Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Polistirenul este un bun izolator termic, ușor de manevrat și de montat. Mai mult, are un cost mai avantajos față de alte materiale de construcții. Află care sunt principalele lucrări de termoizolare care pot fi realizate cu plăci expandate sau extrudate și ce avantaje oferă cele două tipuri de produse. 

Polistirenul: utilizări și avantaje

Urmează să izolezi termic fațada, soclul, subsolul, pardoseala sau terasa? Achiziționează polistiren pentru proiectul tău și beneficiază de costuri mai mici pentru încălzirea și răcirea casei. Iată care sunt diferențele dintre plăcile expandate și cele extrudate, astfel încât să faci o alegere potrivită în funcție de situație. 

Termoizolații exterioare cu polistiren expandat

Plăcile de polistiren expandat sunt folosite adesea pentru izolarea termică a pereților exteriori. Montarea se face pe tencuială sau direct pe zidărie, dacă nu există goluri care să favorizeze formarea punților termice și pierderea de căldură. 

Primul rând de polistiren se va sprijini pe un profil pentru termosistem. Adezivul special se va aplica pe toată suprafața plăcii, însă nu și pe laterale, pentru că se vor forma punți termice. De asemenea, mortarul poate fi pus sub formă de cordon pe marginile plăcilor și de puncte sau plăcinte în zonele din mijloc.

Avantajele polistirenului expandat (EPS)

Datorită procesului de fabricație prin expandarea stirenului, plăcile EPS au o greutate redusă și nu încarcă pereții. În plus, structura lor permite suprafețelor să „respire”, caracteristică foarte importantă. 

Plăcile sunt ușor de mutat, de tăiat la dimensiunile potrivite și de manevrat în timpul montării. Desigur, principalul avantaj este reprezentat de gradul foarte bun de izolare termică, cu un coeficient lambda cuprins, în general, între 0.033 și 0.040 W/mK, similar vatei minerale. 

Termoizolarea soclului, subsolului și teraselor cu polistiren extrudat

Proprietățile polistirenului extrudat determină ca acest material să fie potrivit pentru lucrări precum: izolarea termică a soclului unei clădiri, a pereților subsolului sau demisolului, a pardoselilor din construcțiile civile sau industriale, a teraselor circulabile sau necirculabile. 

Plăcile de polistiren extrudat sunt mai dense și pot avea suprafața netedă sau cu striații. În același timp, muchiile pot fi drepte sau în formă de L, pentru un contact perimetral cât mai bun. Pentru montaj se poate folosi adeziv poliuretanic tip spumă sau mortar, potrivit pentru aplicații la interior sau la exterior.

Avantajele polistirenului extrudat (XPS)

Principalele diferențe dintre polistirenul expandat și cel extrudat sunt rezistența la compresiune și impermeabilitatea. Din aceste motive, plăcile XPS sunt utilizate pentru izolarea soclului și pardoselilor, dar nu și pentru termoizolarea pereților. 

Eficiența termică a polistirenului extrudat este foarte bună. Valorile coeficientului lambda sunt cuprinse, în general, între 0.030 și 0.035 W/mK, ceea ce înseamnă că stratul de izolație are o capacitate ridicată de a reține căldura în interiorul clădirii și de a menține o temperatură ambientală constantă. 

Alege polistiren expandat sau extrudat, în funcție de specificul lucrării tale, pentru a beneficia de un grad ridicat de termoizolare și de un proiect finalizat ușor și rapid. Totodată, stratul de izolație va contribui la reducerea zgomotelor din exterior.