Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tipuri de Proteze Dentare: Soluții Pentru Un Zâmbet Natural și Funcțional

Protezele dentare reprezintă o opțiune valoroasă pentru persoanele care au pierdut dinți sau au probleme de sănătate orală care necesită înlocuirea dinților. Aceste dispozitive au evoluat considerabil de-a lungul anilor, oferind o varietate de opțiuni pentru pacienți.

Proteze Dentare Parțiale

Protezele dentare parțiale sunt utilizate atunci când pacientul a pierdut doar câțiva dinți, dar mai are dinți naturali rămăși. Aceste proteze sunt susținute de dinții naturali sau de protezele fixate cu ajutorul unor cârlige sau clipsuri. Există două tipuri principale de proteze dentare parțiale:

  • Proteze Dentare Parțiale cu Cârlige Metalice: Acestea au cârlige metalice care se atașează de dinții naturali și oferă o stabilitate bună.
  • Proteze Dentare Parțiale Flexibile: Aceste proteze sunt realizate din materiale flexibile, cum ar fi nylonul, și sunt mai confortabile și discrete.

Pentru a afla care este cea mai bună soluție, Dex Clinic oferă inclusiv servicii de evaluare a sănătății cavității orale, asigurând totodată și proiectarea protezelor potrivite în funcție de situația particulară a pacientului.

Proteze Dentare Totale

Protezele dentare totale sunt folosite atunci când toți dinții naturali ai unei persoane lipsesc. Ele sunt confecționate dintr-o bază acrilică care susține dinți artificiali și sunt menite să acopere întreaga arcadă dentară. Protezele totale pot fi împărțite în două categorii principale:

  • Proteze Dentare Totale Convenționale: Acestea sunt realizate după ce dinții naturali au fost îndepărtați, iar țesuturile orale s-au vindecat complet. Se pot ajusta și se pot confecționa pentru o potrivire mai precisă.
  • Proteze Dentare Totale Imediat Funcționale: Aceste proteze sunt pregătite în avans și sunt plasate în aceeași zi în care se extrag dinții naturali. Ele permit pacientului să aibă dinți imediat, dar pot necesita ajustări ulterioare pe măsură ce țesuturile orale se vindecă.

Proteze Dentare Fixe (Punți Dentare)

Punțile dentare sunt proteze dentare fixe care înlocuiesc dinții lipsă. Acestea sunt ancorate în mod permanent pe dinții naturali adiacenți sau pe implanturi dentare. Punțile dentare sunt o opțiune excelentă pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinți și oferă o funcționalitate și o estetică excelente.

Proteze Dentare Pe Implanturi

Cele mai citite articole

Protezele dentare pe implanturi sunt considerate cea mai avansată soluție pentru înlocuirea dinților lipsă. Aceste proteze sunt ancorate ferm pe implanturile dentare, care sunt înșurubați în osul maxilar sau mandibular. Protezele pe implanturi oferă o stabilitate incredibilă și o funcționalitate aproape identică cu cea a dinților naturali.

Proteze Dentare Detașabile pe Implanturi

Protezele dentare detașabile sunt proteze parțiale sau totale care sunt susținute de implanturile dentare, dar pot fi îndepărtate și curățate de către pacient. Acestea oferă un echilibru între stabilitatea implanturilor și ușurința de îngrijire a protezelor.

Proteze Dentare Imediat Funcționale

Protezele dentare imediat funcționale sunt pregătite în avans și sunt plasate în aceeași zi în care se extrag dinții naturali. Aceasta permite pacienților să aibă dinți imediat, dar pot necesita ajustări ulterioare pe măsură ce țesuturile orale se vindecă.

Materiale pentru Dinții Artificiali

Protezele dentare pot fi confecționate dintr-o varietate de materiale pentru dinții artificiali, fiecare având propriile avantaje:

  • Dinți Artificiali din Porțelan: Acești dinți sunt cunoscuți pentru aspectul lor natural și potrivirea perfectă cu dinții naturali rămași. Porțelanul este rezistent la pete și abraziuni și are o durabilitate semnificativă.
  • Dinți Artificiali din Acrilic: Acrilicul este un material mai ușor și poate fi mai puțin costisitor decât porțelanul. Cu toate acestea, poate fi mai puțin rezistent în timp și poate necesita înlocuire sau reparare mai frecventă.
  • Dinți Artificiali din Rășină Compozită: Acești dinți sunt utilizați adesea în protezele temporare sau parțiale și sunt mai puțin durabili decât porțelanul sau acrilicul. Sunt o opțiune potrivită pentru situații temporare.

Protezele dentare pot fi personalizate pentru a se potrivi perfect cu aspectul și forma feței pacientului. Aceasta include alegerea culorii dinților artificiali, forma acestora și textura pentru a obține un zâmbet cât mai natural posibil. În ultimii ani, tehnologiile digitale au adus îmbunătățiri semnificative în fabricarea protezelor dentare. Utilizarea scanărilor digitale, a imprimării 3D și a frezelor computerizate permite o potrivire mai precisă și o fabricare mai rapidă a protezelor dentare.

Protezele dentare reprezintă o soluție valoroasă pentru pacienții care au pierdut dinții sau au probleme de sănătate orală. Cu o varietate de tipuri de proteze dentare, materiale și opțiuni de personalizare disponibile, pacienții pot găsi o soluție adecvată nevoilor lor individuale. Consultați un medic dentist pentru a discuta despre opțiunile de protezare dentară și pentru a vă asigura că veți avea un zâmbet natural și funcțional.

Cele mai citite articole