85Vizualizari
Indiferent că ai accesat deja un credit sau urmează să faci acest pas, plata la timp a ratei ar trebui să devină o prioritate pentru tine, deoarece te ajută la menținerea unui scor de credit sănătos și la evitarea problemelor financiare pe termen lung.
Totuși, pentru mulți, plata la timp a ratei poate fi o provocare, mai ales în situația unor venituri limitate sau cheltuieli neprevăzute.
Descoperă cum poți să eviți ca această provocare să te afecteze și pe tine și află în continuare ce poți face pentru a-ți plăti rata la timp.
- Realizează o simulare de credit înainte de a accesa împrumutul
O soluție care poate fi utilă în cazul în care încă nu ai accesat un împrumut, dar te gândești să o faci, este de a folosi un calculator credit nevoi personale online pentru estimarea ratei lunare. Acesta îți poate oferi o imagine generală a situației în care te-ai afla dacă ai accesa un credit, în funcție de suma de bani de care ai nevoie și de perioada de rambursare pe care o alegi.
De asemenea, în cazul în care nu știi exact ce sumă vrei să împrumuți, dar vrei să afli care este suma maximă pe care o poți accesa, ai nevoie să introduci în calculator informații precum venitul tău lunar, suma ratelor la alte bănci etc. În această situație, este important să ții totuși cont de un lucru: cu cât împrumutul este mai mare, cu atât și rata lunară va crește.
- Creează-ți un plan de buget lunar
Estimarea ratei pe care o poți obține prin folosirea calculatorului de credit te poate ajuta să îți construiești un plan de buget lunar, care să te ajute să îți plătești rata la timp pe toată perioada creditului.
Pentru a realiza un astfel de plan, poți să pornești de la totalul veniturilor tale lunare și să împarți cheltuielile în 3 categorii:
- cheltuieli prioritare, cum ar fi plata ratei și a utilităților;
- cheltuieli flexibile, cum ar fi bugetul alocat pentru mâncare, ieșitul în oraș, haine sau alte produse de uz personal;
- economii.
Pentru a obține un mod eficient de distribuire a bugetului tău lunar în aceste 3 categorii, poți să folosești regula 50/30/20, care presupune ca 50% din venituri să fie alocat cheltuielilor prioritare, 30% să meargă către cheltuieli flexibile și 20% din buget să fie destinat economiilor. Desigur, în funcție de stilul tău de viață și de obiectivele financiare pe care le ai, aceste procente pot fi modificate în consecință.
- Constituie un fond de urgență
Nu în ultimul rând, pentru a te asigura că îți poți plăti rata la timp pe termen lung, este important să constitui un fond de urgență. Deci, o parte din economiile amintite mai sus o poți folosi pentru finanțarea acestui fond, în timp ce o altă parte poate să meargă către investiții.
În ceea ce privește siguranța platei ratelor, este recomandat ca fondul de urgență să aibă o valoare egală cu plata ratelor pe o perioadă de cel puțin 6 luni. Astfel, dacă intervine o situație neprevăzută și nu poți asigura plata ratei din veniturile lunare, atunci poți să apelezi la acest fond de urgență pentru a te asigura că nu te confrunți cu penalizări.
Concluzionând, utilizarea unui calculator de credite, crearea unui buget lunar și constituirea unui fond de urgență pot fi practici sănătoase pe care să le ai în vedere indiferent că ai accesat deja un credit sau urmează. Prin folosirea acestor metode, te poți asigura că îți gestionezi responsabil situația financiară și că poți să-ți plătești la timp rata.
Sursă foto: Shutterstock