250Vizualizari 0Comentarii
O pompă submersibilă este un dispozitiv versatil din punct de vedere al utilității, care poate fi de ajutor în multe instanțe într-o gospodărie. De la drenarea apei acumulate în zone nedorite, la pomparea apei potabile din fântâni pentru consumul menaje, o astfel de pompă poate ușura considerabil munca de întreținere a unei locuințe. Însă există mulți oameni care, deși dețin un astfel de dispozitiv în gospodăria lor, nu cunosc totuși mecanismul de funcționare sau rolul fiecărei componente.
Dacă citești aceste rânduri, mai mult ca sigur folosești și tu o astfel de pompă și vrei să afli mai multe detalii despre care este rolul esențial al tabloului de control al acestor dispozitive, fără de care nu pot funcționa.
Ce este un tablou de comandă?
Panoul de comandă sau tabloul de control al pompei submersibile este un dispozitiv component al acesteia, care îi reglează funcționarea. Acesta servește ca punct de conectarea între sursa de energie electrică și pompă, fiind responsabil de controlul pornirii, opririi și funcționării pompei. Un astfel de panou de control pentru pompă submersibilă include de obicei mai multe componente, inclusiv un întrerupător, un presostat și un comutator de control. Întrerupătorul servește drept mecanism de siguranță pentru a proteja pompa și sistemul electric de o eventuală supraîncărcare sau de un scurtcircuit.
Presostatul este responsabil pentru pornirea și oprirea pompei, în funcție de presiunea apei din sistem. Comutatorul de control este utilizat pentru a controla manual funcționarea pompei.
Pe lângă aceste componente de bază, un panou de control al unei pompe submersibile poate avea și câteva componente suplimentare, cum ar fi un condensator de funcționare, care ajută la îmbunătățirea performanței pompei, oferind un impuls motorului atunci când aceste pornește. Unele panouri includ și un indicator luminos, care arată starea de funcționare a pompei, dacă este pornită sau nu.
În mod normal, atunci când pompa intră în funcțiune, ea are nevoie de mai multă putere decât pe parcursul funcționării. Aici intervine rolul esențial al panoului de comandă, de a suplimenta acea nevoie de energie de care pompa are nevoie pentru a putea porni.
Există mai multe tipuri de panouri de comandă, însă pentru uz caznic, se diferențiază câteva tipuri de panouri, fiecare fiind compatibile cu pompe de diferite capacități: panou de pompă submersibilă 750W, 1100W, 1500W sau 2200W, fiecare având condensatoare de capacități diferite, dar și puteri diferite. Toate aceste panouri pot fi alimentate la o tensiune de aproximativ 230V și beneficiază de fire de conexiune pentru a fi montate la sursa de energie.
După finalizarea instalării panoului de control, este important să te asiguri că acesta funcționează corect. Asta se poate verifica prin pornirea alimentării și verificarea faptului că pompa pornește la momentul potrivit. Deasemenea, este importantă o verificare periodică a panoului, dar și a pompei, pentru orice semne de deteriorare sau uzură.
Odată cu luarea deciziei de a instala o pompă submersibilă în gospodăria ta, este important să te asiguri că aceasta are toate componentele necesare funcționării optime, iar un panou de comandă este esențial în acest sens. Instalatorul care se va ocupa de montarea pompei îți poate face o recomandare, în cazul în care pompa aleasă de tine nu are un panou incorporat. Pe Shop-einstal.ro vei găsi gamă variată de pompe submersibile, dar și panouri de comandă potrivite fiecărui tip, acestea fiind indispensabile bunei funcționări a pompei.
Sursa foto: Pixabay.com