111Vizualizari 0Comentarii
Dacă obișnuiești să citești ingredientele scrise pe cutiile de ceai, probabil ai văzut că majoritatea sortimentelor conțin și hibiscus. Ce este hibiscusul? Este o plantă foarte bogată în nutrienți, în minerale și în flavonoide. Cercetările au demonstrat că hibiscusul are proprietăți diuretice și că poate ajuta managementul greutății. Citește în continuare și vei afla ce beneficii are ceaiul de hibiscus și cum îl poți consuma!
Istoria hibiscusului și conținutul nutritiv al acestei plante
Primele dovezi ale folosirii ceaiului de hibiscus datează încă din Antichitate, când se numea ceai acru. Acest ceai este obținut din pistilul uscat la florilor numite Hibiscus Sabdariffa. Acestea cresc în zonele tropicale și subtropicale: Africa, Mexic, China și Thailanda. Florile de hibiscus fac parte din familia nalbilor. 100 g de flori de hibiscus conțin o cantitate însemnată de vitamina C, 20 de grame de carbohidrați și 79 de calorii.
În plus, plantele de hibiscus sunt bogate în:
- antioxidanți
- calciu
- fier
- aminoacizi
- bioflavonoide
- vitamina A
- magneziu
- fosfor
- sodiu
- zinc
- acid folic și altele.
Beneficiile ceaiului de hibiscus
Ceaiul de hibiscus are numeroase beneficii, motiv pentru care ar trebui să îl consumi cât de des posibil, dacă nu cumva ai contraindicații. Un prim beneficiu este susținerea sistemului imunitar, datorită conținutului mare de vitamina C. Astfel, este adecvat în special în sezonul rece, pentru a trece mai ușor peste virozele de sezon.
Un alt beneficiu extraordinar al ceaiului de hibiscus este reducerea colesterolului rău din sânge. Acesta are proprietăți hipoglicemice și hipolipemiante, care pot reduce colesterolul LDL și, prin urmare, poate preveni apariția bolilor cardiovasculare, inclusiv a depunerilor de aterom de pe artere, ceea ce ar putea duce la infarct sau AVC.
Dacă ai probleme cu digestia, în special dacă nu știi cum să combați constipația, poți bea o cană de ceai de hibiscus pe zi, deoarece are un ușor efect laxativ.
Datorită conținutului mare de flavonoide, ceaiul de hibiscus are și proprietăți calmante. Combate anxietatea, relaxează și stimulează eliberarea endorfinelor. Astfel, îl poți consuma în perioadele stresante.
Cele mai citite articole
Un beneficiu pentru care multe persoane aleg acest ceai este conținutul de enzimă numită phaseolamin, care ajută la menținerea greutății.
Unele studii au arătat și faptul că hibiscusul are proprietăți anticancerigene. Mai exact, consumul de ceai poate limita creșterea celulelor canceroase în cadrul cancerului bucal. De asemenea, se ia în considerare și efectul adjuvant al ceaiului în cancerul de stomac sau de prostată.
Contraindicațiile ceaiului de hibiscus
Cu toate că acest ceai are numeroase beneficii, există și câteva contraindicații și efecte adverse de care este bine să ții cont. Acestea apar la cantități foarte mari de ceai consumat. Principalele efecte adverse ale unui consum exagerat de ceai de hibiscus sunt dereglări ale sistemului digestiv, interacțiunea cu alte plante medicinale, suplimente sau medicamente. Astfel, limitează consumul la o cană pe zi.
În ceea ce privește contraindicațiile, în primul rând, evită consumul dacă ai alergie la plante din familia nalbilor sau chiar la hibiscus. În anumite situații, acest ceai poate scădea eficacitatea clorochinei, medicament folosit în tratamentul malariei.
Mare atenție dacă iei pastile contraceptive, deoarece fitoestrogenii eliberați de planta de hibiscus le poate scădea eficiența. Acești fitoestrogeni pot provoca neplăceri și complicații pe timpul sarcinii, ducând până la declanșarea travaliului prematur. De asemenea, ar trebui să nu consumi deloc acest tip de ceai dacă ai tratament pentru diabet sau hipertensiune arterială.
Așadar, deși ceaiul de hibiscus are beneficii impresionante, înainte de a-l consuma ar fi bine să ceri opinia medicului, dacă ai anumite probleme de sănătate, indiferent dacă urmezi sau nu un tratament. Dacă totul este în regulă, bucură-te de o cană de ceai hibiscus în fiecare zi, în orice moment al zilei.
Sursa foto: Shutterstock