Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fructele si legumele proaspete sunt importante pentru sanatate. Acestea sunt bogate in nutrienti esentiali si ofera multiple beneficii organismului tau. Iata 5 motive pentru care este recomandat sa consumi zilnic fructe si legume proaspete.

Surse excelente de vitamine si minerale

Vitaminele si mineralele sunt absolut necesare pentru a sustine functionarea optima a organismului. Ele sunt implicate in numeroase procese interne, printre care:

  • Functionarea sistemului imunitar; 
  • Formarea si repararea tesuturilor; 
  • Metabolismul energetic; 
  • Reglarea functiilor hormonale. 

Fiecare vitamina are propriul sau rol in organism. De exemplu:

  • Vitamina C ajuta la sinteza colagenului si la protectia impotriva stresului oxidativ;
  • Vitamina D contribuie la absorbtia calciului si la sanatatea oaselor;
  • Vitaminele din complexul B sunt implicate in producerea de energie si in functionarea sistemului nervos. 

La randul lor, mineralele (calciul, fierul, magneziul, zincul, potasiul etc.) sunt implicate in procese precum:

  • Transmiterea impulsurilor nervoase;
  • Formarea celulelor sanguine;
  • Contractia musculara;
  • Structura si densitatea osoasa;
  • Mentinerea echilibrului hidro-electrolitic. 

Asadar, fara aportul adecvat de vitamine si minerale, organismul tau devine vulnerabil in fata unui numar mare de afectiuni. 

Unele dintre cele mai importante surse naturale de vitamine si minerale sunt fructele si legumele. Incearca sa alegi fructe si legume de sezon si sa le consumi proaspete pentru a profita de valoarea lor nutritionala maxima. Poti apela si la ajutorul unei combine frigorifice dotate cu tehnologii inovatoare, care va prelungi durata de viata a alimentelor proaspete. Aceasta incetineste fenomenul de deshidratare si pastreaza vitaminele din fructe si legume pentru o perioada mai lunga de timp.

Bogatie de fibre

Fructele si legumele proaspete sunt surse importante de fibre alimentare. Fibrele alimentare joaca un rol crucial in functionarea optima a sistemului tau digestiv si nu numai.

Fibrele solubile contribuie la mentinerea sanatatii cardiace si la controlul diabetului prin stabilizarea nivelului de zahar din sange. Fibrele insolubile contribuie la mentinerea unei senzatii de satietate mai indelungate, aspect util in mentinerea unei greutati sanatoase. De asemenea, ele faciliteaza un tranzit intestinal regulat.

Protectie celulara si antioxidanti

Radicalii liberi sunt niste molecule foarte instabile si reactive produse in organism ca urmare a unor procese interne normale sau sub infuenta unor factori externi nocivi, precum expunerea la fumat, la poluare si la diverse surse de radiatii. Radicalii liberi afecteaza organismul prin degradarea celulara pe care o produc. Ei cresc riscul de boli de inima, cancer si afectiuni neurodegenerative.

Antioxidantii sunt substante care protejeaza celulele in fata stresului oxidativ si daunelor cauzate de radicalii liberi. Pentru a te proteja sau a incetini efectele negative ale radicalilor liberi, creste aportul de alimente bogate in antioxidanti. Majoritatea fructelor si legumelor proaspete contin antioxidanti. 

Hidratare si continut scazut de calorii

Apa reprezinta un element esential in compozitia celulelor, tesuturilor si a organelor. Asadar,  hidratarea adecvata este vitala pentru ca organismul tau sa functioneze optim. Deshidratarea poate provoaca multe probleme, printre care:

  • Oboseala;
  • Scaderea concentratiei;
  • Probleme de tranzit intestinal;
  • Slabiciune musculara.

Prin urmare, este important sa consumi suficiente lichide in fiecare zi pentru a-ti mentine organismul hidratat si sanatos. Apa te ajuta pentru ca, printre altele:

  • Mentine temperatura corporala potrivita; 
  • Lubrifiaza articulatiile;
  • Transporta substantele nutritive;
  • Elimina toxinele din organism. 

Multe fructe si legume proaspete au un continut ridicat de apa, ceea ce le face un aliment excelent pentru hidratare. În plus, acestea au de obicei un continut scazut de calorii. Cu ajutorul lor poti sa te hidratezi si, in acelasi timp, sa te simti satul fara sa te ingrijorezi de aportul caloric. 

Diversitate de nutrienti si arome delicioase

In functie de culoarea pe care o au, fructele si legumele contin substante nutritive diferite, cu proprietati diferite. Asadar, transforma-ti farfuria intr-un curcubeu si adauga cat mai multa culoare pentru a profita din plin de toate beneficiile fructelor si legumelor. Combina-le in diverse moduri creative, pentru o alimentatie variata care poate fi si o modalitate placuta de a incerca noi arome si gusturi. Vei crea mese savuroase si vei aduce diversitate in dieta ta.

Adauga fructe si legume proaspete alimentatiei tale zilnice. Ele ofera o varietate de nutrienti esentiali, fibre, apa si antioxidanti care ajuta organismul sa isi mentina sanatatea si vitalitatea. 

Sursa foto: Freepik.com