167Vizualizari
Momentul în care copilul tău trece pentru prima oară pragul grădiniței nu reprezintă doar prima etapă către dezvoltarea sa socială și, pe viitor, profesională, ci și (cel mai probabil) primul său contact cu colectivitatea.
Încă de la naștere, sistemul imunitar al copilului tău începe să își dezvolte abilitățile de apărare, luând contact cu cât mai multe microorganisme. Înainte ca cel mic să fie introdus într-o comunitate precum cea de la grădiniță sau școală, organismul său este neobișnuit și nesupus la un număr suficient de factori externi ce ar putea să îl pună la lucru.
Astfel, perioada grădiniței este momentul cheie în care copilul va începe să ia contactul cu mai multe microorganisme care, pe parcurs, îl vor ajuta să își întărească sistemul imunitar.
5 boli comune ale copilăriei și caracteristicile lor
Majoritatea bolilor copilăriei beneficiază de profilaxie prin vaccinare. Vaccinurile se pot regăsi fie în schema obligatorie a Ministerului Sănătății, fie în cea opțională.
Este recomandat (și chiar foarte mult încurajat) ca imunitatea copiilor pentru principalele boli ale copilăriei să fie formată prin vaccinare. Totuși, atunci când, din diferite motive, nu se poate realiza acest lucru, este important să fie recunoscute principalele semne și simptome ale acestor boli, pentru a putea beneficia de tratamentul adecvat și de o recuperare ușoară.
- Varicela
Varicela este una dintre cele mai întâlnite boli ale copiilor cu vârste mici, fiind extrem de contagioasă și, prin urmare, foarte ușor de transmis în colectiv.
Simptomatologia este una clasică: debut asemănător unei răceli, cu febră, dureri de cap, tuse și strănut sau secreții nazale abundente. Ulterior, apar pe toată suprafața pielii vezicule cu lichid ce provoacă mâncărimi.
Varicela este o infecție virală herpetică, produsă de virusul varicelo-zosterian. Prin urmare, în unele cazuri, la vârstă adultă și sub acțiunea unor factori stresori, infecția se poate reactiva sub formă de zona zoster (vezicule cu lichid concentrate într-un loc anatomic bine delimitat, cu durere locală asociată).
- Rujeola, oreionul și rubeola
Rujeola, oreionul și rubeola sunt trei boli virale contagioase care, în multe cazuri, nu cauzează o simptomatologie îngrijorătoare sau amenințătoare de viață. De obicei, aceasta constă în febră, tuse, stare inflamatorie generalizată, erupții, vezicule cu lichid, lipsa apetitului, precum și inflamarea glandei parotide (în cazul oreionului).
Totuși, pentru a evita cazurile potențial grave determinate de aceste trei boli, se recomandă profilaxia prin vaccinare.
- Tusea convulsivă
Pertussis, numită clasic tuse convulsivă, este o infecție bacteriană determinată de Bordetella pertussis, ce se manifestă printr-o tuse persistentă, cu posibilitate de apariție a complicațiilor (de exemplu, pneumonie).
Ca și în cazul celorlalte boli ale copilăriei, tusea convulsivă beneficiază de posibilitatea profilaxiei prin vaccinare.
- Infecția cu Rotavirus
Un alt exemplu de infecție extrem de contagioasă este cea cu Rotavirus. Aceasta, spre deosebire de virusurile și bacteriile precedente, atacă în special tractul digestiv, determinând o gastroenterită pronunțată, cu vărsături și diaree.
Principala grijă în infecția cu Rotavirus este cea legată de deshidratare. Pentru a putea evita simptomatologia, se recomandă vaccinarea conform schemei Ministerului Sănătății.
- Gripa
O infecție virală cu simptomatologie și evoluție variabilă, întâlnită atât la adulți, cât și la copii, este gripa. Aceasta poate diferi ca severitate a tabloului clinic, ajungându-se, în unele cazuri, la complicații nedorite. Gripa beneficiază, de asemenea, de opțiunea profilaxiei prin vaccinare.
Astfel, majoritatea bolilor copilăriei, deși prezintă o simptomatologie care, adesea, nu pune viața copiilor în pericol, se recomandă prevenția prin vaccinare. În acest fel, imunitatea celui mic este întărită, fără ca acesta să mai treacă prin neplăcerile acestor afecțiuni.
Sursa foto: Shutterstock