Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
doctor

Ce este lesinul?

Lesinul este cunoscut si sub denumirea medicala de sincopa sau lipotimie si se refera la pierderea brusca si temporara a cunostintei. Acest eveniment se intampla in majoritatea cazurilor din cauza unei circulatii sanguine scazute la nivelul creierului. Lesinul este considerat a fi o afectiune benigna, insa uneori poate fi un simptom al unei afectiuni medicale mai grave.

Cauzele lesinului

De obicei, lesinul este provocat de o circulatie sanguina insuficienta a creierului, care poate fi cauzata de o cantitate insuficienta de sange sau de un flux sanguin prea lent. Aceasta poate fi provocata de unele afectiuni medicale, cum ar fi anemia, bradicardia sau hipotensiunea arteriala, precum si de situatii precum postura, stresul, emotiile puternice sau schimbarile de temperatura. Uneori, lesinul poate fi cauzat si de medicamente sau de un regim alimentar neadecvat.

Simptomele lesinului

Inainte de a lesina, o persoana poate experimenta simptome precum ameteala, paloare sau transpiratii, de asemenea poate prezenta o slabiciune generala sau confuzie. Dupa ce persoana lesina, ea devine constienta, chiar daca poate avea ameteli si o stare generala de oboseala. Lesinul dureaza, de obicei, cateva secunde, dar, in unele cazuri, poate dura mai mult.

Complicatiile lesinului

Cele mai citite articole

Lesinul poate fi insotit de complicatii grave, cum ar fi leziunile craniene sau corpului, daca persoana care lesina se loveste sau cade. Lesinul poate fi, de asemenea, un simptom al unor afectiuni medicale mai grave, cum ar fi o aritmie sau o boala cardiaca, si poate fi insotit si de alte simptome precum durerile toracice sau probleme de respiratie. Uneori, poate fi necesara monitorizarea unui spital pentru a se putea determina cauza exacta a lesinului.

Tratamentul lesinului

Tratamentul lesinului depinde de cauza care l-a provocat. Daca cauza lesinului este una medicala, cum ar fi o afectiune cardiaca, tratamentul va consta in tratarea afectiunii de baza. Daca cauza lesinului este de natura fiziologica, pacientului i se poate recomanda sa faca schimbari in stilul de viata precum sa faca mai multa miscare sau sa manance mai sanatos. Uneori, poate avea nevoie de medicatie pentru a trata simptomele si cauzele lesinului.

Prevenirea lesinului

Prevenirea lesinului implica efectuarea unor schimbari in stilul de viata, precum un regim alimentar sanatos, mai multa miscare, evitarea situatiilor stresante si relaxarea. De asemenea, este recomandat ca persoanele cu un istoric medical care ar putea predispune la lesin sa fie monitorizate in mod regulat si sa ia masurile necesare pentru a trata afectiunile care ar putea provoca lesinul. De asemenea, este important sa se discute cu medicul despre medicamentele pe care le iei, deoarece unele dintre acestea pot fi cauza lesinului.

Cele mai citite articole

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!