Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Economisirea energiei a devenit un aspect care îi preocupă pe oameni, ceea ce, fără îndoială, este recomandat și util atât pentru bugetul propriu, cât și pentru mediul înconjurător. Oamenii au devenit conștienți de importanța economisirii energiei, și nu doar din considerente financiare, gândindu-se la felul în care factura lunară să aibă un preț mai redus, ci și ținând cont de felul în care unele obiceiuri negative afectează mediul înconjurător și calitatea de zi cu zi a vieții. Dacă și tu îți dorești să economisești energie, iată 6 metode pe care le poți pune în aplicare oricând.

1. Folosește dispozitive utile la economisirea energiei

Există numeroase dispozitive care au ca scop economisirea energiei și pe care le poți folosi cu ușurință în locuința ta. De exemplu, poți monta vase expasiune în sistemul de alimentare cu apă. Acestea mențin presiunea și volumul apei la un nivel optim, ceea ce reduce pierderea căldurii și a energiei. 

2. Izolează-ți locuința

Cel mai la îndemână mod prin intermediul căruia te poți asigura că reduci pierderile de căldură este izolarea locuinței. Astfel, în momentul în care izolația este realizată corespunzător, și confortul tău va fi mai sporit și vei putea să îți setezi termostatul la o temperatură optimă care să se mențină constantă, fiindcă nu se va mai pierde căldură și vei economisi, în felul acesta, energie. 

3. Alege electrocasnice eficiente

Atunci când investești într-un aparat electrocasnic, fie că este un frigider, fie că este o mașină de spălat vase sau rufe, încearcă să le alegi pe cele eficiente, din clasa A. Poate că acestea sunt mai costisitoare, dar, pe termen lung, investiția va merita cu desăvârșire, pentru că vei reuși să economisești energie și te vei bucura și de calitatea acestor aparate. 

4. Scoate dispozitivele din priză când nu le folosești

Este important ca dispozitivele pe care nu le folosim, precum mașina de spălat, cuptorul cu microunde și nu numai, să fie scoase din priză, pentru că și acestea, la rândul lor, pot consuma energie. De asemenea, se întâmplă deseori să uităm încărcătorul de la telefon sau de la laptop în priză, ceea ce, din nou, poate fi o sursă de consum de energie. 

5. Asigură-te că închizi lumina în încăperile în care nu stai

Atunci când pleci dintr-o încăpere, închide lumina din acel loc. Asigură-te că toate luminile sunt închise atunci când pleci de acasă. De asemenea, poți utiliza becuri cu LED-uri, acestea fiind printre cele mai eficiente când vine vorba de un consum redus de energie. O altă metodă pentru o iluminare eficientă din punct de vedere energetic este să utilizezi senzori de mișcare, pentru că, astfel, camera respectivă va fi luminată doar în momentul în care te vei afla acolo. 

6. Gătește econom 

Nu în ultimul rând, și felul în care gătești poate face diferența în ceea ce privește economisirea energiei. Încearcă să eviți folosirea cuptorului cu microunde și, în loc să gătești preparate care presupun să folosești plita sau cuptorul electric, mănâncă cât mai multe salate. De asemenea, o alternativă bună pentru a pregăti diverse preparate econom poate fi cuptorul: salvezi energie electrică și poți găti, de exemplu, cartofi și carne în același timp, fără a mai pune cuptorul în funcțiune de numeroase ori.

Astfel, de la folosirea unor dispozitive utile și alegerea unor electrocasnice eficiente, la gătitul econom, izolarea locuinței și scoaterea dispozitivelor din priză – toate aceste metode pot fi eficiente și pot ajuta la economisirea energiei electrice, fără a depune eforturi prea mari în acest sens. Cel mai important pas este, mai întâi de toate, conștientizarea nevoii de a economisi energie atât pentru bugetul propriu, cât și pentru sănătatea mediului înconjurător.

Sursa foto: pexels.com

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!