649Vizualizari 0Comentarii
Varietatea de produse şi arme ce pot fi deţinute de persoanele fizice, de tip pistoale de autoapărare cu bile determină din ce în ce mai mulţi români să înceapă demersurile pentru a obţine permisul de port-armă. Problema este că nu întotdeauna aceste pistoale pot fi folosite, de cele mai multe ori sunt arme depozitate în locuinţa sau purtate în condiţii de deplină siguranţă pentru a intimida atacatorii.
Situaţiile în care pot fi folosite aceste pistoale cu bile, în care este interzisă folosirea sau purtarea lor şi condiţiile de depozitare sunt prezentate în mod extrem de clar şi concis în legislaţia în vigoare.
Unde se poate purta pistolul de autoapărare?
După ce este obţinut permisul de port armă, după ce toate formalităţile sunt îndeplinite pentru că arma să fie depozitată şi purtată în mod corespunzător, este necesar ca proprietarii să ţină cont de recomandările specialiştilor în acest sens şi de ceea ce este înscris în legislaţie.
Concret, deţinerea, portul şi folosirea armelor şi muniţiilor de care persoanele fizice este permisă numai celor care deţin permisul de port armă obţinut de la organele competente ale Ministerului de interne, în condiţiile legii. Deţinerea, portul şi folosirea acestor pistoale cu bile este interzisă celor care nu au permis de port armă, precum şi persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, bolnavilor psihic sau persoanelor cu antecedente penale.
Permisul de armă conferă titularului dreptul de a deţine, de a purta şi de a folosi armele şi muniţia corespunzătoare în aceste, precum şi pe cele împrumutate, în condiţii de deplină legalitate. Aceste arme nu pot fi folosite în alte condiţii şi în alt scop decât cel pentru care s-a dat autorizarea.
Când NU pot fi purtate şi folosite pistoalele de autoapărare cu bile?
Chiar dacă deţin un permis de portarmă în condiţii de deplină legalitate, aparţinătorii nu pot folosi pistoalele cu bile de autoapărare în următoarele situaţii:
· în localuri publice;
· în săli de aşteptare;
· în localuri de desfacere a mărfurilor;
· în mijloace de transport în comun;
· în gări, autogări;
· în pieţe;
· pe drumuri publice;
· în localuri foarte aglomerate.
Permisele de port armă sunt vizate o dată la 3 ani de către organele competente, iar titularii sunt obligaţi să se prezente la viză la data şi ora stabilite cu armele înscrise în permis şi cu celelalte documente solicitate.
Autorizaţia de deţinere şi de folosire a armelor se schimbă în cazul în care:
· se schimbă denumirea persoanelor juridice;
· autorizaţia s-a distrus sau s-a pierdut;
· autorizaţia a fost sustrasă;
· au fost folosite în întregime spaţiile din autorizaţie destinate vizei sau menţiunilor.
Pe de altă parte, autorizaţiile eliberate pentru deţinerea armelor şi muniţiilor se retrag în următoarele cazuri:
· când titularul încetează activitatea ce a determinat autorizarea;
· când titularul încalcă dispozițiile legale privind regimul armelor şi muniţiilor.
Fără doar şi poate, purtarea pistoalelor de autoapărare cu bile reprezintă un act de mare curaj, dar şi o mare responsabilitate pe care deţinătorii şi-o asumă atât când poarta pistolul, cât şi când îl depozitează.