Covorașe auto din velur vs. covorașe din cauciuc: avantaje și dezavantaje

Share your love

Covorașele auto fac parte dintre principalele accesorii auto, fără de care va fi imposibil să se creeze confort în interiorul mașinii. Dacă în trecut cele mai populare covoare de acest fel erau fabricate din cauciuc, astăzi pentru multe mașini sunt disponibile covoare speciale din materiale diverse, care de care mai inedite. Cei mai mulți șoferi români le preferă totuși în continuare pe cele din cauciuc pentru că au trecut testul timpului, au un preț accesibil și prezintă versatilitate în utilizare.

Avantajele și dezavantajele covoarelor din materiale textile

Chiar dacă magazinele online oferă modele diverse de covorașe auto fabricate din țesături cu un aspect atractiv, sunt neutre sau vesel colorate, iar materialul poate fi asortat ușor cu stilul general al designului interior al mașinii ele nu sunt totuși competitori redutabili. Asta deși, trebuie recunoscut faptul ele arată mult mai bine decât cele din cauciuc care par ieftine (și în cele mai multe cazuri chiar sunt!) și de multe ori nici măcar nu sunt tăiate la dimensiunile potrivite pentru un anumit model de autoturism sau altul.

Covorașele din fibre textile au dezavantajul că se îmbibă rapid cu umezeală și rețin părul, pot fi un mediu propice pentru proliferarea unor microbi periculoși care generează și un miros de putrefacție dezagreabil care se răspândește din nefericire în interiorul mașinii.

O variantă ar fi curățarea lor regulată cu diverse soluții, dar nu se poate rezolva total această problemă specifică. 

Din fericire, pentru aceia care urăsc covorașele din cauciuc, dar nu vor nici covorașe din materiale textile 100% care să ridice mari probleme prin folosirea lor îndelungată din punctul de vedere al igienizării, acum există și o variantă de compromis: covorașe din cauciuc care au un strat exterior de velur. Singurul dezavantaj al acestora este prețul mai mare și dificultatea de a găsi astfel de covorașe care să se potrivească pe deplin caracteristicilor unui tip de mașină sau altul.

Pro și contra alegerii covorașelor auto din cauciuc

Covoarele pentru mașină din cauciuc clasice sunt fabricate dintr-o bază de cauciuc durabilă, rezistentă la uzură.

Principalul avantaj al acestor accesorii auto este rezistența excelentă la umiditate. Iarna, când șoferul și pasagerii intră în mașină, ajunge simultan în interior și murdăria și zăpada care se topește rapid. Dacă acestea se filtrează prin covorașe obișnuite din velur, pentru a cădea mai apoi pe podeaua mașinii (provocând în timp apariția ruginii), când e vorba de cauciuc nu există această neplăcere costisitoare.

Utilizarea acestor covoare de cauciuc permite ca toată umezeala să rămână pe respectivul covoraș, iar pentru eliminarea ei pur și simplu se răstoarnă când se acumulează.

Îngrijirea unor astfel de covoare de cauciuc nu este deloc dificilă. Pot fi spălate cu ușurință cu un furtun cu apă simplă sau cu substanțele chimice recomandate pentru cauciuc.

Trebuie totuși să recunoaștem și faptul că, în căldura din mașină, acest covor va continua să emită un miros neplăcut care persistă și chiar se îmbibă în tapițerie și este uneori extrem de dificil să scapi de el. Prin urmare, pe vreme călduroasă este mai bine să te abții de la utilizarea acestor accesorii cauciucate și să te orientezi spre unele din velur. 

Covoarele auto care sunt fabricate din cauciuc de calitate inferioară se întăresc rapid la frig, ceea ce afectează negativ durabilitatea acestor accesorii.

Cineva ar putea crede că covoarele din velur vor costa mult mai mult decât accesoriile auto asemănătoare din cauciuc. Cu toate acestea, în realitate modelele de înaltă calitate au un cost ridicat deoarece sunt fabricate din cauciuc ecologic care nu emite un miros neplăcut și au o durabilitate foarte bună chiar la o exploatare intensivă.

În concluzie, mulți proprietari de mașini preferă în continuare să cumpere accesorii clasice din cauciuc. Acestea au o mulțime de avantaje, inclusiv asigurarea unei protecții complete a caroseriei autovehiculului de umezeală, care poate fi introdusă în habitaclu cu încălțăminte în timpul iernii. Dar vara, de schimb, se pot folosi temporar și covorașele din velur care nu costă totuși o avere.