Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelușul tău. Conține anticorpi care oferă protecție împotriva multor boli ale copilăriei și îi oferă micuțului tău toată energia și nutrienții de care are nevoie, în special în primele 6 luni de viață.[1] Alăptarea este un proces natural, dar nu întotdeauna atât de ușor pe cât ne-am fi așteptat sau ne-am fi dorit. Vine cu multe provocări, unele mai ușor de depășit decât altele. În acest articol vom vorbi despre câteva dintre cele mai comune provocări cu care se pot confrunta proaspetele mămici și soluțiile care există. 

  1. Lactația insuficientă 

Una dintre principalele temeri ale unei mămici este aceea că nu ar avea suficient lapte. Deși este posibil ca acest lucru să fie adevărat în unele cazuri, majoritatea femeilor pot produce suficient lapte pentru a satisface nevoile bebelușilor lor. Într-adevăr, în primele zile de viață, producția de lapte ar putea să nu fie suficientă, dar, cât timp bebelușul este pus des la sân, va crește cu siguranță. 

Acest lucru se întâmplă deoarece, în timpul alăptării, nivelul de prolactină din sânge, principalul hormon responsabil de lactație, crește și stimulează producția de lapte. Lasă-ți bebelușul să dicteze frecvența și durata meselor și vei observa rezultatele.[4]

  1. Mameloanele dureroase

Aceasta este o problemă cu care multe mămici se confruntă la începutul alăptării. De cele mai multe ori, cauza o reprezintă atașarea incorectă la sân și/sau poziția incorectă din timpul alăptării. Asigură-te că bebelușul prinde nu doar mamelonul, ci și o mare parte a areolei, zona de culoare mai închisă din jurul acestuia. Încearcă și diverse poziții, până găsești una confortabilă pentru amândoi. 

După alăptare, lasă mameloanele să se usuce la aer sau poartă cămăși moi, din bumbac, evită sutienele și hainele strâmte. Există diferite unguente, creme, tampoane sau protecții pentru mamelon pe care le poți folosi, dar ar fi bine să ceri sfatul unui medic sau al unui consultant în alăptare înainte de a le utiliza.[2]

  1. Angorjarea sânilor 

Uneori, problema nu este că ai prea puțin lapte, ci, dimpotrivă, produci mai mult decât suge bebelușul. Când se întâmplă asta, sânii își măresc volumul, devin tari, dureroși, roșii și fierbinți. Mai pot apărea febra și alte simptome neplăcute care afectează procesul de alăptare. Dacă problema persistă, canalele de lapte se pot înfunda.

Soluția o reprezintă și în acest caz alăptarea cât mai frecventă, asigurându-te că bebelușul este atașat corect. Golește sânii pe rând, începând cu cel care are mai mult lapte. Dacă este necesar, te poți mulge puțin înainte de a începe sesiunea de alăptare pentru a înmuia sânul. Masajul, compresele reci și purtarea unui sutien potrivit, care susține sânii fără a-i comprima, pot fi, de asemenea, de ajutor.[2]  

  1. Mastita 

Mastita sau inflamația țesutului mamar poate apărea atunci când angorjarea nu este tratată la timp. Sânul se simte dureros și inflamat, fierbinte și pot apărea simptome asemănătoare celor ale gripei, inclusiv febră și o stare generală proastă. 

Este foarte important să continui să alăptezi; întreruperea bruscă a alăptării ar putea duce la agravarea simptomelor. Asigură-te că bebelușul este atașat și poziționat corect și oferă-i mai întâi sânul sensibil. Dacă acesta încă se mai simte plin după ce micuțul s-a săturat, mulge-te manual. Compresele sau dușurile calde pot ajuta și ele la ameliorarea simptomelor. Dacă însă ele persistă mai mult de 24 de ore, contactează-ți medicul. Este posibil să ai nevoie de antibiotice sau alte medicamente.[3]

Lactația insuficientă, mameloanele dureroase, angorjarea sânilor sau mastita sunt doar câteva dintre provocările alăptării. Acestea nu sunt însă obstacole de nedepășit și nu ar trebui să le lași să te determine să întrerupi alăptatul. Există soluții pentru astfel de probleme și poți apela oricând la un medic sau un consultant în alăptare care să te ajute cu sfaturi și recomandări atunci când ai nevoie. Nu uita că laptele matern este cea mai bună hrană pe care i-o poți oferi micuțului tău, iar alăptarea are numeroase beneficii, atât pentru el, cât și pentru tine.[1] 

Bibliografie: 

  1. „Breastfeeding.” World Health Organization, 2 Aug. 2018, apps.who.int/nutrition/topics/exclusive_breastfeeding/en/, /entity/nutrition/topics/exclusive_breastfeeding/en/index.html. Accessed 17 Aug. 2022.
  2. „Common Breastfeeding Challenges | Office on Women’s Health.” Womenshealth.gov, 2021, www.womenshealth.gov/breastfeeding/breastfeeding-challenges/common-breastfeeding-challenges. Accessed 17 Aug. 2022.
  3. NHS Choices. „Breast Pain and Breastfeeding.” 2022, www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-problems/breast-pain/. Accessed 17 Aug. 2022.
  4. „The Physiological Basis of Breastfeeding.” Nih.gov, World Health Organization, 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK148970/. Accessed 17 Aug. 2022.