70Vizualizari 0Comentarii
Înainte ca oamenii să fie în vârful lanțului trofic și să se dezvolte societatea actuală, planeta noastră a fost dominată de creaturi uriașe, dispărute între timp.
Existența dinozaurilor ar putea să fie motivul pentru care mamiferele, inclusiv oamenii, sunt “programate” să îmbătrânească mai rapid decât o fac multe specii de reptile, se arată într-un articol din revista BioEssays, semnat de microbiologul João Pedro de Magalhães de la Universitatea din Birmingham.
Astfel, chiar dacă nu mai există de zeci de milioane de ani, dinozaurii au un impact asupra modului în care funcționează viața oamenilor, crede cercetătorul din Marea Britanie. Din cauza dominației lor asupra mamiferelor, acestea din urmă ar fi dezvoltat gene care să le permite creșterea și reproducerea rapidă pentru a supraviețui la nivel de specii.
Implicit, genele pentru durată de viață mai lungă ar fi putut fi eliminate de-a lungul evoluției lor. Așa se poate explica de ce oamenii nu ajung să trăiască în mod constant peste 100 de ani, chiar spre 200 de ani, precum broaștele țestoase gigant.
“Unele dintre primele mamifere au fost forțate să trăiască în partea de jos a lanțului trofic și probabil au petrecut 100 de milioane de ani în timpul erei dinozaurilor, evoluând pentru a supraviețui prin reproducere rapidă. Acea perioadă lungă de presiune evolutivă are, cred eu, un impact asupra modului în care îmbătrânim noi, oamenii”, concluzionează microbiologul.
Argumente ale teoriei cu privire la “vina” dinozaurilor pentru viața scurtă a oamenilor
Mergând pe această ipoteză, se poate crede că strămoșii străvechi ai oamenilor ar fi pierdut anumite enzime în timpul dominației dinozaurilor, de exemplu enzime care repară daunele cauzate de lumina ultravioletă. Pentru a rămâne cât mai mult în siguranță, se crede că mamiferele și-au dezvoltat activitatea pe timp de noapte, pierzând astfel fotoliazele, enzime de reparare UV. În prezent, omul modern compensează această lipsă prin… aplicarea de cremă cu factor de protecție solară.
Cele mai citite articole
Un alt argument cu privire la “vina” dinozaurilor pentru viața scurtă a oamenilor și a altor mamifere ține de capacitatea de vindecare a unor reptile care există și astăzi. Dinții aligatorilor pot crește pe toată durata vieții, iar unele șopârle își pot regenera coada pierdută.
“Vedem în lumea animală exemple de vindecare și regenerare cu adevărat remarcabile. Această informație genetică ar fi fost inutilă pentru mamiferele timpurii care au avut norocul să nu ajungă hrană pentru Tyrannosaurus rex, cel mai de temut dinozaur”. Astfel, în partea de jos a lanțului trofic, mamiferele se concentrau, din punct de vedere genetic, pe reproducerea rapidă și nu pe abilități de prelungire a vieții, care era oricum imposibil să fie prea lungă din cauza vânătorii dinozaurilor carnivori.
Dinozaurii, specia pierdută după un incident cosmic
Cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă, un asteroid de foarte mari dimensiuni ar fi lovit Pământul, determinând schimbări de climă și alte perturbări pe planetă, care au dus la dispariția dinozaurilor. Aceștia încă “trăiesc” în zilele noastre în filme și jocuri video. În anul 1993, lansarea Jurassic Park a fost un adevărat fenomen cinematografic.
Au urmat multe alte filme de excepție care ilustrează lumea pierdută a dinozaurilor, cel mai recent fiind SF-ul din 2022 – Jurassic World: Dominion. Acesta a inspirat și jocul video lansat în același an, Jurassic World Evolution 2: Dominion Biosyn, dezvoltat pentru PC-uri și console PlayStation 4, PlayStation 5 și Xbox One.
Există și o mulțime de sloturi cu tematică similară, dintre care se remarcă Jurassic Giants de la Pragmatic Play, Jurassic Party de la Relax Gaming și Jurassic Park Gold de la Stormcraft Studios, toate disponibile și pe platforme de cazino online licențiate ONJN. Ele sunt disponibile cu mize reale, cu mize demo sau activând unul dintre numeroasele bonusuri fara depunere cazino disponibile la operatorii din România.
Utilitatea unor cercetări ale evoluției mamiferelor în raport cu dinozaurii
Oamenii și balenele sunt mamifere capabile să trăiască peste 100 de ani, dar vârsta medie era mai redusă din punct de vedere statistic. João Pedro de Magalhães consideră că formele de cancer sunt mai frecvente la mamifere decât la alte specii tocmai din cauza procesului de îmbătrânire rapidă, care degradează accelerat mecanismele de reproducere a celulelor. Înțelegerea factorilor care stau la baza îmbătrânirii este utilă în mai multe domenii, printre care combaterea bolilor legate de vârstă precum demența și accidentul vascular cerebral.