Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

PVC sau Aluminiu – Ce alegem pentru tamplaria usilor si a ferestrelor?

Ferestrele cu geam termopan reprezinta solutia excelenta pentru vitrarea apartamentelor, birourilor sau cladirilor publice. Acestea raspund pe deplin nevoilor proprietarilor, care apreciaza mai presus de toate confortul si proprietatile de economisire a energiei datorate de constructia ferestrelor. 

O tamplarie din PVC are o durabilitate excelenta necesitand foarte putina intretinere – este materialul perfect pentru orice fereastra. Aceasta garanteaza o perioada de utilizare de aproximativ 25-30 de ani. Profilul este realizat din clorura de polivinil. In el pot fi intalnite elemente metalice, punti termice si mai multe camere.

Criterii de comparatie: tamplaria din aluminiu vs PVC

In orice situatie, balanta inclina in favoarea PVC-ului. Motivele? 

  • eficienta energetica mai mare; 
  • profilele permit gestionarea mai usoara a costurilor cu energia; 
  • profilele in sine sunt mult mai dure si mai rezistente la impact fizic, spre deosebire de aluminiu, care in astfel de cazuri se indoaie si se poate sparge si mai usor;
  • comparativ cu ferestrele de lemn sau aluminiu, costul unei ferestre din PVC este mult mai mic.

Odata cu aparitia usilor si ferestrelor din PVC, nu exista niciun motiv pentru care oamenii sa ramana la vechile usi traditionale din lemn sau metal. Optand pentru un astfel de profil, nu se vor mai ocupa periodic de vopsire si orice alta intretinere. 

In cazul profilelor si panourilor din lemn, otel sau aluminiu, acest lucru este necesar datorita impactului conditiilor meteorologice. Mai ales la cele care sunt complet expuse mediului extern, acest lucru se intampla mai des. 

Cele mai citite articole

Atunci cand se alege PVC, aceasta problema este rezolvata de la sine deoarece materialul nu se uzeaza intr-un astfel de mediu. Aceasta nu este doar o usurare in functionare, este o solutie pragmatica, printre alte beneficii neindoielnice. Lemnul putrezeste, metalul nu este bine izolat, in general, toate aceste inconveniente sunt eliminate. 

De asemenea, datorita calitatilor germane recunoscute, o tamplarie Veka asigura proprietarilor un sistem antiefractie, precum si protectie contra incendiilor.

Ferestrele din PVC rezista si la radiatiile ultraviolete, iar acest lucru este inevitabil in cazul elementelor expuse la soare. De asemenea, trebuie amintit de hidroizolatia completa pe care acestea o ofera.

Protectia mediului

Profilele din aluminiu necesita o cantitate mult mai mare de energie pentru producerea lor, ceea ce este mai scump in ceea ce priveste economisirea resurselor. Usile si ferestrele din PVC sunt realizate din materiale care nu creeaza dezechilibre in sistemul ecologic si nu consuma atat de multa energie in producerea lor. Durabilitatea si nivelul scazut de poluare in timpul prelucrarii profilelor ajuta la producerea unui echilibru ecologic si implicit la protectia mediului.

In concluzie, PVC-ul este un material extrem de eficient din punct de vedere termic si poate oferi o izolatie termica mai mare decat lemnul sau aluminiul. Majoritatea oamenilor opteaza pentru tamplarie PVC deoarece ofera performante ridicate, la preturi mult mai mici decat ferestrele din lemn sau aluminiu. Insa fiabilitatea operationala a tamplariei depinde foarte mult si de calitatea instalarii. Compromisurile in acest aspect reduc eficienta.

Cele mai citite articole