
Care sunt diferențele dintre balamalele de ușă și cele de mobilier?
Atunci când vine vorba de construcția pieselor de mobilier și a ușilor, balamalele reprezintă una dintre cele mai importante componente, deoarece acestea sunt cele care permit mișcarea acestora într-un mod fluid și fără probleme, asigurând componenta de funcționalitate. Însă, chiar dacă ambele tipuri de balamale îndeplinesc în definitiv aceeași funcție generală, există diferențe semnificative între cele utilizate pentru uși și cele pentru mobilier.
Care sunt cele mai utilizate tipuri de balamale?
Înainte de a discuta diferențele dintre balamalele de ușă și cele de mobilier, este important să știi că există o gamă largă de balamale din care poți alege. Mai jos poți găsi o listă cu cele mai utilizate produse, cât și funcționalitățile acestora.
- Balamale cu bolt – acestea sunt cu o singură buclă, care se fixează cel mai des cu șuruburi sau dibluri. Sunt frecvent utilizate pentru mobilier.
- Balamale cu două bucle – sunt utilizate adesea pentru uși, deoarece oferă o susținere mai bună pentru elementele grele și o mai bună stabilitate.
- Balamale invizibile – sunt concepute pentru a fi ascunse, contribuind la aspectul estetic, fiind preferate pentru ușile de interior.
- Balamale reglabile cu arc – acest model dispune de un arc cu tensiune reglabilă, care este ajustată la montare. La deschiderea ușii, aceasta se va închide automat la tensiunea arcului. Sunt utilizate adesea pentru uși de exterior sau porți.
- Balamale tip pian – sunt ideale pentru distribuirea greutății pe o suprafață mare. Acest model este cel mai des folosit pentru uși interioare, dulapuri sau mese pliante.
- Balamale sudabile – acestea sunt sudate direct pe suprafața ușii sau a cadrului. Sunt utilizate adesea pentru confecții metalice precum uși, porți sau containere.
- Balamale de colț – sunt concepute pentru a fi aplicate pe mobilierul în colț, precum dulapurile din bucătărie.
Care sunt caracteristicile unice ale balamalelor de ușă și de mobilier?
Una dintre cele mai evidente diferențe dintre cele două tipuri de balamale este portanța (capacitatea de suport a greutății). Aceasta pornește de la 40 de kilograme pentru ușile de interior și de la 100 de kilograme pentru cele de interior. În general, balamalele de ușă sunt mult mai mari și mai puternice decât cele de mobilier, datorită faptului că ușile sunt mult mai grele și mai mari. De asemenea, materialele utilizate pentru ușile de exterior sunt mai dure și mai grele. Balamalele pentru uși sunt astfel concepute pentru a suporta greutăți mai mari, deoarece acestea trebuie să reziste la tracțiunea și presiunea constantă exercitată asupra lor în timpul deschiderii și închiderii ușii.
O altă diferență importantă este modul în care sunt fixate balamalele. Balamalele de ușă pot fi montate ca o parte integrată a întregii uși sau a cadrului, în timp ce cele de mobilier sunt adesea montate cu șuruburi sau dibluri pe suprafața mobilierului. Din acest motiv înlocuirea balamalelor de ușă implică un proces mai complicat, fiind mai greu accesibile.
În ceea ce privește designul, balamalele de ușă și cele de mobilier pot varia foarte mult în funcție de stilul și tipul de ușă sau mobilier. În general, balamalele de ușă sunt mai puțin vizibile decât cele de mobilier, deoarece acestea sunt încastrate în suprafața ușii și a cadrului, lucru care poate reprezenta un plus pentru partea de design și pentru elementul estetic.
Când vorbim despre balamale de mobilă, acestea dispun și ele de câteva modele care pot fi integrate armonios în majoritatea tipurilor de design, însă cu siguranță vor fi mult mai la vedere. În același timp, balamalele pentru mobilier facilitează reparația, înlocuirea sau ajustarea acestora, fiind mult mai ușor accesibile. Un sfat util pentru „mascarea” balamalelor de mobilier este vopsirea acestora în nuanța mobilierului.