
Măsuri de protecție solară în exterior și interior
Iubim soarele și avem nevoie de el, dar totodată este binecunoscut faptul că sunt necesare măsuri de protecție solară în exterior, dar și în interior, pe de o parte pentru a ne feri de radiațiile ultraviolete (UV) dăunătoare pielii și ochilor, pe de altă parte pentru că alte componente cresc temperatura în spațiile închise peste valorile confortabile.
Protecția solară outdoor
Necesitatea protecției solare este motivată de faptul că radiațiile UV determină o modificare a structurii ADN-ului, generând mutații care pot duce la cancer de piele și la afecțiuni severe ale ochilor.
O condiție importantă și frecvent ignorată este că protecția solară în exterior este o măsură necesară indiferent de anotimp, dar mult mai importantă în sezonul cald, când prin natura lucrurilor purtăm mai puține haine, iar zone largi ale pielii sunt descoperite și, astfel, supuse agresiunii radiațiilor UV.
Protecția solară outdoor înseamnă utilizarea unor produse de îngrijire care au adăugat compuși cu factor de protecție pentru piele. Există mai multe paliere de factori de protecție solară: mic (6-10), mediu (10-25), ridicat (30-50), foarte ridicat (50+). Alegerea celui potrivit se face în funcție de culoarea pielii și de cât timp durează expunerea la soare.
La aceasta se adaugă protecția ochilor, realizată cu ochelari care au lentile capabile să filtreze radiația UV, măsură esențială pentru sănătatea ochilor, acesta fiind cel mai important criteriu de care trebuie să se țină cont. Abia după aceea urmează culoarea lentilelor și forma. Luând în calcul aceste reguli vei găsi ușor cele mai bune oferte ochelari de soare, care să-ți ofere protecție și lookul special pe care îl cauți.
Protecția solară indoor
Media timpului petrecut, în general, de oameni în interior este de aproape 90%. Indoor suntem în bună măsură protejați de radiațiile UV, dar sunt situații în care sunt necesare măsuri suplimentare, cum ar fi cazul ferestrelor foarte mari, de la locuințele personale sau din clădirile de birouri, mai ales dacă acestea sunt îndreptate spre sud și est sau este vorba despre construcții înalte.
Radiațiile UV nu sunt filtrate de sticla obișnuită folosită pentru geamuri, astfel că deseori ferestrele sunt protejate cu foliii speciale de tip oglindă care blochează radiația solară dăunătoare fără să obtureze lumina naturală. În felul acesta se realizează și un confort termic superior în interior, limitându-se necesitatea folosiri sistemelor de climatizare.
Pentru locuințe cele mai bune sisteme de protecție sunt copertinele cu protecție UV, obloanele din lemn, jaluzelele din bambus și cele din materiale care sunt tratate special pentru a filtra radiația UV.
Și șoferii au nevoie de protecție. Parbrizul, luneta și geamurile portierelor trebuie să fie capabile să filtreze complet radiația UV, concomitent cu recomandarea utilizării ochelarilor cu filtre UV și a cremelor.
Efectele radiației UV
Există mai multe tipuri de radiație UV. Radiația UVA afectează ADN-ul cutanat și este responsabilă de daunele aduse pielii pe termen lung (pete pigmentare, riduri și uscarea pielii) și este cauza pentru cele mai multe dintre formele de cancer de piele. Sunt utilizate în saloanele de bronzare și sunt nocive dacă expunerea este repetată și de lungă durată, indiferent dacă sunt radiații naturale sau obținute de lămpi electrice.
Radiația de tip B (UVB) este mai puternică decât cea UVA, produce mutații ale ADN, este tipul de radiație responsabilă de arsurile solare și de încălzirea aerului din interior (efectul de seră) și poate cauza și cancer de piele.
Împreună, cele două tipuri de radiații au efect continuu asupra pielii și ochilor, accelerează aspectul îmbătrânit al pielii, dar sunt și factori favorizanți pentru cataractă, boli ale corneei și cancere oculare. Arsurile solare ale corneei, leziunile țesutului retinian și alte boli ale ochilor sunt legate de expunerea pe termen lung la razele UV, cu ochii neprotejati.
Nu în cele din urmă, radiația UV produce deteriorarea sistemului imunitar, prin suprimarea unor reacții naturale de apărare ale organismului.
Măsurile de protecție solară din interior și exterior nu trebuie considerate un moft, ci o necesitate și o garanție în plus pentru păstrarea unei stări bune de sănătate și a unei calități ridicate a vieții.
Sursa foto: Shutterstock.com