Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
doctor

Ce este un infarct

Un infarct miocardic, cunoscut și sub numele de atac de cord, este o boală gravă a inimii cauzată de furnizarea insuficientă de sânge și oxigen la mușchiul inimii. Acest lucru se datorează blocării unei artere coronare, care este un vas de sânge care furnizează oxigen la inimă. Boala poate duce la complicații grave, chiar și la deces.

Cauze

Cauza cea mai comună a unui infarct miocardic este blocarea unei artere coronare din cauza așa-numitului „placă de aterom”, care se acumulează pe pereții vaselor de sânge. Aceasta este o formare de grăsime și colesterol care îngustează arterele și limitează fluxul de sânge către inimă. Alte cauze ale atacului de cord sunt diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea, boli de inimă congenitale și vârsta înaintată.

Simptome

Simptomele comune ale unui atac de cord includ: durere sau presiune în piept, durere care se extinde la gât, umeri, brațe sau mâini, transpirații, greață, vărsături, scăderea stării generale, slăbiciune și respirație scurtă. Acești simptome pot apărea în câteva minute sau se pot dezvolta încet, de-a lungul a câtorva ore.

Diagnostic

Diagnosticul unui infarct miocardic se face prin efectuarea unei serii de teste, inclusiv electrocardiograma, analize de sânge, imagistica cardiovasculară și testarea ritmului cardiac. Aceste teste pot identifica semne ale unei boli de inimă și pot determina cât de severă este boala. De asemenea, medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a evalua starea generală a inimii.

Tratament

Cele mai citite articole

Un infarct miocardic poate fi tratat prin administrarea medicamentelor administrate intravenos sau pe cale orală pentru a reduce nivelul colesterolului, pentru a reduce presiunea arterială și pentru a preveni coagularea sângelui. De asemenea, medicul poate recomanda interventii chirurgicale pentru a repara arterele coronary si pentru a restabili circulatia normala a sangelui catre inima. Tratamentul medicamentos și chirurgical poate ajuta la prevenirea unui atac de cord sau a altei boli de inimă.

Complicatii

Dacă un infarct miocardic nu este tratat în mod corespunzător, pot apărea complicații cum ar fi aritmie cardiacă, insuficiența cardiacă, șocul cardiogen și anevrismul disecant. Anevrismul disecant este o boală gravă a inimii care poate cauza perforarea arterelor. Aceasta poate duce la hemoragii interne și, în funcție de gravitatea leziunii, poate fi fatală.

Prevenirea atacului de cord

Atacul de cord poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care include alimentația adecvată, exercițiile fizice regulate și limitarea consumului de alcool. De asemenea, este important să se monitorizeze frecvent nivelul colesterolului și să se urmeze tratamentul prescris de medic pentru hipertensiunea arterială și diabetul zaharat. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de atac de cord.

Concluzie

Un infarct miocardic poate fi o boală gravă, care poate provoca complicații severe și, în unele cazuri, poate provoca decesul. Un stil de viață sănătos și prevenirea bolilor de inimă pot ajuta la reducerea riscului de a face un atac de cord. Tratamentul corect poate preveni complicații grave și potențial mortale, precum și moartea. Este întotdeauna important să se caute ajutor medical imediat dacă au loc simptomele unui atac de cord.

Cele mai citite articole