
Cum să eviți problemele care pot să apară atunci când porți lentile de contact
Lentile de contact reprezintă o metodă sigură și eficientă de a-ți îmbunătăți vederea și o alternativă pentru ochelarii de vedere pe care mulți o preferă. Cu toate acestea, dacă nu sunt utilizate corect, pot duce la apariția a diverse probleme, inclusiv infecții, conjunctivită sau reacții alergice.[2] Astfel de probleme pot fi însă evitate și în acest articol îți vom spune cum poți face asta.
- Nu le atinge niciodată cu mâinile murdare
Spală-ți mâinile apă și săpun și usucă-le bine înainte de a atinge lentilele de contact. În caz contrar, riști ca toate bacteriile sau iritanții de pe mâinile tale să se atașeze de lentile, de unde pot ajunge în ochi și cauza diferite infecții sau alte probleme.[2]
- Curăță-le și dezinfectează-le după fiecare utilizare
Cu excepția cazului în care optezi pentru lentile de contact de unică folosință, acestea trebuie curățate și dezinfectate după fiecare utilizare și înainte de a le aplica, folosind doar soluții speciale (niciodată apă sau alte soluții care nu sunt destinate acestui scop) și respectând instrucțiunile producătorului sau pe cele ale optometristului/oftalmologului. De asemenea, este foarte important să folosești soluție proaspătă de fiecare dată când le cureți sau le depozitezi.[1]
- Nu le purta mai mult decât este indicat
Unele lentile de contact pot fi purtate continuu, iar altele trebuie scoase după 10-12 ore. Nu este indicat să dormi cu lentilele de contact decât dacă ți s-a recomandat asta de către un specialist. Acest lucru poate crește de până la 8 ori riscul dezvoltării unei infecții oculare.
De asemenea, trebuie să ții cont și de perioada de valabilitate a lentilelor de contact. Ea poate varia de la o singură utilizare până la 1 an, dar după expirarea sa va trebui să înlocuiești lentilele de contact chiar nu le-ai folosit în fiecare zi. De exemplu, dacă vei alege o pereche de lentile bilunare, asta înseamnă că va trebui să le înlocuiești după o săptămână sau două, indiferent că le-ai purtat sau nu zilnic.[2]
- Evită contactul lentilelor de contact cu apa
Lentilele de contact și apa nu sunt o combinație bună. Se recomandă scoaterea acestora înainte de a face duș sau baie ori de a înota. De asemenea, nu trebuie niciodată să folosești apă pentru a le curăța.
Apa poate face ca lentilele de contact moi să își schimbe forma, să se umfle și să se lipească de ochi. Pe lângă faptul că acest lucru este inconfortabil, poate zgâria corneea și facilita pătrunderea germenilor în ochi și dezvoltarea unei infecții. În plus, apa nu este sterilă; conține bacterii și alte microorganisme care pot cauza infecții. Una dintre cele mai periculoase este Acanthamoeba, o amibă care trăiește în apa de la robinet, în lacuri și în alte surse de apă și care poate provoca keratita amibiană, o infecție oculară severă, foarte dureroasă și dificil de tratat.
Dacă lentilele tale au intrat în contact cu apa, aruncă-le sau dezinfectează-le înainte de a le utiliza din nou.[3]
- Curăță și înlocuiește periodic recipientul în care le depozitezi
Oricât de atent ți-ai curăța lentilele de contact, acest lucru nu va conta dacă le depozitezi într-un recipient care nu a fost igienizat corespunzător. Curăța-l și dezinfectează-l și pe acesta după fiecare utilizare, folosind soluție pentru lentile, nu apă, și nu uita să-l usuci bine.
Aceste recipiente trebuie înlocuite cel puțin o dată la 3 luni, chiar și mai devreme dacă sunt deteriorate în vreun fel.[1]
Lentilele de contact te pot ajuta să îți îmbunătățești vederea sau să-ți modifici culoarea ochilor. Indiferent de motivul pentru care ai ales să le porți, trebuie să te asiguri că le îngrijești corect pentru a evita apariția unor posibile probleme. Respectă întotdeauna recomandările medicului și pe cele ale producătorului lentilelor de contact.
Bibliografie:
- „Protect Your Eyes.” Centers for Disease Control and Prevention, 30 Nov. 2022, www.cdc.gov/contactlenses/protect-your-eyes.html. Accessed 14 Dec. 2022.
- R. Morgan Griffin. „What Problems Can Contact Lenses Cause?” WebMD, WebMD, 20 Apr. 2017, www.webmd.com/eye-health/contact-lens-problems. Accessed 14 Dec. 2022.
- „Water and Contact Lenses Don’t Mix.” Centers for Disease Control and Prevention, 30 Nov. 2022, www.cdc.gov/contactlenses/water-and-contact-lenses.html. Accessed 14 Dec. 2022.