Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Anul 2022 a fost unul complicat, cu provocări multiple pentru economie, societate, companii și implicit pentru oameni. Toate tipurile de investiții financiare au adus randamente negative anul trecut, o situație foarte rar întâlnită în istorie. Inflația în creștere în toate economiile lumii a avut efecte negative în serie, mai ales că băncile centrale au fost nevoite să acționeze în încercarea de a aduce echilibrul pe termen mediu și lung. Pășim în 2023 cu multe temeri pe plan financiar și economic, dar putem privi și partea bună: există economiști care fac prognoze optimiste, totul având șansa să intre pe un trend pozitiv începând din cursul acestui an.

Cu rate mai mari la credite, scumpiri în lanț și inflație care erodează economiile, cum putem să economisim mai mulți bani în 2023, tocmai pentru a avea perspectivele unui viitor mai sigur, pentru siguranță financiară personală până și în astfel de momente tulburi? O astfel de întrebare are de fapt două răspunsuri simple: crești suma veniturilor și scazi cheltuielile. Desigur, a pune în practică aceste principii este mult mai complicat…

Salariu mai mare în 2023?

Referitor la câștiguri, aici poate fi soluția cheie. În tot mai multe domenii, companiile sunt dispuse să mărească salariile pentru angajații foarte competenți și productivi, chiar dacă în ansamblu reduc numărul de salariați. Ai putea așadar negocia un salariu mai bun sau ai putea alege un loc de muncă la o altă firmă.

În funcție de situație, poate fi ales un job suplimentar în sistem part time sau se poate recurge la activități plătite pe bază de comision. O idee care necesită acțiune mai complexă, dar are și riscuri foarte mari, ar fi deschiderea unei afaceri, deci intrarea în lumea antreprenorială.

Ce faci cu banii deja economisiți?

În ceea ce privește folosirea economiilor existente pentru un randament cât mai mare, se vor căuta idei de acoperire măcar parțială a ratei inflației. Fiecare poate decide în ce monedă își păstrează economiile și ce instrumente alege – depozite bancare, titluri de stat, fonduri de investiții, obligațiuni, acțiuni.

Totul depinde de gradul de risc acceptat și de orizontul investițional. Ca recomandare esențială, rămâne valabil principiul de a nu păstra toate ouăle în același coș, adică de a împărți riscul, de a alege în paralel mai multe variante.

Atenție maximă la orice cheltuieli

Pentru reducerea cheltuielilor, nu trebuie uitat că micile detalii contează. Un capitol de bază este legat de utilizarea energiei în locuință – se poate evita risipa, se pot găsi online multe sfaturi pentru reducerea consumului de curent electric, gaze naturale, chiar apă curentă. Mai departe, transmitere index electrica și gaze naturale ajută la evidențierea corectă a consumului.

Cum mai poți reduce cheltuielile? Analizând fiecare tip de cheltuială, cât de oportună este și dacă se pot face schimbări. Se poate modifica ușor stilul de viață (de exemplu alegere hipermarketuri în loc de magazine de proximitate, să mănânci mai des acasă decât în oraș, să gătești în loc să comanzi mâncare, să îți prepari cafeaua pe cont propriu etc.), chiar fără a renunța la lucruri fundamentale.

De asemenea, poți reduce unele cheltuieli curente alegând furnizori alternativi, servicii mai ieftine. Iată o idee: alegând o singură platformă de streaming cu filme și seriale pe parcursul unei luni, în loc de două sau mai multe, economisești până la câteva sute de lei într-un an. Mereu poți acorda atenție prețurilor, poți compara diverse variante și poți face alegeri care să îți permită să cheltuiești mai puțin. O analiză pe hârtie (sau pe computer) te poate ajuta mult, notând cheltuielile obișnuite dintr-o lună. Ulterior, sigur se vor observa elemente ce pot fi eliminate.

Pentru multe persoane, funcționează foarte bine o altă tehnică: la fiecare salariu, se păstreză mai întâi niște sume de bani care se depun într-un cont de economii. Până la următorul salariu, se folosesc banii rămași, considerându-se că cei economisiți nu pot fi utilizați decât în situații de maximă urgență.

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!