
4 sfaturi pentru a economisi chiar și atunci când ai venituri mici
Mulți oameni își propun să economisească pentru zile negre, dar cumva nu se întâmplă niciodată. În schimb, apar cheltuieli neașteptate, apar situații de urgență, facturile ajung la scadență și iată cum banii se duc. Vestea bună este că nu e niciodată prea târziu pentru a începe propria planificare financiară. Iată 4 sfaturi care te pot ajuta să faci economii chiar și în ciuda unor venituri mici.
1. Economisește atât cât poți
Economisirea ca practică nu depinde de cât de mult câștigi. Tot ceea ce trebuie să faci este să-ți stabilești intenția de a economisi ceva, chiar dacă este vorba de un procent mic din veniturile tale. Atunci când vei căpăta obiceiul de a economisi bani, oricât de puțini, acest lucru nu ți se va mai părea ceva neobișnuit, indiferent de fluctuația veniturilor. Pune lunar orice sumă într-un cont de economii și las-o acolo pentru situații de urgență.
O altă regulă bună de luat în calcul este să economisești mai întâi, și abia apoi să cheltui. Pune deoparte, să zicem, 10% din venitul tău de fiecare dată când primești salariul, înainte de a face orice altceva. În acest fel, vei economisi constant și vei avea o idee clară despre ce sumă vei strânge până la sfârșitul anului.
2. Stabilește un buget lunar
Indiferent de nivelul veniturilor tale, stabilirea unui buget lunar este o modalitate excelentă de a economisi. Stabilește-ți o sumă fixă de cheltuieli pentru alimente, facturi, îngrijire personală și așa mai departe, apoi asigură-te că nu o depășești. Fii realist atunci când faci acest lucru.
O observare și un calcul atent în ceea ce privește obiceiurile alimentare și cheltuielile familiei tale îți va permite să creezi un plan financiar care să permită economii fără a face compromisuri mari. Tot genul acesta de exercițiu îți poate arăta dacă economiile pe care ți le poți permite sunt prea mici comparativ cu planurile tale. Atunci, te poți gândi la modalități de suplimentare a fondului de economii printr-un credit online pe card.
3. Redu cheltuielile cu locuința și gospodăria
Gestionarea unui buget fix poate fi o provocare. Însă, uneori, poți constata că există ceva loc pentru reducerea cheltuielilor. De exemplu, în ceea ce privește cheltuielile pe mâncare, poți evita irosirea alimentelor și, în consecință, a banilor, dacă planifici mesele din timp. Și încă ceva. Poate fi un sfat nepopular, dar renunțarea la alcool va economisi, de asemenea, o grămadă de bani.
Alte cheltuieli pe care poate le-ai putea micșora sunt cele legate de mașină. Deținerea unei mașini este costisitoare. Cheltui mii de lei anual pe asigurare, taxe de înmatriculare, rate la mașină, întreținere de rutină, reparații neașteptate și benzină. Așadar, asigură-te mai întâi că-ți poți permite o mașină înainte de a cumpăra una și optează pentru o asigurare convenabilă și un plan cât mai avantajos de achitare a mașinii. Dacă ai deja o mașină, acordă atenție întreținerii, pentru a prelungi durata de viață a pieselor, condu eficient și, eventual, mai rar.
4. Acordă prioritate sănătății
Sănătatea ta ar trebui să fie prioritatea numărul unu, chiar și în cazul unui buget restrâns. Îmbolnăvirea te poate face să-ți pierzi venitul dacă trebuie să încetezi să lucrezi și va trebui să cheltui bani și pe tratament. Asigură-te că ai grijă de tine, că te ocupi de prevenție și că mergi la medic atunci când este nevoie.
Din păcate, asigurarea este un lucru pe care o mulțime de persoane cu venituri mici îl abandonează ca pe o cheltuială „inutilă”. Dar acesta nu ar trebui să fie niciodată un aspect în privința căruia să te zgârcești atunci când îți faci bugetul. Optează pentru o asigurare de sănătate care să acopere costurile de bază.
Adoptarea unei mentalități bazate pe economii, indiferent de venituri, elaborarea unui buget realist, precum și reducerea cu înțelepciune a cheltuielilor casnice sunt practici esențiale. În timp ce călătoria către stabilitatea financiară poate părea descurajantă, aceasta este posibilă prin eforturi consecvente și luarea de decizii echilibrate.
Sursa foto: Shutterstock