7Vizualizari
Conduci automobilul pe care ți l-ai dorit dintotdeauna? Ca să te bucuri mai mult de drumurile la volan, trebuie să ai grijă de mașină în mod constant. Întreținerea corectă este soluția pentru a asigura durabilitatea și performanța optimă a mașinii. Iată câteva sfaturi importante care te pot ajuta să menții autovehiculul în stare bună:
Verifică anvelopele: presiune, uzură, reglaje
Verificarea presiunii anvelopelor reprezintă o etapă de bază în asigurarea performanței și a siguranței vehiculului. Este recomandat să verifici presiunea anvelopelor în mod regulat, preferabil o dată pe lună. Aceasta se poate face cu ajutorul unei pompe de aer cu manometru sau cu un manometru digital pentru anvelope. Valorile corecte de presiune pot fi găsite în manualul mașinii sau pe eticheta situată pe portiera șoferului.
Programează vizite la service-ul auto, pentru a verifica uzura anvelopelor și a realiza reglaje specifice, precum reglajul aliniamentului și echilibrarea roților. Înlocuiește periodic anvelopele și alege modele premium, pentru durabilitate și performanță pe căile rutiere. Poți să achiziționezi anvelope și piese auto în rate fără dobândă* prin cardul de cumpărături CardAvantaj, așa că ai multiple opțiuni ca să folosești cele mai bune anvelope pentru mașina ta.
Schimbă regulat uleiul și lubrifianții auto
Prin schimbarea regulată a uleiului, asiguri o funcționare optimă a motorului, reducând riscul de avarii majore. Momentul potrivit pentru schimbarea uleiului și a lubrifiantilor poate fi ușor identificat. Majoritatea producătorilor auto recomandă anumite intervale de timp pentru efectuarea acestei operațiuni, în funcție de tipul de ulei folosit.
Programează verificări la uleiul de transmisie, uleiul de motor, lichidul de frână, lichidul de direcție asistată, uleiul pentru sistemul de răcire. Lichidele care devin prea vâscoase, prea lichide sau prezintă impurități reprezintă semnale clare că uleiul trebuie schimbat.
Verifică și înlocuiește filtrele auto
Cele mai citite articole
Un autovehicul este dotat cu mai multe tipuri de filtre care joacă roluri diferite și esențiale pentru funcționarea optimă a acestuia. Există filtrul de ulei, care are rolul de a reține impuritățile care pot ajunge în ulei pe parcursul funcționării motorului. Filtrul de aer protejează motorul de particulele de praf și alte impurități care pot intra în timpul procesului de admisie a aerului. Filtrul de combustibil asigură că doar combustibilul curat ajunge în motor, în timp ce filtrul de habitaclu îmbunătățește calitatea aerului din interiorul mașinii, reținând particulele de praf, polen și alte alergeni.
Fiecare tip de filtru are un interval de înlocuire recomandat de producător, care poate varia în funcție de mărcile de mașini, modele, stil de conducere și condiții de drum. De exemplu, majoritatea producătorilor recomandă înlocuirea filtrului de ulei la fiecare 5.000-7.500 de kilometri, în timp ce filtrul de aer ar trebui înlocuit la fiecare 20.000-30.000 de kilometri.
Întreține sistemele de transmisie, direcție, suspensie, evacuare
Întreținerea sistemului de transmisie este vitală pentru funcționarea corespunzătoare și de durată a autovehiculului. Curelele de transmisie trebuie inspectate și înlocuite la nevoie, pentru a preveni daunele care ar putea rezulta din uzura excesivă. Pentru a menține sistemul de direcție în starea optimă, este necesară verificarea regulată a nivelului lichidului de direcție și înlocuirea acestuia dacă este necesar. În plus, starea componentelor mecanice, cum ar fi roțile, axele și articulațiile, trebuie verificată, pentru a se asigura un control optim al direcției.
Sistemul de suspensie este important pentru confortul și la volan. Verificarea periodică a amortizoarelor, a barelor stabilizatoare și a legăturilor de suspensie reprezintă o prioritate atunci când vrei să te bucuri de mașina ta pentru mai multă vreme. Sistemul de evacuare menține performanța motorului, reduce emisiile și controlează zgomotele de motor.
Întreține bateria auto
Asigură-te că bornele bateriei sunt curate și că nu există coroziune. Verifică nivelul de acid, starea de încărcare a bateriei, funcționarea cablurilor. Nu lăsa bateria descărcată pentru o perioadă lungă de timp, deoarece poate afecta semnificativ performanța mașinii și poate scurta durata de viață a bateriei. Încarcă bateria în mod regulat pentru a preveni descărcarea completă și înlocuiește bateria la fiecare 3-5 ani sau când observi că își pierde capacitatea de a se încărca corespunzător. Prin respectarea acestor sfaturi, te vei bucura de automobilul tău în siguranță, pentru mai mult timp!
*Dobânda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.