Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În ultimii ani, vaccinul împotriva virusului HPV (Human Papillomavirus) a devenit tot mai popular și mai accesibil în întreaga lume. Deși vaccinul a fost inițial creat pentru a preveni cancerul cervical la femei, studiile au arătat că vaccinul este la fel de eficient și la băieți. În acest articol, vom discuta 5 motive importante pentru care ar trebui să îți vaccinezi fiul împotriva virusului HPV.

  1. Prevenirea cancerului

HPV poate provoca diferite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin, cancerul anal, cancerul de penis și cancerul orofaringian. Deși aceste tipuri de cancer sunt mai puțin comune la bărbați decât este cancerul cervical la femei, ele pot fi la fel de periculoase. Vaccinul împotriva HPV poate ajuta la prevenirea acestor tipuri de cancer la băieți.

Un motiv în plus pentru a apela la vaccinul împotriva virusului HPV pentru fiul tău este legat de faptul că, dacă împotriva cancerului de col uterin există un protocol de screening eficient, cancerul orofaringian poate evolua, nediagnosticat, până într-o fază târzie când opțiunile de tratament sunt limitate, iar eficiența tratamentului este redusă. 

  1. Protecție împotriva infecțiilor cu HPV

HPV este un virus foarte contagios care se transmite prin contact sexual și prin contactul piele pe piele. Chiar dacă fiul tău devine activ sexual abia după ce împlinește vârsta adultă, este foarte posibil să se infecteze cu virusul HPV înainte de acest moment. Vaccinul împotriva HPV poate oferi protecție împotriva infecțiilor cu HPV, indiferent de momentul în care fiul tău decide să-și înceapă viața sexuală. Este un lucru important, având în vedere că statisticile atestă faptul că HPV este infecția cu transmitere sexuală cea mai răspândită.

  1. Reducerea riscului de transmitere a virusului

HPV este atât de comun, încât majoritatea oamenilor sunt expuși la virus, la un moment dat, în viață. Deși majoritatea infecțiilor cu HPV dispar de la sine, unele pot determina probleme de sănătate grave. Dacă fiul tău are HPV, poate să-l transmită partenerelor sale sexuale, iar unele dintre ele pot dezvolta cancer de col uterin și pot transmite virusul mai departe partenerilor lor. Vaccinul împotriva HPV poate ajuta la reducerea riscului de transmitere a virusului. Pe termen lung, această limitare a transmisibilității are un impact favorabil asupra întregii populații. În țările în care vaccinarea împotriva virusului HPV face parte din Programul Național de Vaccinare și se realizează atât la fete, cât și la băieți, s-a observat o scădere semnificativă a numărului de cazuri de cancer asociate virusului papiloma uman.

  1. Eficiența vaccinului

Cele mai citite articole

Vaccinul împotriva HPV este foarte eficient. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, vaccinul protejează împotriva celor mai comune tulpini de HPV care provoacă acest cancer. De asemenea, vaccinul este eficient și împotriva altor tulpini de HPV care pot cauza negi genitali și alte probleme de sănătate.

Eficiența vaccinului este cel mai bine dovedită de rezultatele politicilor de sănătate publică ale unor state precum Noua Zeelandă în care acesta este administrat, gratuit, atât fetelor, cât și băieților și unde, în decurs de 20 ani, s-a observat reducerea numărului de rezultate îngrijorătoare ale testului Babeș-Papanicolau.

  1. Siguranța vaccinului

Vaccinul împotriva HPV este sigur și bine tolerat. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinul împotriva HPV este unul dintre cele mai sigure vaccinuri disponibile în prezent. Efectele secundare ale vaccinului sunt rare și, în general, ușoare. Cele mai comune efecte secundare includ durerea la locul injectării, febra și durerile musculare.

Având în vedere faptul că vaccinul se află pe piață de peste 20 ani, posibilele efecte adverse pe termen lung au putut fi studiate și nu s-a identificat nicio relație de cauzalitate între administrarea unuia dintre vaccinurile împotriva HPV și diverse boli cronice. 

În concluzie, vaccinul împotriva HPV poate fi o alegere excelentă pentru fiul tău pe care îl va proteja împotriva unor forme severe de cancer anal, penian sau orofaringian. Discută cu medicul despre oportunitatea administrării vaccinului HPV și despre cel mai bun moment pentru a face asta. 

Sursa foto: Shutterstock 

Cele mai citite articole