Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Butelii GPL pentru centrala ta termica

Cu butelii GPL ramai intotdeauna flexibil si independent. Produsele sunt disponibile in diferite dimensiuni de la 60 litri, pana la 150 litri. GPL este un produs al industriei petroliere. Este un produs secundar al productiei de petrol si este cunoscut si sub abrevierea GPL. 

Toate tipurile de butelii GPL sunt umplute in principal, cu butan si propan. Acesta nu este gaz natural, care contine metan ca o componenta principala. Spre deosebire de gazul natural, GPL nu este prin urmare transportat prin conducte.  

GPL este lichefiat la presiune ridicata, deoarece volumul sau este redus semnificativ in stare lichida si poate fi transportat mai usor. Este convertit inapoi in stare gazoasa, numai atunci cand este disponibil pentru incalzirea cu gaz, in butelii GPL.

Buteliile GPL pot fi utilizate foarte bine pentru centralele termice, acolo unde nu exista o retea la conducta de gaz. Puterea calorica a gazelor lichide este destul de mare la 12,8 pe kg, puterea calorica este de peste 28 kWh pe mc si astfel, semnificativ mai mare decat cea a gazelor naturale. La fel ca si cisternele, GPL-ul trebuie pastrat si in stare lichida atunci cand este depozitat la fata locului. Pentru aceasta sunt necesare butelii. Atunci cand alegi buteliile potrivite, trebuie sa acorzi atentie catorva caracteristici importante.

Butelii GPL – Dimensiunea potrivita

Cele mai citite articole

Marimea potrivita depinde de cerinta anuala, care este utilizata in mod normal ca valoare de referinta. Pentru a face acest lucru, necesarul de caldura in kilowati ora este pur si simplu impartit la puterea calorica pe litru. Totusi, trebuie avut in vedere ca doar in jur de 85% din continutul buteliei poate fi umplut, restul fiind considerat o rezerva de siguranta.

Pe langa faptul ca majoritatea dispozitivelor catalitice de pe piata functioneaza deja cu butelii GPL, acesta este si mai bun pentru incalzire decat petrolul. Spre deosebire de benzina, gazul lichid este inodor si prietenos cu mediul, astfel incat poate fi folosit in zonele de protectie a apei fara probleme. In plus, GPL are o putere calorica mare si este relativ ieftin. Daca vrei sa ai o centrala termica de incredere, care poate fi operata in diferite medii, ar trebui sa cumperi butelii GPL. 

In general, utilizarea buteliilor GPL nu prezinta probleme daca sunt utilizate corect. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont de cateva masuri de siguranta. Trebuie asigurata o ventilatie suficienta in interior. Gazele, precum dioxidul de carbon si hidrogenul sunt eliberate in timpul procesului de incalzire. Daca interiorul nu este suficient de mare si ventilat, se poate forma monoxid de carbon daunator. Prin urmare, este esentiala o ventilatie suficienta a incaperii. 

Totusi, gazul lichid este o sursa de energie extrem de prietenoasa cu mediul: continutul de CO 2 care apare in timpul arderii, este semnificativ mai mic decat cel al uleiului de incalzire. In plus, poluarea cu praf fin cu funingine si cenusa este foarte scazuta. Acest lucru, face ca buteliile GPL sa fie utilizate pentru incalzirea cladirilor rezidentiale, birourilor, grajdurilor si depozitelor.

Cele mai citite articole