66Vizualizari 0Comentarii
Îmbătrânirea este o etapă naturală a vieții, care este adesea asociată cu boala, lipsa energiei și cu o calitate scăzută a vieții. Însă, aceasta nu trebuie să se întâmple neapărat. Poți avea o bătrânețe sănătoasă, în care să ai energia de a face activitățile care îți aduc plăcere și în care să trăiești momente relaxante și fericite. Însă, pentru aceasta, este necesar a adopta un stil de viață echilibrat și a evita factorii de risc asociați cu diferite afecțiuni.
Nutriție echilibrată
O alimentație sănătoasă este esențială pentru o stare de bine. Alimentele consumate îți furnizează nutrienții necesari pentru funcționarea întregului organism și contribuie semnificativ la nivelul de energie pe care îl ai. Include în dieta ta multe legume și fructe, de preferat în stare crudă, pentru a beneficia de vitaminele și mineralele conținute. Alege proteine de calitate, din produse, precum:
- legume (fasole, năut, soia);
- lactate;
- ouă;
- pește;
- carne de pui.
Asigură-te că prin ceea ce consumi furnizezi nutrienții necesari pentru fiecare organ. Dacă dieta nu poate suplini nevoile organismului, alege câteva suplimente alimentare, precum vitaminele sau preparatele din plante care să contribuie la sănătatea organelor tale. De exemplu, HepaStop Forte este un supliment alimentar pe bază de plante ce are un puternic rol hepatoprotector și care stimulează regenerarea ficatului.
Hidratare adecvată
Consumul de apă este vital pentru viață. Aportul zilnic de lichide este de aproximativ 2 litri în fiecare zi. Dacă îți dorești o băutură sănătoasă și savuroasă, optează pentru apa infuzată cu fructe sau legume. De asemenea, ceaiurile sunt extrem de benefice pentru sănătate. Evită cafeaua în exces și băuturile carbogazoase, deoarece acestea au un conținut foarte ridicat de zaharuri. Renunță la alcool sau consumă cantități mici ocazional, deoarece acesta are un impact negativ asupra ficatului și a sistemului nervos.
Activitate fizică
Fii activ în fiecare zi. Activitatea fizică are numeroase beneficii asupra organismului, printre care:
- susține sănătatea inimii;
- tonifică musculatura;
- crește rezistența organismului;
- stimulează sistemul imunitar;
- contribuie la menținerea unei greutăți optime;
- îmbunătățește sănătatea oaselor;
- crește nivelul de energie.
Alege o activitate care îți aduce plăcere și implementeaz-o în rutina ta zilnică. Indiferent că îți plac plimbările în natură, dansul sau activitățile sportive în echipă, fii sigur că organismul tău îți va mulțumi.
Activitate mentală
Cele mai citite articole
Chiar dacă ești pensionat, stimulează în fiecare zi creierul prin diferite activități, precum:
- lectura;
- puzzle-urile;
- deprinderea unor noi abilități;
- învățarea unei limbi străine;
- cântatul la un instrument.
Stimularea conexiunilor nervoase deja existente, dar și formarea unora noi te ajută să previi bolile neurodegenerative, precum demența. Astfel, îți vei menține mintea ageră și te vei bucura de viață, dar și de noile abilități învățate.
Somn de calitate
Somnul este vital pentru refacerea organismului și pentru menținerea unui nivel optim de energie. De cele mai multe ori, îmbătrânirea se asociază cu perturbarea somnului și cu apariția insomniilor. Pentru a preveni aceasta, adoptă următoarele măsuri:
- respectă un program de somn;
- creează un mediu confortabil de somn;
- alege lenjeria de pat din materiale naturale;
- achiziționează o saltea și perne care să-ți susțină coloana;
- evită consumul de lichide înainte de culcare.
Relații sociale
Studiile au demonstrat că persoanele care au multiple conexiuni sociale au un risc mai scăzut de a dezvolta boli mintale, afecțiuni cardiace, cancer. Menține relații apropiate cu familia și cu prietenii. De asemenea, poți merge la activități de grup organizate pentru seniori, unde cu siguranță vei întâlni noi persoane și îți vei lărgi cercul de prieteni.
Controale medicale periodice
Mergi periodic la medic pentru consult și efectuează analizele de rutină. În acest mod, eventualele probleme de sănătate sunt depistate încă din stadiile incipiente și pot fi tratate mult mai ușor. Cere sfaturi medicului pentru a preveni bolile asociate cu o vârstă înaintată și respectă indicațiile acestuia.
Îmbătrânirea sănătoasă poate fi posibilă prin adoptarea unui stil de viață echilibrat și o atitudine optimistă. Este adevărat că schimbările sanogene necesită a fi aplicate încă de la o vârstă tânără, dar cu siguranță la pensionare îți vei mulțumi că ai făcut alegerile corecte.
Sursa foto: Freepik