
Stiai ca aspartamul este posibil cancerigen
Despre aspartam si potentialul sau cancerigen
Aspartamul este un indulcitor artificial care a fost introdus pe piata in anii 1980 si este folosit in prezent in numeroase produse alimentare si bauturi dietetice. Este de aproape 200 de ori mai dulce decat zaharul si este preferat de multe persoane care doresc sa reduca aportul caloric. Cu toate acestea, exista o preocupare din ce in ce mai mare in legatura cu potentialul sau cancerigen, avand in vedere numeroasele studii care sugereaza o legatura intre consumul de aspartam si dezvoltarea cancerului.
Potrivit unui raport publicat de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) in 2023, aspartamul a fost clasificat ca fiind "posibil cancerigen" pentru oameni. Aceasta clasificare a fost facuta pe baza unor studii care au aratat ca consumul de aspartam poate creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv limfoame si leucemii. Comparativ cu alte substante considerate a fi cancerigene, aspartamul are un nivel de risc mai scazut, dar totusi merita luata in considerare atentia asupra consumului excesiv.
Studiile si dovezi asupra aspartamului
Exista numeroase studii care sugereaza o legatura intre consumul de aspartam si dezvoltarea cancerului la animale de laborator. Un studiu realizat de Fundatia Ramazzini din Italia in 2005 a aratat ca soarecii care au consumat aspartam pe o perioada indelungata au prezentat o incidenta mai mare a tumorilor, in special limfoamele si leucemiile. Cu toate acestea, acest studiu a fost contestat de alte cercetari, care nu au reusit sa reproduca aceleasi rezultate.
Un alt studiu realizat de Institutul National de Sanatate Publica din Danemarca a analizat datele a peste 60,000 de femei insarcinate si a constatat o asociere intre consumul de bauturi continand aspartam si un risc crescut de nastere prematura. Desi acest studiu nu a investigat in mod direct legatura dintre aspartam si cancer, el subliniaza importanta monitorizarii consumului de indulcitori artificiali.
Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie si nutritie la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat ca, in ciuda dovezilor limitate, nu poate fi ignorata in totalitate posibilitatea ca aspartamul sa aiba efecte daunatoare asupra sanatatii umane. Acesta sugereaza ca este important sa fim precauti si sa nu depasim doza zilnica recomandata.
Reglementari si doza zilnica admisa
Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA) au stabilit o doza zilnica admisa (DZA) pentru aspartam, considerata a fi sigura pentru consum. Aceasta doza este de 40 mg/kg corp/zi in Europa si de 50 mg/kg corp/zi in Statele Unite. Acest lucru inseamna ca o persoana care cantareste 70 de kilograme ar trebui sa consume maxim 2800 mg de aspartam pe zi pentru a ramane in limitele considerate sigure.
Cu toate acestea, avand in vedere discutiile recente despre potentialul cancerigen al aspartamului, este esential ca autoritatile de reglementare sa continue sa monitorizeze si sa evalueze noile date stiintifice. In plus, consumatorii sunt incurajati sa fie constienti de cantitatea de aspartam pe care o consuma zilnic si sa evite depasirea dozei recomandate.
Produse care contin aspartam
Aspartamul este prezent in numeroase produse alimentare si bauturi, iar consumatorii ar trebui sa fie constienti de aceste surse pentru a-si gestiona aportul. Iata o lista de 5 tipuri de produse care contin frecvent aspartam:
- Bauturi racoritoare dietetice si energizante
- Guma de mestecat fara zahar
- Dulciuri si deserturi fara zahar sau cu continut redus de zahar
- Produse lactate cu continut redus de calorii
- Indulcitori artificiali pentru cafea sau ceai
Desi aceste produse pot fi o alternativa atractiva pentru cei care doresc sa reduca aportul de calorii si zahar, este important sa se citeasca etichetele si sa se verifice continutul de aspartam pentru a evita consumul excesiv.
Alternative la aspartam
Din ce in ce mai multe persoane cauta alternative la aspartam, fie din motive de sanatate, fie din preferinte personale. Exista mai multe indulcitori naturali si artificiali care pot inlocui aspartamul in dieta zilnica. Printre cele mai populare optiuni se numara stevia, xilitolul, eritritolul si sucraloza.
Stevia este un indulcitor natural derivat din frunzele plantei Stevia rebaudiana si este de 200-300 de ori mai dulce decat zaharul. Este considerat sigur pentru consumul uman si nu a fost asociat cu riscuri de cancer. Xilitolul si eritritolul sunt indulcitori obtinuti din zaharuri naturale si au un continut caloric redus, fiind potriviti pentru persoanele care doresc sa reduca aportul de calorii.
Sucraloza, cunoscuta si sub numele de Splenda, este un indulcitor artificial care este de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharul si este considerata sigura pentru consumul uman in doze moderate. Alegerea unui indulcitor potrivit depinde de preferintele personale si de necesitatile dietetice individuale, dar este esential sa se consulte un specialist in nutritie pentru a face cea mai buna alegere.
Ce spun specialistii despre aspartam
Dr. Lisa Lefferts, un expert in siguranta alimentara la Centrul pentru Stiinta in Interesul Public (CSPI), afirma ca, desi studiile asupra aspartamului nu sunt concludente, exista suficiente dovezi pentru a justifica precautia atunci cand vine vorba de consumul acestuia. Ea recomanda consumatorilor sa fie constienti de cantitatea de aspartam din dietele lor si sa opteze pentru indulcitori naturali atunci cand este posibil.
De asemenea, dr. Lefferts subliniaza importanta cercetarilor continue in domeniu pentru a clarifica legatura dintre aspartam si cancer. Pe masura ce stiinta evolueaza, este probabil ca noi descoperiri sa ofere o mai buna intelegere a impactului pe termen lung al aspartamului asupra sanatatii.
Consideratii finale
In concluzie, desi aspartamul este considerat sigur pentru consumul uman in limitele dozelor zilnice admise, exista inca preocupari legate de potentialul sau cancerigen. Studiile existente nu ofera un raspuns definitiv, dar sugereaza ca este prudent sa fim atenti la consumul de aspartam, mai ales in cazul persoanelor care il consuma regulat in cantitati mari.
Pe de alta parte, este important sa ne amintim ca decizia de a consuma sau nu aspartam depinde de preferintele individuale si de informatiile disponibile. Indiferent de alegerile facute, consumatorii ar trebui sa fie mereu informati si sa isi monitorizeze dieta pentru a asigura un echilibru sanatos al nutrientilor si indulcitorilor.