea. In cazurile severe, presupune dezasamblarea sa si pastrarea spre refolosire a materialelor reciclabile.
Elemente de baza in economia circulara
Economia circulara se bazeaza pe cateva principii de baza: eliminarea deseurilor, folosirea de surse regenerabile si sprijinirea sistemelor naturale (umane, animale si vegetale). Despre acestea poti citi mai jos:
- Eliminarea deseurilor – in economia circulara deseurile sunt privite altfel decat in economia liniara. In loc sa ocupe loc inutil la groapa de gunoi si sa polueze, acestea devin o resursa. Un prim pas consta in transportarea lucrurilor intr-un singur loc pentru a pune cap la cap piesele economiei circulare. Materialele organice sunt reciclate prin biodegradare si se intorc in pamant. Produsele tehnice se recicleaza continuu, atata timp cat continua sa isi pastreze valoarea. Se pune accentul pe reparare, reutilizare, reconditionare si reciclare, acolo unde este cazul;
- Folosirea de surse regenerabile in locul resurselor finite – in loc sa consumam resurse finite, asa cum se intampla in economia liniara, economia circulara propune folosirea unor surse regenerabile de energie. Astfel, se doreste reducerea cat mai eficienta a folosirii materiilor prime non-biodegradabile. Acolo unde se folosesc resurse finite, acestea vor fi reutilizate in cascada, pentru a preveni aruncarea lor;
- Sprijinirea sistemelor naturale – afacerile de succes nu trebuie sa insemne efecte negative asupra mediului si afectarea comunitatilor. Schimbarea paradigmei de gandire va duce la o preocupare pentru sistemele naturale si sociale. Economia va contribui la imbunatatirea calitatii aerului, a mediului, a apei si a vietii umane.
Sfaturi pentru a trece la o economie circulara
Schimbarea poate incepe cu noi. O prima solutie este sa consumam mai putin. Economia circulara se bazeaza pe o folosire inteligenta a resurselor naturale iar adevarul este ca noi, oamenii, consumam mult prea mult.
De-a lungul secolului al XX-lea folosirea materiilor brute a crescut de doua ori mai repede decat cresterea populatiei. Intr-o lume in care oamenii din tarile cele mai bogate din lume consuma de zece ori mai mult decat cei din tarile cele mai sarace, este nevoie de o echilibrare, un consum mai redus intr-un caz si un consum mai crescut in al doilea caz.
O alta recomandare este sa consumam mai bine. Economia circulara se refera atat la reducerea consumului, cat si la un consum inteligent. Acest lucru se traduce prin alegerea produselor din materiale sustenabile sau care se pot recicla. Poate, de asemenea, insemna reducerea consumului de produse animale pentru a reduce gazele de sera, produse in manufacturarea acestora (carne, oua, branza etc).
In ceea ce priveste companiile, produsele ar trebui realizate din materiale sustenabile sau reciclabile, pentru ca dupa folosire sa poate fi refolosite sau reparate. Autoritatile, la randul lor, ar trebui sa promoveze politici de incurajare a reciclarii si reutilizarii.
Economia circulara este un element-cheie pentru a crea un viitor sustenabil pentru generatiile viitoare. Optarea pentru materiale naturale, produse locale si aplicarea principiului de reciclare/reparare/reutilizare reprezinta cateva masuri pe care le poti lua pentru tranzitia spre economia circulara.
Sursa foto: Shutterstock