Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gripa este o boală infecțioasă contagioasă cauzată de virusuri ce afectează tractul respirator. Deși au simptome relativ asemănătoare, gripă debutează brusc și se manifestă mai sever decât răceala. Gravitatea bolii poate varia, iar în unele cazuri poate duce chiar și la deces.

Dacă există riscul apariției unor complicații ori dacă simptomele sunt severe, medicul îți poate prescrie antivirale. De obicei, nu este nevoie de tratament medical.[1] Sunt însă remedii la care poți apela pentru a ameliora simptomele gripei, iar despre câteva dintre acestea vom vorbi mai jos. 

  1. Odihnă 

Unul dintre primele lucruri care se recomandă persoanelor diagnosticate cu gripă este să stea acasă, să se odihnească și să doarmă.[5] În acest fel, eviți să transmiți virusul altor persoane și îi dai sistemului tău imunitar o mână de ajutor în lupta împotriva bolii.[3]

  1. Ceaiuri 

Atunci când ai gripă sau ești răcit, este importat să te hidratezi. Este de preferat să eviți băuturile cu cofeină. Pe lângă apă, mai poți consuma și ceaiuri din plante. Deși nu toate beneficiile acestora au fost confirmate de cercetările științifice, sunt menționate adesea atunci când vine vorba de remedii pentru tratarea gripei sezoniere. Ceaiurile de mușețel și mentă, de exemplu, sunt apreciate pentru proprietăților lor, dar și pentru gustul plăcut. 

Chiar dacă nu luăm în calcul proprietățile plantelor, consumul de lichide calde poate ameliora simptome precum rinoreea, tusea, strănutul, durerile în gât ori oboseala.[6] 

  1. Miere 

Fie că este vorba de gripă sau de răceală, mierea este un produs ce te-ar putea ajuta. Studiile[4][2] au arătat că aceasta poate calma tusea. O poți adăuga în ceaiuri sau într-un pahar cu apă caldă și puțină lămâie. Este important însă de reținut că mierea nu se administrează copiilor cu vârsta sub 1 an. 

  1. Gargara cu apă sărată 

Un alt remediu pe care îl poți încerca este gargara cu apă sărată. Aceasta ar putea ameliora durerile în gât. Adaugă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și fă gargara cu această soluție; nu o înghiți. Poți repeta procesul ori de câte ori dorești.[3]

  1. Uleiuri esențiale 

Cele mai citite articole

Uleiurile esențiale sunt un amestec complex de compuși organici volatili. Datorită proprietăților lor, acestea sunt folosite în diverse scopuri, inclusiv pentru atenuarea simptomelor gripei și răcelii. Printre cele pe care le poți încerca se numără cel de scorțișoară, lemongrass, cimbru sau lavandă.[7]

De obicei, acestea se folosesc pentru inhalații. Poți folosi direct recipientul în care se află uleiul, poți pune câteva picături pe o batistă sau într-un difuzor. Multe dintre uleiurile esențiale sunt toxice, așa că nu se recomandă ingerarea acestora. Majoritatea pot fi aplicate și pe piele, dar doar după ce sunt amestecate cu uleiuri precum cel de cocos, măsline sau argan.[3]

Când să mergi la medic 

Simptomele gripei pot include: 

  • Febră bruscă 
  • Dureri musculare
  • Dureri de cap
  • Tuse seacă
  • Oboseală 
  • Pierderea apetitului
  • Dureri în gât
  • Diaree
  • Dureri de stomac. 

Persoanele care au peste 65 de ani, au sistem imunitar slăbit, suferă de o altă afecțiune medicală sau sunt însărcinate ar trebui să ceară sfatul unui specialist dacă observă astfel de simptome. Același sfat este valabil și în cazul în care acestea nu se îmbunătățesc după 7 zile. 

Durerile bruște în piept, tusea cu sânge și dificultățile de respirație sunt simptome ce indică necesitatea unei vizite urgente la medic.[5]

Gripa este o infecție respiratorie foarte contagioasă, dar de multe ori nu este necesar un tratament medical. Remedii precum cele de mai sus pot ajuta la ameliorarea simptomelor acestei boli, dar este important de reținut că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma eficacitatea lor. 

Consultă un medic dacă ai simptome severe sau dacă observi că acestea nu par să se îmbunătățească.

Bibliografie: 

  1. About Flu”. 2022, www.cdc.gov/flu/about/index.html. Accessed 25 Mar. 2022.
  2. Cohen, Herman Avner, et al. “Effect of Honey on Nocturnal Cough and Sleep Quality: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Study.” Pediatrics, vol. 130, no. 3, 1 Sept. 2012, pp. 465–471, publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/130/3/465/30142/Effect-of-Honey-on-Nocturnal-Cough-and-Sleep?redirectedFrom=fulltext, 10.1542/peds.2011-3075. Accessed 25 Mar. 2022.
  3. Iftikhar, Noreen. “10 Natural Remedies for Flu Symptoms.” Healthline, Healthline Media, 10 Apr. 2019, www.healthline.com/health/natural-flu-remedies. Accessed 25 Mar. 2022.
  4. Miceli Sopo, S., et al. “Effect of Multiple Honey Doses on Non-Specific Acute Cough in Children. An Open Randomised Study and Literature Review.” Allergologia et Immunopathologia, vol. 43, no. 5, 1 Sept. 2015, pp. 449–455, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25201759/, 10.1016/j.aller.2014.06.002. Accessed 25 Mar. 2022.
  5. NHS Choices. Flu. 2022, www.nhs.uk/conditions/flu/. Accessed 25 Mar. 2022.
  6. Sanu A;Eccles R. “The Effects of a Hot Drink on Nasal Airflow and Symptoms of Common Cold and Flu.” Rhinology, vol. 46, no. 4, 2022, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19145994/. Accessed 25 Mar. 2022.
  7. Wani, Abdul Rouf, et al. “An Updated and Comprehensive Review of the Antiviral Potential of Essential Oils and Their Chemical Constituents with Special Focus on Their Mechanism of Action against Various Influenza and Coronaviruses.” Microbial Pathogenesis, vol. 152, Mar. 2021, p. 104620, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33212200/, 10.1016/j.micpath.2020.104620. Accessed 25 Mar. 2022.

Cele mai citite articole

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!