Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În alegerea tipului de centrală pentru încălzirea casei cântărește foarte mult cât consumă o centrală termică pe gaz. Astfel, proprietarul își poate face calculul cât de eficientă este această alegere pentru locuința sa.

Centralele termice pe gaz sunt printre cele mai de calitate și rentabile, precum și mai eficiente din punct de vedere energetic. În plus, acest sistem este și eco-friendly datorită nivelului de noxe emis, care este mai mic datorită sistemului de condensare, precum și datorită consumului de energie cu până la 30%.

Cum se calculează cât consumă o centrală termică pe gaz?

În principiu, consumul unei centrale termice pe gaz poate fi determinat dacă se cunoaște necesarul termic al locuinței și evoluția temperaturilor de afară în perioada pentru care de dorește calcularea unei estimări de costuri. Dar, pentru un rezultat mai exact trebuie luat în calcul și randamentul centralei, care în cazul acestui tip de centrale poate ajunge până la 110%.

Însă, randamentul centralelor termice pe gaz poate fi calculate în mai multe feluri. O prima varianta pentru a calcula cât consumă o centrală termică pe gaz constă în calcularea randamentului că putere calorică netă, ce reprezintă cantitatea totală de căldură perceptibilă emisă în timpul combustiei de un metru cub de gaze. Astfel, cum un metru cub de gaze are o cantitate de energie calorică netă de aproximativ 10 kWh/mc, randamentul centralei nu poate fi mai mare de 99,99%.

Cele mai citite articole

Într-o altă variantă de calcul, se ia în considerare și căldură latentă a vaporilor de apă din gazele de ardere. Prin urmare, rezultatului inițial, de 10 kWh/mc, I se adaugă 1 kWh/mc obținut dintr-un metru cub de gaze deoarece acesta conține 1,7 litri de apă, iar 1 litru de apă conține aproximativ 0,6 kWh de căldură latentă.

Totuși, costurile finale de funcționare ale unei centrale termice pe gaz depind în funcție de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea spațiului de locuit, izolarea termică a clădirii și furnizorul de gaze. În plus, datorită eficienței energetice, costurile cu acest tip de centrală sunt amortizate în timp, iar pentru a economisi și mai multă energie, proprietarul locuinței are posibilitatea de a instala și un controler, care permite o controlare mai bună a temperaturii din casă.

Ce alte costuri presupun centralele termice pe gaz?

Chiar dacă este aleasă pentru înlocuirea centralei vechi sau pentru încălzirea unei locuințe noi, centrală termică pe gaz implică niște costuri mici de investiții, comparative cu alte tipuri de sisteme de încălzire. În plus, investiția este amortizată odată cu trecerea timpului.

Astfel, costurile individuale totale care vizează un echipament de încălzire atât al apei, cât și pentru căldură, sunt alcătuite din diverși factori, că de exemplu prețul pentru nouă centrală, dar sic el al extinderilor ulterioare, cărora li se adaugă, dacă este cazul, costurile pentru instalația termică necesară.

Însă un aspect foarte important de care orice proprietar care intenționează să își instaleze o centrală termică pe gaz este să apeleze întotdeauna la o companie specializată, calificată pentru realizarea unor astfel de lucrări.

Cele mai citite articole