150Vizualizari 0Comentarii
Podcasturile reprezintă conținut audio și video care sunt furnizate persoanelor interesate prin intermediul unui serviciu de găzduire. În anul 2022, numărul celor care urmăreau podcasturi a fost de 464.7 milioane de persoane (până la începutul anului 2025, numărul acestora va ajunge la 504.9 milioane de persoane). Peste 5 milioane de podcasturi ce însumau 70 de milioane de episoade erau disponibile în anul 2022.
Scopul unui podcast este de a-și distra audiența, așa că orice subiect poate fi abordat într-un astfel de podcast. Chiar și unul precum lumea jocurilor de iGaming de top, așa cum sunt cele de pe https://verdecasino.com/ro, care le oferă celor interesați distracție din plin. Iar faptul că este ușor de creat, informativ, nu este supus unor reguli impuse de o autoritate și este oferit gratuit îl face un instrument de marketing foarte bun. Nici nu este de mirare că din ce în ce mai multe vedete își fac podcasturi!
În ce țări ale lumii sunt populare podcasturile?
România se numără printre țările în care peste 20.6% din populația care accesează internetul ascultă săptămânal podcasturi. 40% dintre utilizatorii de internet din Statele Unite ale Americii ascultă podcasturi în fiecare săptămână, la fel cum fac 34.6% dintre suedezi, 34.2% dintre norvegieni și 33.2% dintre autralieni.
De asemenea, în topul statelor în care podcasturile sunt populare în căutările săptămânale ale utilizatorilor de internet se regăsesc Canada, Spania, Danemarca, Marea Britanie și Finlanda. Astfel, 32.8% dintre canadieni sunt interesați de podcasturi, la fel cum 30% dintre spanioli, 28.4% danezi, 27.9% englezi și 27.6% finlandezi ascultă podcasturi.
În 2021, în țara noastră 32% dintre români au ascultat podcasturi mai mult ca în alți ani, în timp ce 33% au ascultat la fel în ca alți ani. Un procent de 7% din populația României a ascultat mai puțin decât în alți ani, în timp ce 27% dintre români nu au știut sau nu au vrut să răspundă la sondajul legat de podcasturi.
Cum ar trebui să arate un podcast de succes?
Succesul unui podcast începe cu alegerea temei abordate, iar faptul că ai la dispoziție o varietate de domenii din care să alegi îți permite să optezi pentru cea mai bună alegere. Dacă excelezi într-un anumit domeniu (știință, divertisment, sport, comedie, educație, istorie, etc), atunci acela trebuie să fie genul podcastului.
Cele mai citite articole
Un podcast care se adresează unui public-țintă bine ales va obține succes, mai ales dacă este furnizat la calitatea cea mai bună. Transmiterea podcastului live reprezintă un alt element care contribuie la succesul acestuia și permite atragerea de noi ascultători. Cele mai bine cotate platforme pentru podcasturi sunt Spotify, Google Podcasts și Apple Podcasts.
Utilizarea unui echipament de calitate (microfon, căști, camere video 4K sau chiar un smartphone de ultimă generație) ajută la creșterea succesului podcastului. Folosirea unui software de editare profesional contribuie la crearea unui podcast de top. De asemenea, modul în care abordezi colaborările cu alți creatori de podcasturi poate fi de mare ajutor pentru propriul podcast.
Care sunt cele mai bune 7 podcasturi la nivel global?
Lista podcasturilor care se bucură de un real succes la nivel planetar este lungă, dar, dacă îți plac podcasturile de calitate, atunci trebuie să le iei în considerare pe următoarele:
- 60 songs that explain the 90’s
- Philosophy Bites
- The Daily
- All Fantasies Everything
- Beautiful Stories about Anonymus People
- Why Won’t You Date Me
- Conan O’Brien Needs a Friend
Poți să adaugi pe listă și “Off Menu”, “Switched on Pop” sau podcastul “În Our Times”. “De asemenea, în 2023, “Stuff You Should Know”, “Office Ladies”, “Planet Money”, “Call Her Daddy”, “The Joe Rogan Experience” sau “Crime Junkie” se numără printre cele mai apreciate podcasturi la nivel internațional.
Care sunt podcasturile pe care trebuie să le asculți dacă ești român?
Românii au descoperit destul de târziu podcasturile, însă au recuperat rapid, cea mai bună dovadă în acest sens fiind reprezentată de lansarea în 2021-2022 a numeroase podcasturi în mediul online. Într-un top al celor mai bune și populare podcasturi pe care să le urmărești se regăsesc:
- Fain & Simplu – Mihai Morar
- Podcastul lui Chinezu – Cristian China-Birta
- Pauză de bine – Cristina Oțel
- Mind Architect – Paul Olteanu
- Vorbitorincii – Cătălin Striblea și Radu Paraschivescu
- Acasă La Măruță – Cătălin Măruță
- Da Bravo – Mihai Bobonete
Pentru cei care își doresc să își descreteasca fruntea, pe lista celor mai atractive podcasturi în acest punct de vedere trebuie să se regăsească și “M.C.N. Podcast” (Cosmin Nedelcu-Micutzu). Din ce în ce mai multe persoane publice active în domeniul divertismentului au ales să își facă podcasturi. Mare parte dintre aceștia au optat pentru platforma de streaming video YouTube.
Podcasturile sunt utile nu doar pentru că reprezintă o formă de relaxare a minții, ci și pentru că ne ajută să aflăm informații interesate dintr-un anumit domeniu. În plus, invitații din podcasturi vin cu povești captivante, din care putem învăța și care contribuie la experiența noastră de viață.