Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pentru toți oamenii un fond de economii care să îi susțină într-o perioadă grea, este un deziderat, având în vedere climatul economic actual al României. Dar asta nu înseamnă că nu poți să începi să îți consolidezi economiile chiar acum. Nu trebuie să fie neapărat începutul anului pentru a-ți impune un scop financiar pe care să îl urmezi până la îndeplinire. Ceea ce înseamnă că poți chiar acum să începi să economisești. Iar atunci când întâlnești obstacole, iată câteva sfaturi care să te ghideze în această aventură. 

Fă-ți un buget și respectă-l

Ideea unui buget lunar este să indexezi toate cheltuielile obligatorii, iar restul banilor să îi împarți în categorii pentru a acoperi alte activități, cum ar fi transportul, ieșirile în oraș, vacanțele. Acesta îți va da oportunitatea să controlezi fiecare categorie în parte. Nu uita să creezi un buget de economii, pe care să nu îl schimbi de la lună la lună. Un mic truc este să virezi suma respectivă într-un cont de economii imediat ce îți intră salariul, pentru a nu fi tentat să cheltui acei bani. Iar atunci când ți se strică ceva în casă, sau trebuie să faci o mică investiție, te poți baza pe un simplu credit. 

Renunță la cardul de credit

Cardurile de credit au dobândă foarte mare și, pentru că poți reînnoi suma împrumutată, ai mereu impresia că ai bani la dispoziție. Ceea ce înseamnă că te poți supraîndatora fără să îți dai seama. În locul acestuia, poți să iei credite rapide ori de câte ori ai nevoie. Vei primi banii în mână, sau pe card, dar suma este finită, ceea ce înseamnă că nu vei cheltui mai mult decât ai cerut. Iar plata lunară a ratei, duce la finalizarea creditului, spre deosebire de cardul de credit unde te îndatorezi continuu, ceea ce reduce posibilitatea de a economisi. 

Refinanțează creditele cu dobândă mare

Cele mai citite articole

Unul dintre motivele pentru care nu îți este ușor să economisești este faptul că au rate prea mari la bănci. Ei bine, în această situație este indicat să încerci să refinanțezi creditele cu dobânzi mari. Dacă le refinanțezi pe o perioadă mai lungă de timp, rata lunară va fi mai mică, ceea ce te va ajuta să pui bani deoparte. 

Iar în cazul în care ai credite cu penalități, încearcă să le închizi. Cea mai simplă metodă de a închide creditele la care ți s-au adăugat taxe în plus este să iei un simplu credit. Astfel, vei porni la drum cu o rată mai mică și posibilitatea de a economisi pe termen lung. 

Folosește metoda bulgărelui de zăpadă

Metoda bulgărelui de zăpadă presupune să adaugi în fiecare zi câte un pic la suma economisită. Poți începe de la un leu pe zi, la care să adaugi doi a doua zi și așa mai departe. Nu vei strânge o sumă colosală de bani, dar vei strânge suficient ca să pornești. La fel poți face cu ratele la credit. Poți plăti anticipat un credit simplu și apoi banii pe care îi dădeai pe rate să îi pui deoparte. Încetul cu încetul îți vei atinge scopul financiar de a economisi o sumă de bani care să te susțină în vremuri grele. 

Cele mai citite articole