idei de retete

5 idei de retete de post

Share your love

O reteta rapida: Supa crema de linte

O reteta rapida si delicioasa de post este supa crema de linte. Aceasta reteta este ideala pentru zilele racoroase si poate fi preparata in mai putin de 30 de minute. Lintea este o sursa excelenta de proteine vegetale, fibre si fier, ceea ce o face o alegere perfecta pentru perioadele de post. In plus, aceasta supa poate fi personalizata in functie de preferinte, adaugand diverse legume si condimente.

Ingrediente necesare:

  • 200 g de linte rosie
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 litru de apa sau supa de legume
  • Sare si piper dupa gust
  • Optional: chili, chimen, patrunjel proaspat

Mod de preparare:

1. Intr-o oala, incalzeste uleiul de masline si adauga ceapa taiata marunt si usturoiul zdrobit. Caleste-le pana devin aurii.

2. Adauga morcovii taiati cubulete si lintea, amestecand bine.

3. Toarna apa sau supa de legume peste amestec si lasa sa fiarba la foc mediu timp de aproximativ 20 de minute, pana cand lintea si morcovii sunt moi.

4. Folosind un blender vertical, paseaza supa pana devine cremoasa. Daca preferi o consistenta mai groasa, poti pastra cateva bucati de linte si morcov intregi.

5. Adauga sare, piper si condimentele preferate dupa gust.

6. Serveste supa fierbinte, presarand deasupra patrunjel proaspat tocat.

Burgeri de naut cu garnitura de salata

Burgerii de naut sunt o alternativa excelenta pentru cei care doresc sa evite carnea in perioada de post. Acestia sunt bogati in proteine si au o textura placuta, asemanatoare cu burgerii traditionali. Nautul este o leguminoasa versatila, care poate fi folosita in diverse retete, de la hummus la supe si tocane.

Ingrediente necesare pentru burgeri:

  • 400 g de naut fiert sau o conserva de naut
  • 1 ceapa mica
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri de faina de naut sau faina de grau
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 lingurita de chimen macinat
  • 1 lingurita de coriandru macinat
  • Sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

1. Intr-un procesor de alimente, combina nautul fiert, ceapa, usturoiul, chimenul, coriandrul, sarea si piperul. Proceseaza pana cand obtii o pasta omogena.

2. Adauga faina si amesteca bine. Daca amestecul este prea moale, mai adauga putina faina.

3. Formeaza burgerii din amestecul obtinut.

4. Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie si prajeste burgerii timp de 3-4 minute pe fiecare parte, pana devin aurii.

Garnitura de salata:

  • Salata verde
  • Rosii cherry
  • Castraveti
  • Ceapa rosie
  • Zeama de lamaie

Mod de preparare:

1. Spala si taie legumele dupa preferinta.

2. Amesteca legumele intr-un bol mare.

3. Stropeste salata cu zeama de lamaie si asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

Paste cu sos de avocado

Pastele cu sos de avocado sunt o optiune de post sanatoasa si gustoasa. Avocado este cunoscut pentru continutul sau ridicat de grasimi sanatoase, vitamine si minerale, fiind un ingredient ideal pentru o dieta echilibrata. Prepararea acestui fel de mancare este rapida si simpla, iar rezultatul este un sos cremos si aromat.

Ingrediente necesare:

  • 400 g de paste integrale
  • 2 avocado copti
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 1 legatura de busuioc proaspat
  • Sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

1. Fierbe pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi scurge-le bine.

2. Intr-un blender, combina avocado, usturoiul, sucul de lamaie, uleiul de masline si busuiocul. Proceseaza pana cand obtii o crema fina.

3. Asezoneaza sosul cu sare si piper dupa gust.

4. Amesteca pastele fierte cu sosul de avocado pana cand sunt bine acoperite.

5. Serveste pastele cu busuioc proaspat deasupra si, optional, fulgi de chili pentru un plus de savoare.

Specialistul in nutritie, Dr. Maria Popescu, recomanda includerea avocado in alimentatia zilnica datorita beneficiilor sale pentru sanatatea inimii si a pielii. Potrivit unor studii, consumul regulat de avocado poate reduce colesterolul LDL cu pana la 13%.

Tocanita de ciuperci cu mamaliga

Tocanita de ciuperci cu mamaliga este o reteta traditionala romaneasca, perfecta pentru perioadele de post. Ciupercile sunt o sursa importanta de proteine, vitamine si minerale, iar mamaliga adauga consistenta si savoare acestui preparat. Aceasta combinatie delicioasa si satioasa poate fi preparata in mai putin de o ora.

Ingrediente necesare pentru tocanita:

  • 500 g de ciuperci (champignon, pleurotus sau ghebe)
  • 2 cepe
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de pasta de tomate
  • 1 lingurita de cimbru uscat
  • Sare si piper dupa gust
  • Optional: marar proaspat

Mod de preparare:

1. Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie si adauga ceapa taiata marunt. Caleste pana devine aurie.

2. Adauga usturoiul zdrobit si mai caleste cateva minute.

3. Adauga ciupercile taiate felii si lasa-le sa se inabuse la foc mediu, pana cand isi lasa zeama si se inmoaie.

4. Amesteca pasta de tomate, cimbrul, sarea si piperul, si continua sa gatesti inca 10 minute.

5. Presara marar proaspat deasupra inainte de servire, daca doresti.

Ingrediente necesare pentru mamaliga:

  • 1 litru de apa
  • 300 g de malai
  • 1 lingurita de sare

Mod de preparare:

1. Fierbe apa impreuna cu sarea intr-un ceaun sau o oala.

2. Adauga treptat malaiul, amestecand continuu cu un tel pentru a evita formarea cocoloaselor.

3. Lasa mamaliga sa fiarba la foc mic timp de 15-20 de minute, amestecand din cand in cand.

Pilaf de orez cu legume

Pilaf-ul de orez cu legume este un fel de mancare de post simplu, dar extrem de delicios si nutritiv. Orezul este o sursa buna de carbohidrati complecsi, vitamine si minerale, iar legumele adauga nutrienti si arome variate. Aceasta reteta este versatila, putand fi adaptata in functie de legumele preferate sau de sezon.

Ingrediente necesare:

  • 200 g de orez basmati sau orez brun
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ceapa
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 litru de supa de legume
  • Sare si piper dupa gust
  • Optional: mazare congelata, porumb, fasole verde

Mod de preparare:

1. Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie mare si adauga ceapa tocata, morcovul si ardeiul gras taiate cubulete. Caleste legumele pana devin moi.

2. Adauga orezul si amesteca pentru a-l acoperi cu ulei si arome.

3. Toarna supa de legume peste orez si lasa sa fiarba la foc mic, acoperit, timp de aproximativ 15-20 de minute sau pana cand orezul este fiert si lichidul a fost absorbit complet.

4. Daca folosesti legume congelate, adauga-le in ultimele 5 minute de gatire pentru a se dezgheta si a se incalzi.

5. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust si serveste pilaf-ul cald.