211Vizualizari 0Comentarii
Toate firmele și persoanele fizice autorizate sunt obligate să-și aleagă cel puțin un cod CAEN în vederea desfășurării activității economice.
CAEN simbolizează acronimul folosit pentru a desemna clasificarea statistică națională a activităților economice din România. Aceste clasificări au fost proiectate pentru a permite sortarea pe criterii de omogenitate a datelor referitoare la „unități statistice”, cum ar fi, de exemplu, o fabrică sau un grup de fabrici ce alcătuiesc o entitate economică sau o întreprindere.
Clasificarea asigură baza pentru pregătirea unei game largi de date statistice (producție, factori de producție, formarea de capital și tranzacțiile financiare) ale acestor unități.
- Mai pe scurt, Codul CAEN este abrevierea de la ,,Clasificarea Activităților Economice Naționale” și are rolul de a defini activitățile economice care vor fi desfășurate de către societatea dumneavoastră. Astfel, el se va referi la activitatea principală și/sau activitățile secundare desfășurate de companie, precum și la procesul de produse, materii prime etc.
Cum se alege un cod CAEN
Acest cod prevede activitățile economice pe care le poți desfășura după înregistrarea firmei la Registrul Comerțului.
De exemplu, codul CAEN 5248 este pentru comerțul cu amănuntul în magazine specializate, codul CAEN 7440 se referă la servicii de publicitate și așa mai departe.
Sau, mai concret, dacă sunteți un instalator și doriți să vă deschideți propria firmă având acest obiect de activitate, trebuie să studiați secțiunea F – „CONSTRUCȚII”, diviziunea 43 – „Lucrări speciale de construcții”, grupa 432,
CAEN 4322 „Lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat”.
Toată lista de coduri CAEN e grupată într-un document numit Lista Codurilor CAEN pe care o puteți găsi AICI.
Codul principal și codurile secundare
Conform legislației în vigoare poți obține venituri din activități diverse, iar asta înseamnă că poți avea mai multe coduri CAEN.
- Cod CAEN principal
Cele mai citite articole
Orice firmă poate avea un singur cod CAEN principal, care este asociat activității de bază a firmei. Acesta va fi stabilit prin actul constitutiv al societății și va figura pe Certificatul de Înregistrare.
- Cod CAEN secundar
Totuși, dacă veți desfășura și alte activități în afara celei de bază, trebuie să menționați în actul constitutiv și codurile CAEN secundare.
Restricțiile impuse pentru unele categorii de activități
Nu există limitări în ceea ce privește alegerea numărului de obiecte de activitate secundare. Referitor la activitatea principală, se prezumă ca aceasta va genera cea mai mare parte din veniturile firmei (peste 50%).
Multe dintre activitățile secundare pe care companiile le desfășoară, au nevoie conform legii de autorizare suplimentară iar proprietarii nu înțeleg riscurile la care se expun.
- Conform legislației, dacă cei de la A.N.A.F descoperă că activitățile desfășurate de firmă nu sunt autorizate, aceștia au dreptul să anuleze facturile emise.
Citiți cu atenție descrierea aferentă fiecărui cod CAEN pe care doriți să îl alegeți pentru a vă asigura că se potrivește întocmai profilului dvs. de activitate. Atenție și la restricțiile impuse pentru unele categorii de activități, pe care le puteți afla AICI.
Câte coduri CAEN poate avea o firmă?
Din punct de vedere juridic puteți avea activitate economică pe mai multe coduri CAEN. Trebuie precizat că numărul maxim al acestora diferă de la o formă juridică la alta.
- Câte coduri CAEN poate avea o persoană fizică autorizată (PFA)
Ca și persoană fizică autorizată (PFA) ai dreptul la maxim cinci coduri. De reținut că pentru fiecare cod CAEN inclus în obiectul de activitate al unui PFA, titularul trebuie să facă dovada pregătirii sau experienței profesionale în domeniul prevăzut de codul respectiv. Documentele care atestă pregătirea în domeniu sunt diplomele de studii – liceu, facultate sau cursuri acreditate.
- Câte coduri CAEN poate avea o întreprindere individuală (ÎI)
Spre deosebire de PFA, întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate până la 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN.
- Câte coduri CAEN poate avea o societate cu răspundere limitată (SRL)?
Un SRL poate avea doar un CAEN principal și un număr nelimitat de coduri secundare, cu condiția ca toate acestea să fie menționate în Actul Constitutiv al firmei. Se recomandă totuși evitarea includerii întregii liste de coduri CAEN în actul constitutiv al societății din anumite considerente:
- pentru anumite coduri sunt necesare autorizații prealabile
- anumite activități pot fi desfășurate numai ca obiect unic de activitate sau
- altele pot fi desfășurate numai ca obiect principal de activitate