Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum se poate preveni aparitia tartrului?

Multe persoane au dintii albi si stralucitori, nu prezinta carii sau alte probleme, insa au un depozit foarte mare de tartru. In momentul in care acesta se formeaza, poate avea un impac negativ asupra sanatatii orale, fapt pentru care este extrem de important pentru a fi indepartat in cel mai scurt timp. Asadar, vizitele la medicul stomatolog nu trebuie amanate. Doar acesta se poate ocupa de indepartarea tartrului, dar si de igienizarea completa a intregii cavitati bucale.

Totusi, rolul pacientului este de a mentine pentru o perioada lunga de timp toate aceste rezultate minunate. 

Schimbarea periutelor de dinti la un interval de timp – primul pas catre o igiena impecabila

La o anumita perioada, de circa 3-4 luni, se recomanda schimbarea periutelor de dinti. Acest lucru este datorat faptului ca in urma utilizarii indelungate perii se pot uza si chiar pot adaposti bacterii extrem de periculoase pentru cavitatea bucala.

Mai mult, se recomanda ca periutele de dinti sa fie schimbate dupa un detartraj la o clinica stomatologica, dar si dupa racelile puternice. In acest mod, se poate stopa cu succes raspandirea bacteriilor in cavitatea bucala. De altfel, schimbarea periodica a capetelor periutei electrice sau chiar a periutei manuale este primul pas catre o igiena bucala impecabila. Astfel, depozitele de tartru nu se vor mai forma la fel de usor.

Renuntarea la vicii poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii orale

Cele mai citite articole

Anumite vicii, precum dependenta de zahar, nicotina si alcool pot avea un impact negativ asupra sanatatii orale. In primul rand, acestea duc la senzatia de uscatime a gurii. Mai mult, intr-un mediu uscat bacteriile se pot inmulti mult mai repede, ducand la intarirea placii bacteriene de pe suprafetele dintilor.

Astfel, este recomandat sa se incerce limitarea consumului unei cantitati mari de zahar, produse pe baza de tutun si alcool.

Igiena orala este aliatul oricui

Pentru a putea fi siguri ca nu se mai formeaza tartru la baza dintilor, majoritatea pacientilor opteaza pentru un regim de igiena foarte strict. De cele mai multe ori acesta include periajul corect (realizat de la baza dintilor catre varf), ata dentara, apa de gura si dus bucal. In urma utilizarii tuturor acestor produse, fiecare pacient a putut observa ca tartrul nu s-a mai depus la fel de rapid pe dinti, iar respiratia lor nu mai miroase la fel de puternic.

Igiena orala impecabila aduce cu sine mai multe beneficii decat multe persoane ar putea considera. In primul rand, aceasta poate prevenii diferite afectiuni precum gingivita si aparitia cariilor. In momentul in care toate aceste probleme apar, dar sunt lasate netratate, se pot transforma in afectiuni mult mai grave, precum boala parodontala sau chiar aparitia infectiilor.

Asadar, igiena orala impecabila este primul factor care trebuie luat in considerare in momentul in care pacientul isi doreste cu adevarat o sanatate orala foarte buna. Mai mult, aceasta va putea preveni cu succes o serie de alte afectiuni, iar pacientul va putea sa se bucure de dintii naturali pentru o lunga perioada de timp.

Cele mai citite articole