Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sfaturi pentru protecția conturilor bancare

Chiar dacă folosirea banilor cash este în continuare obișnuită în economia locală, în tot mai multe situații românii folosesc plățile digitale, atât offline, cât și online. Accesul virtual la conturile bancare reprezintă o facilitate modernă, iar utilizarea serviciilor de internet banking și mobile banking este acum mai mult decât o nișă, ajungând să constituie noua stare de normalitate. 

Băncile au încurajat acest trend de adoptare a tehnologiei, oferind comisioane preferențiale, ba chiar și servicii gratuite. Comod pentru clienți, noul sistem de acces la produsele bancare și utilizarea acestora înseamnă eficiență pe toate planurile, inclusiv costuri mai reduse pentru instituțiile financiare.

Când ești conectat la mediul online, ai legături nelimitate spre o lume cu o mulțime de oportunități, dar și pericole de care trebuie să te ferești. Mulți infractori cibernetici caută fel de fel de mecanisme prin care să colecteze date personale sensibile ale utilizatorilor, inclusiv date de acces la conturi bancare și carduri. Ingeniozitatea acestor persoane ar fi remarcabilă, dacă nu ar avea atât de multe consecințe negative… Evident, se poate ajunge la pierderea unor sume mari de bani, greu sau imposibil de recuperat ulterior. 

Fraudele bancare via internet pot fi însă prevenite. Practic, dacă utilizatorii au grijă să își protejeze cu adevărat conturile și cardurile bancare, este imposibil ca aceștia să devină victime în cadrul acțiunilor infracționale desfășurate cu ajutorul tehnologiei.

Atenția la detalii te salvează întotdeauna!

Când navighezi pe internet, trebuie să acorzi mereu atenție maximă la website-ul pe care îl accesezi – adresă și conținut. Clonarea de website-uri ale unor bănci, magazine, instituții și alte companii mari este ușoară pentru acești specialiști în infracțiuni cibernetice. 

Totuși, adresa web care apare în browser nu va putea fi falsificată. Atenție mare la detalii, se folosesc de obicei adrese web asemănătoare, care pot deruta oamenii. Când intri prin browser pe pagina de internet banking, ideal este să accesezi mai întâi website-ul oficial al băncii (scriind manual adresa sau căutând pe Google cu maximă atenție), apoi să dai click pe secțiunea respectivă, urmând să fii redirecționat pe pagina securizată, către destinația corectă.

Cele mai citite articole

Băncile și comercianții online investesc permanent în securitate, la fel și platformele de jocuri de noroc pe care se pot juca slots și alte jocuri de cazino online cu mize reale. Oriunde există tranzacții financiare virtuale, este nevoie de tehnologie de ultimă generație, dar și de prudența utilizatorului – pur și simplu, acesta trebuie să știe să acționeze corect.

Evită să dai click pe reclame care te direcționează spre paginile de internet banking, chiar și când acestea apar pe motoarele de căutare sau pe rețelele de socializare. Da, infractorii sunt dispuși să investească în publicitate, iar durata până când furnizorii de servicii observă și neutralizează tentativele de fraudă este destul de mare, suficientă pentru a face victime. 

Phishingul este cea mai cunoscută metodă de înșelătorie electronică: se lansează “momeli”, utilizatorii sunt păcăliți pentru a-și introduce datele personale pe website-uri clonate, false, oferindu-le în mod direct infractorilor.

Cum intri în contact cu pericolele online

Nici emailurile, nici mesajele primite pe social media (chiar și de la persoane cunoscute!), nici SMS-urile nu sunt de încredere atunci când conțin linkuri. Există metode prin care se acționează automat pentru transmiterea unor astfel de texte, însoțite desigur de îndemnul de a te conecta la conturile tale bancare. 

În plus, nu uita că băncile nu comunică niciodată în acest fel, nu cer actualizări de date în acest mod și nici nu îți vor propune vreodată premii sau alte oportunități prea atractive pentru a fi adevărate…

În general, folosește parole puternice în mediul online și optează pentru autentificarea / autorizarea în 2 factori sau cu amprentă, în aplicații de încredere. De preferat este să folosești mobile banking, deci să te bazezi pe aplicații furnizate de bănci pentru a-ți realiza toate operațiunile necesare. 

La fel cum pe stradă este important să fii atent la trafic și la semnele de circulație, tot așa trebuie să procedezi și online – urmează indicațiile băncilor și a altor companii de încredere, iar experiențele tale pe internet vor fi mereu în siguranță!

Cele mai citite articole