Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Supa de pui: gustul bucătăriei tradiționale

Supa de pui este unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria românească și nu numai. Cu o istorie bogată și un gust reconfortant, această mâncare clasică are un loc special în inimile celor care o pregătesc și o savurează. În acest articol, vom explora originile, ingredientele și metodele de preparare ale supei de pui, aducându-vă în lumea acestei delicii tradiționale.

Originea și Istoria Supei de Pui

Supa de pui este un preparat culinar vechi, cu origini care se pierd în negura timpului. Există dovezi că acest fel de mâncare era apreciat încă din vremea Imperiului Roman, unde era cunoscut sub numele de „ius gallinaceum”. De-a lungul istoriei, supa de pui a fost considerată o mâncare revigorantă și hrănitoare, fiind folosită adesea pentru a trata răceala sau gripa.

În cultura românească, supa de pui are o semnificație specială. Ea este adesea asociată cu grija și afecțiunea mamei sau bunicilor care o pregătesc pentru membrii familiei bolnavi sau obosiți. Supa de pui este văzută ca un remediu pentru starea de rău și o modalitate de a aduce alinare și alinare.

Diversitatea Supelor de Pui în Bucătăria Românească

În România, supa de pui a devenit un fel de mâncare iubit, cu multiple variante regionale și ingrediente specifice. Fiecare regiune are propriul său mod de a pregăti și savura această delicatesă. Iată câteva dintre cele mai cunoscute tipuri de supă de pui în bucătăria românească:

Supa de Pui cu Tăiței: Această variantă a supei de pui este un preparat clasic, cu bucățele de carne de pui, legume și tăiței subțiri, care dau consistență supei. Adesea, se adaugă mărar sau pătrunjel pentru aromă.

Supa de Pui cu Găluște: Găluștele de făină sau griș sunt un element distinctiv al acestei supe. Ele se pregătesc separat și se adaugă la final. Supa de pui cu găluște este consistentă și hrănitoare.

Cele mai citite articole

Ciorba de Pui: O variantă mai acidulată a supei de pui, ciorba este pregătită cu zeamă acră precum borș sau zeamă de lămâie. Este o alegere răcoritoare și potrivită pentru sezonul cald.

Supa de Pui cu Leuștean: Leușteanul proaspăt este un ingredient esențial în această rețetă. Acesta adaugă o notă proaspătă și ierbacee supei de pui.

Supa de Pui Moldovenească: Cunoscută și sub numele de „zeamă moldovenească”, această variantă de supă de pui are un gust bogat datorită adăugării de ciuperci și smântână.

Indiferent de regiunea din România, supa de pui rămâne un simbol al mesei tradiționale românești și o expresie a grijii și iubirii familiei. 

Rețeta Clasică de Supă de Pui

Pentru a pregăti o delicioasă supă de pui în stil tradițional, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • Ingrediente:
  • 1 pui întreg sau bucăți de pui (cum ar fi piept, aripi, pulpe)
  • 2 litri de apă
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 2 teline
  • 2 frunze de dafin
  • Câteva fire de pătrunjel proaspăt
  • Sare și piper, după gust
 • Instrucțiuni:
  • Începeți prin pregătirea legumelor. Spală și curăță morcovii, cepele și țelinele. Taie-le cubulețe sau rondele, în funcție de preferințe.
  • Pune bucățile de pui într-o oală mare și toarnă cele 2 litri de apă peste ele. Adaugă legumele tăiate, frunzele de dafin, sarea și piperul în oală.
  • Pune oala pe foc mediu și aduce la fierbere. După ce a dat în clocot, reduce focul la minim și lasă supa să fiarbă în liniște. Scoate spuma care se formează la suprafață pentru a obține o supă limpede.
  • Acoperă oala și lasă supa să fiarbă timp de aproximativ 1-1,5 ore sau până când carnea de pui se desprinde ușor de pe oase și este fragedă.
  • După ce supa s-a fiert bine, oprește focul. Folosește o sită sau o strecurătoare pentru a separa supa de bucățile de pui și legume, colectând lichidul într-o altă oală sau bol. Dacă dorești, poți salva carnea de pe oase pentru a o folosi ulterior în alte preparate sau pentru a o adăuga înapoi în supă.
  • Înainte de a servi, adaugă pătrunjelul proaspăt tocat pentru a oferi un plus de arome. Servește supa fierbinte și poți să o acompaniezi cu crutoane de pâine sau tăiței, după preferință.

Aceasta este rețeta clasică de supă de pui, care este hrănitoare și plină de arome. Poți personaliza rețeta adăugând alte legume sau condimente după gustul tău. 

Savurarea Supelor de Pui Variate

Supa de pui este un preparat culinar universal și versatil, care poate fi adaptat la preferințele și tradițiile culinare locale. De-a lungul timpului, această mâncare a devenit un simbol al confortului și al mesei de familie. De la variantele sale clasice la cele regionale și la reinterpretările moderne, supa de pui rămâne un fel de mâncare iubit în întreaga lume.

Cele mai citite articole