Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Scoala online – cum ii ajuti pe cei mici sa ramana motivati?

Majoritatea scolilor au adoptat in ultima vreme sistemul de invatamant online. Aceasta schimbare brusca nu a fost tocmai o surpriza placuta pentru cei mici, dar nici pentru parinti si profesori, care au fost nevoiti sa isi schimbe programul radical. 

Scoala online pune dificultati din mai multe puncte de vedere. In primul rand, elevii nu mai sunt inconjurati de colegi, de galagie si rasete si se pot simti privati de interactiune. Profesorilor le este mult mai greu sa comunice cu cei mici si sa ii mentina atenti la lectie, in ciuda eforturilor. Toate aceste obstacole duc la o pierdere a motivatiei si la un potential dezinteres al celor mici fata de activitatile scolare.

Cum pot profesorii sa le starneasca curiozitatea copiilor pentru a-i mentine activi la ora?

Exista mai multe moduri prin care profesorul ii poate mentine activi pe copii la ora. Pentru a se asigura ca cei mici asimileaza informatia si sunt atenti pe durata lectiei, profesorul trebuie sa adopte un nou stil de predare si sa accepte schimbarea. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa asculte dorintele copiilor, sa ii consulte cu privire la modul in care si-ar dori sa se desfasoare lectia si sa faca lectiile mai interactive. 

Cele mai citite articole

Decat sa le povesteasca o ora intreaga despre structura celulei, ar putea folosi o prezentare PowerPoint cu imagini si animatii, care sa le starneasca curiozitatea copiilor si care sa ii fascineze, astfel incat la finalul lectiei sa ramana cu informatiile esentiale. Cand vine vorba de stiluri de invatare ale copiilor, fiecare elev invata intr-un mod diferit: vizual, auditiv, kinestezic, social, solitar. Profesorii trebuie sa gaseasca o modalitate prin care sa imbine toate aceste moduri in lectiile pe care le predau, astfel incat fiecare copil sa poata asimila informatia noua. 

Cum pot parintii sa ii ajute pe cei mici atunci cand isi pierd motivatia?

Parintii poti incepe prin a comunica mai mult cu cei mici, ascultandu-le povestile de la scoala si povestindu-le la randul lor despre proiectele de la locul de munca. Este important ca cei mici sa aiba in fata un model dupa care sa se ghideze, asadar parintii nu trebuie sa se ascunda de copii atunci cand au un esec sau un proiect nu le merge bine. In acest fel, copiii vor vedea ca si adultii se confrunta cu dificultati si muncesc din greu pentru a le depasi. 

Un alt mod de a motiva copiii, este crearea unui spatiu personal adecvat. Cei mici au nevoie de spatiu si de organizare, de lumina si de aer curat, deoarece mediul in care isi desfasoara activitatea joaca un rol important. Parintii le pot cumpara agende, caiete si biletele pe care cei mici sa isi scrie activitatile, un biblioraft in care sa isi pastreze lectiile organizate pe materii si orice altceva i-ar putea ajuta sa ramana ordonati. Copilul trebuie sa aiba spatiu personal si trebuie sa se bucure de liniste pentru a putea ramane concentrat, motivat si pentru a putea ignora factorii externi care l-ar putea distrage.

Cele mai citite articole