Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Omenirea produce anual o cantitate imensă de deșeuri electrice – peste 60 de miliarde de kg – dublu față de acum 12 ani, potrivit unui studiu Global E-Waste Monitor publicat anul acesta.  Și cantitatea de echipamente noi plasată pe piaţă este în creștere (96 miliarde kg în 2022) și se prevede că va continua să crească până la 120 miliarde kg în 2030.

Avansul tehnologic a cunoscut o dezvoltare fulminantă în ultimii ani, dar impactul asupra resurselor este devastator. Multe deșeuri ajung la groapa de gunoi sau sunt comercializate ilegal, ceea ce crește gradul de poluare. În componența echipamentelor electrice se regăsesc substanțe periculoase precum mercur, plumb sau cadmiu. Depozitate în locuri nepermise pot contamina aerul, apa și solul. 

Chiar dacă rata de colectare deșeuri electronice,  se află pe o curbă ascendentă, ea nu ţine pasul cu creşterea fenomenului electronificării. 

Cât de importantă este de fapt reciclarea DEEE-urilor, dar și ce avantaje prezintă pe termen lung rămâne să afli în rândurile de mai jos. 

Contaminarea solului și a apei și expunerea la substanțe toxice

Deșeurile electrice se numără printre cele mai nocive, tocmai din cauza conținutului toxic. În general, se pot regăsi peste 1.000 de substanțe diferite la nivelul unui singur dispozitiv. Unele sunt periculoase pentru sănătate, iar altele pot fi revalorificate și folosite într-un nou lanț de producție. 

Așadar, înainte să le arunci pur și simplu la gunoi, ar trebui să știi ce efecte au asupra resurselor naturale. Iată la ce te expui: 

  • Deșeurile aruncate pur și simplu la groapa de gunoi eliberează în aer și în sol substanțe toxice
  • Mercurul nereciclat poate ajunge în ape subterane și pânze freatice, contaminând apa potabilă 
  • Fabricarea de noi materiale necesită mai multă energie decât reciclarea celor existente, ceea ce duce la creșterea emisiilor de CO2 și alte gaze. 

Emisii crescute de gaze cu efect de seră care accelerează schimbările climatice

Cele mai citite articole

Fenomenul încălzirii globale înregistrează o creștere de 0,2 grade Celsius în fiecare deceniu, cu efecte semnificative asupra mediului înconjurător. Iată câteva:

Schimbările climatice rapide depășesc capacitatea de adaptare a multor specii și ecosisteme, punându-le în pericol.
Amenințările la adresa sănătății  devin tot mai frecvente, poluarea aerului și valurile de căldură intense agravând problemele respiratorii și cardiovasculare.
Creșterea temperaturilor globale intensifică frecvența și gravitatea fenomenelor meteo extreme, precum uragane, valuri de căldură, inundații, secete și incendii de vegetație.

Implicarea în inițiativele comunității

Sustenabilitatea a devenit pentru mulți un stil de viață dezirabil. Și pentru că schimbările se fac mai ușor împreună este de datoria fiecărui cetățean care își dorește să ducă un stil de viață sănătos să se și implice activ pentru binele societății și mediului înconjurător. 

Fie că te implici în organizarea unei acțiuni de colectare a DEEE-urilor de la birou, plantezi un copac în grădina din fața blocului sau pur și simplu reciclezi echipamentele electrice uzate și le spui și apropiaților, e un mod de a te face util și a demonstra că îți pasă de viitor.

Dacă te întrebi unde reciclăm, află că există cel puțin 4.000 de puncte de colectare. Tot ce trebuie să faci este să pregătești echipamentele de mici dimensiuni care nu îți mai folosesc și să le duci la cel mai apropiat punct de casa ta. O simplă căutare pe interent, te va ajuta.

În cazul în care ai echipamente de mari dimensiuni, precum un frigider sau un televizor stricat, poți apela la una dintre organizațiile care oferă servicii de preluare electrocasnice vechi.

Astfel, îți vei face și ție un bine, eliberându-te de ceea ce nu mai folosești, dar și naturii și generațiilor viitoare.

Cele mai citite articole

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!