Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A purta o proteză scheletata nu este un motiv de ruşine, ci de mândrie pentru toţi cei care preferă să aibă un aspect plăcut şi pun accent nu numai pe estetică, ci şi pe o masticaţie corespunzătoare. Persoanele care poartă o proteză scheletata trebuie să ştie că această lucrare trebuie întreţinută în mod corespunzător, iar pacienţii, după ce se acomodează trebuie să îşi facă o rutină zilnică în acest sens.

Ca şi aspect, protezele dentare scheletate arată la fel ca şi dinţii naturali, au un aspect deosebit şi nu sunt atât de costisitoare de montat şi de întreţinut ca alte lucrări dentare. Protezele scheletate reprezintă o alternativă de tratament pentru pacienţii care şi-au pierdut o parte din dinţi şi care nu pot apela la un implant dentar din cauze financiare sau din cauză că nu au suficient os, suferă de boli cardiace, de diabet sau au probleme ortodontice.

Ce sunt protezele scheletate?

Protezele scheletate sunt lucrări dentare ce cuprind atât elemente fixe, cât şi elemente mobile, fiind alcătuite din schelete de metal ce se ancorează cu ajutorul unor magneţi, capse sau alte elemente de susţinere. Aceste proteze sunt foarte avantajoase pentru pacienţii care au nevoie de restaurarea parţială dentară.

Cele mai citite articole

Comparativ cu varianta implanturilor dentare, proteza scheletata este mult mai ieftină, iar durata tratamentului este de doar câteva săptămâni, comparativ cu câteva luni în cazul implanturilor dentare. În plus, durata de viaţă a unei proteze scheletate este mai mare, fiind folosite ca şi lucrări permanente.

Estetic vorbind, protezele scheletate aduc avantajul de a arăta impecabil, partea metalică fiind mascată, iar nimeni nu va şti că pacientul poartă  o proteză când râde sau când zâmbeşte, nuanţa dinţilor din ceramica fiind aleasă în conformitate cu nuanţa naturală a dinţilor rămaşi. Funcţional, protezele scheletate sunt confortabil de purtat, rezistente, stabile şi îmbunătăţesc atât masticaţia, cât şi sănătatea şi fizionomia pacientului.

Cum se întreţine proteză scheletată?

Proteză scheletată nu are un regim de întreţinere şi de curăţare special, dar este necesar ca pacienţii să cunoască anumite detalii în acest sens, pentru a  o păstra impecabilă cât mai mult timp. Astfel, este necesar ca pacienţii să îşi achiziţioneze paste adezive care se aplică pe partea lor mucozala în strat subţire, astfel încât protezele să nu se desprindă şi pacienţii să nu se facă de râs. În plus, se recomandă evitarea alimentelor foarte tari sau foarte lipicioase pentru a nu deteriora proteză şi curăţarea acesteia după fiecare masă sub jet de apă (nu fierbinte) şi cu o perie foarte moale.

Noaptea, protezele scheletate se lasă în apă cu substanţe speciale care se găsesc pe piaţa în farmacii sub forma unor pastile efervescente şi care acţionează pentru curăţarea resturilor şi pentru menţinerea protezei în cele mai bune condiţii. Cu alte cuvinte, curățarea şi întreţinerea protezei nu este dificilă şi nici costisitoare, iar rezultatele sunt excepţionale.

Cele mai citite articole