Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sfântul Dimitrie cel Nou este considerat patronul caselor și are puterea de a proteja împotriva pagubelor și a fenomenelor naturale. Este sărbătorit pe data de 27 octombrie, după Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. 

Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou sunt păstrate la Catedrala Patriarhală din București. Sfântul este considerat a fi și ocrotitorul bucureștenilor. În ziua în care se prăznuiește acest sfânt, foarte mulți bucureșteni și nu numai merg în pelerinaj la moaște.

Ocrotirea acestui Sfânt vine la pachet cu o serie de obiceiuri și diferite tradiții atunci când are loc sărbătoarea. Așa cum probabil v-ați dat seama, în această zi, nu se scoase, taie, spală și nu se fac treburi casnice.

Când este ziua praznicului, alege să așezi icoana Sfântului Dimitrie la masă

Cele mai citite articole

Diferitele obiceiuri de venerare a morţilor și, în general, a sfinților există şi în prezent. Credincioşii obișnuiesc să meargă la cimitir cu diferite bucate sfinţite la biserică şi le împart la mormântul rudelor decedate. De asemenea, mormintele sunt împodobite cu flori de toamne și se aprind lumânări.

În aceeași zi, cei mai mulți oameni aleg să ofere daruri persoanelor neajutorate, în special bătrânilor singuri.

Chiar dacă nu este nimeni din familie care să poarte numele Sfântului Dimitrie, este bine ca la masa să fie așezată icoana acestuia. Are puterea de a aduce fericire, credință și bucurii în familia respectivă.

Sursă: atelier-de-icoane.ro

Cele mai citite articole