Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dacă locuiești în casa ta de peste un deceniu și te gândești că ar fi necesară o renovare, există soluții practice care pot aduce îmbunătățiri locuinței. În mod tradițional, bucătăria și baia sunt primele vizate. Poți continua cu holul și camera de zi. Cele de mai jos sunt idei simple care te pot inspira. 

  1. Alege soluții smart pentru amenajarea pardoselii 

Renovarea podelelor din bucătărie, baie, hol și chiar din balcon este partea cea mai amplă, dar care aduce cele mai importante schimbări în bine. De pildă, ai putea alege modele diferite de gresie pentru fiecare dintre aceste încăperi sau, pentru un aspect unitar, poți folosi același tip. 

Poți opta pentru:

  • gresie de interior sau de exterior (potrivită pentru balcon, mai ales dacă nu este închis);
  • modele de gresie mată sau poroasă, care are capacitatea de a absorbi umezeala și este ideală pentru baie sau bucătărie; în plus, este rezistentă la șocuri mecanice și este antiderapantă;
  • modele variate, ce pot fi ușor integrate în orice stil de amenajare interioară. 

Totodată, plăcile de gresie sunt realizate din materiale durabile (porțelan sau ceramică glazurată), care le recomandă pentru o investiție smart, pe termen lung. În plus, poți alege diferite dimensiuni ale plăcilor, pe care le poți monta chiar și în spațiile dificile. Un alt aspect important este că gresia este compatibilă cu sistemele de încălzire prin pardoseală. Așadar, gresia poate da tonul incaperii in care o montezi, fiind o soluție practică pentru amenajarea podelelor. 

  1. Realizează un perete de accent

Pentru renovarea originală a casei, realizarea unui perete de accent în încăperile principale, cum ar fi livingul sau dormitorul, este o metodă creativă și practică, în același timp. Poți folosi tapet sau o vopsea lavabilă. Alegerea îți aparține, dar orice variantă alegi va împrospăta radical camera în care pui în aplicare ideea. 

Peretele de accent are o culoare, un design sau o textură diferită de a celorlalți. Efectul creat este acela de a atrage privirea, pentru că devine punctul focal dintr-o cameră. Poti folosi ideea în orice încăpere din casă, începând cu livingul și terminând cu bucătăria. Pereții de accent sunt un element care personalizează dormitorul sau camera copiilor și pot crea contraste și armonii, în egală măsură.

Cel mai frecvent, culoarea ideală a unui perete de accent este în contrast cu schema de culori din cameră, dar la fel de bine poate fi aleasă și o culoare complementară cu acestea. 

  1.   Reorganizează debaraua și dă-i o nouă utilitate 

Cele mai citite articole

Deși poate fi un demers care nu pare a fi parte dintr-o renovare, avantajele sunt importante. Reorganizarea unui spațiu de depozitare are meritul de a oferi mai mult spațiu în locuință, ceea ce duce la descongestionarea și eliberarea altor zone, ajută la o mai bună organizare și contribuie la menținerea ordinii din toată casa. 

De exemplu, o debara poate să devină un dressing încăpător, care să elimine dulapul din dormitor, ceea ce va crea spațiu pentru un pat mai mare sau pentru amenajarea unui colț de lectură sau a unui mic birou pentru lucrul de acasă. 

Indiferent de alegerea pe care o faci, utilizează la maximum spațiul pe care îl ai la dispoziție și, totodată, păstrează funcționalitatea. Niște rafturi prea adânci vor fi incomode și greu de utilizat, de exemplu. Alege să combini sertarele cu polițe, adaugă o sursă de lumină și, dacă este util, montează pe partea interioară a ușii o oglindă. 

  1. Repară, înainte de a înlocui

Indiferent cât de limitat sau de amplu este, planul de renovare pe care l-ai făcut (orice astfel de demers începe cu stabilirea exactă a unui plan, a bugetului și cu o strategie de organizare a întregii operațiuni) include și o serie de reparații, de care orice casă are nevoie. 

Un plan de renovare este cea mai bună ocazie pentru a repara și, la nevoie, a înlocui bateriile de la baie și bucătărie (uneori, ai nevoie doar de o garnitură nouă și de o igienizare temeinică a scurgerilor), întrerupătoarele și prizele care se mișcă sau au ieșit din lăcaș, jaluzelele defecte sau deteriorate și așa mai departe. Uneori, foarte puțin înseamnă foarte mult, iar aceste mici reparații dovedesc acest lucru. 

Renovarea casei îți va îmbunătăți starea de spirit, îți va oferi confortul dorit și satisfacția de a aduce un plus de originalitate într-un spațiu special, în care te simți în siguranță și îți încarci bateriile. Procesul poate fi anevoios, dar, punând în practică unele idei de reamenajare, cum sunt și cele de mai sus, misiunea ta poate fi mai ușoară, iar soluțiile alese, mai practice și durabile. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Cele mai citite articole