172Vizualizari 0Comentarii
Este greu să ne imaginăm locuințele noastre fără electricitate. Dar te-ai gândit cum ai putea să explici întreg procesul producerii electricității unui copil? Nu ar exista televizor, computer sau jocuri video. Ar trebui să-și facă temele la lumina lumânărilor sau la lămpi cu gaz. Nu ar putea să asculte formațiile sale preferate la radio sau la telefon.
Descoperă în rândurile de mai jos, cum este produsă energia electrică și ce călătorie uimitoare parcurge pentru a ajunge în casa ta.
Dar ce este electricitatea?
Electricitatea este o formă de energie care funcționează pe bază de atomi. Nu poți vedea atomii pentru că sunt prea mici, dar ei formează tot ce ne înconjoară. Un atom are trei părți: protoni, neutroni și electroni. Electricitatea este creată atunci când electronii se deplasează de la atom la atom. Există mai multe moduri de a mișca electronii, dar cea mai mare parte a electricității este produsă în centralele electrice.
Cum funcționează centralele electrice?
Totul începe cu o sursă de energie. Unele dintre cele mai importante sunt hidrocentralele, adică centralele electrice care folosesc apă pentru a crea cea mai mare parte a energiei electrice.
Centralele electrice care folosesc apa pentru a produce electricitate sunt construite lângă râuri. În plus, este nevoie de baraje care sunt construite peste râuri pentru a reține apa. Apa este apoi direcționată prin țevi mari contra paletelor unor turbine gigantice. Turbinele au palete care se rotesc atunci când apa le lovește, la fel ca paletele unei moriști de vânt care se rotesc când suflăm asupra lor. Odată ce apa lovește paletele, se întoarce în râu.
Paletele turbinei sunt atașate de o tijă mare de metal, iar la capătul acelei tije există câtiva magneți mari. Când paletele se rotesc, tija și magneții se învârt foarte repede. Capătul magnetului este înconjurat de bobine grele de sârmă de cupru, iar magneții care se rotesc fac ca electronii din fir să înceapă să se miște, creând electricitate.
Ce se întâmplă cu electricitatea?
Cele mai citite articole
Se deplasează prin fire în ceea ce se numește un transformator electric. Tensiunea electrică este destul de mare, iar transformatorul o face și mai mare pentru a deplasa electricitatea prin fire numite linii de transmisie. Aceste fire sunt atașate de stâlpi din lemn sau metal pe care îi vezi de-a lungul drumurilor și în comunități.
Toate firele sunt realizate din metal – de obicei aluminiu sau cupru. Asta pentru că metalul este un bun conductor și electricitatea circulă ușor prin el. Electricitatea circulă rapid, cu o viteză de aproximativ 310.000 de kilometri pe secundă.
Uneori, când electricitatea trebuie să parcurgă o cale lungă, ea scade în intensitate pe măsură ce se deplasează de-a lungul liniilor. Are nevoie de un impuls (cum ai nevoie de mâncare pentru a înlocui energia pe care ai ars-o după ce ai făcut sport). În astfel de situații intervin substațiile. Substațiile sunt transformatoare mari de electricitate în formă de cutie, care se află în zone împrejmuite. Vei vedea semne pe garduri care indică „Înaltă Tensiune – stați departe”.
Cum intră electricitatea în locuința ta?
Când firele ajung în casa ta, un alt transformator de pe stâlpul de alimentare face ca electricitatea să ajungă la tensiunea potrivită, astfel încât să o poți folosi în siguranță.
Cablul este conectat la o cutie, un contor, care contorizează câtă energie electrică este utilizată în locuință. În fiecare lună, trebuie realizată activitatea de citire a contorului electric pentru a transmite indexul în vederea emiterii facturii.
Există fire în casa ta conectate la prize. Aceste prize îți permit să conectezi televizorul sau orice alt aparat electric la energie.