Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Obsesia pentru curăţenie poate fi o manie ce trebuie tratată într-un cabinet de psihiatrie

Adesea, într-un cabinet psihiatrie se prezintă persoane obsedate de curăţenie, care simt că este ceva în neregulă cu aceste manifestări ale lor. Tulburarea obsesiv compulsiva este termenul potrivit care descrie mânia pentru curăţenie. Aceasta tulburare poate fi tratată cu succes într-un cabinet de psihiatrie şi are rolul de a elimina acele obsesii şi acţiuni repetitive sau comportamente repetitive ale unei persoane în această direcţie.

Cum ştii că suferi de o tulburare obsesiv-compulsiva legată de curăţenie?

Nu este dificil ca pacienţii înşişi să constate că suferă de o anumită afecţiune psihiatrică ce trebuie tratată până nu le pune stăpânire pe viaţă sau până nu le afectează bunăstarea în mod negativ. Gândurile iraţionale legate de curăţenie diferă de la un pacient la altul. Sunt persoane care consideră că orice spaţiu este contaminat şi că stă în puterea lor să curate obiectele cu care intră în contact. Alţi pacienţi pot duce curăţenia până la extrem, încercând ca între obiecte să existe mereu o simetrie perfectă. Indiferent de gândirea iraţională legată de curăţenie, obsesia este caracterizată de igiena şi de curăţenie excesive.

Comportamentul compulsiv de curăţare a tuturor obiectelor din jur calmează pentru o perioadă de timp scurtă, după  care gândirea iraţională apare din nou. Este important ca pacienţii sau cei din jur să observe perfecţionismul în orice acţiune întreprinsă, supraestimarea ameninţării microbilor spre exemplu, rigiditatea în idei şi intoleranţă la dezordine.

Ce este germofobia?

Cele mai citite articole

Germofobia este o altă afecţiune care necesita intervenţia unui specialist în psihiatrie. Aceasta afecţiune este caracterizată de mânia de a curăţa în exces orice, dar şi de a se curăţa, inclusiv după ce dau mâna cu cineva sau ating anumite suprafeţe. Aceasta tulburare obsesiv-compulsiva este mânată de teamă de germeni, de îmbolnăvire şi de obsesia de a pierde controlul asupra sănătăţii.

Aceasta afecţiune este cauzată de o anomalie la nivelul creierului. Aceasta poate începe din copilărie sau din adolescenţă şi se acutizează o dată cu înaintarea în vârstă. Pacienţii simt nevoia să se spele, să spele, să cureţe, din cauza gândurilor obsesive, intruzive. De regulă, aceste afecţiuni nu dispar de la sine şi nici nu pot fi controlate fără ajutor de specialitate. Intervenţia psihiatrului ajuta pacienţii să depăşească aceste mânii şi fobia de germeni şi de murdărie prin:

·  renunţarea la rutina obsesivă pe care şi-au format-o de atâta timp. Psihiatrul ajuta pacienţii să îşi dea seama că nu se întâmplă absolut nimic dacă o dată “sar” peste o asemenea etapă;

·  eliminarea perfecţionismului din acţiunile lor. Indivizii perfecţionişti prin personalitatea lor vor învăţa că aceasta afecţiune le poate afecta sănătatea şi bunăstarea şi vor înţelege că toate fiinţele umane, prin natura lor, sunt imperfecte;·  relaxare totală. Pacienţii vor învăţa că în viaţa vor avea timp să se relaxeze, să bucure de viaţă dacă vor renunţa la această mânie care le consumă timp şi energie.

Cele mai citite articole