Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
books



10 curiozitati despre Ion Creanga

10 curiozitati despre Ion Creanga

1. Origini umile si primele studii

Ion Creanga, cunoscut drept unul dintre cei mai mari povestitori romani, s-a nascut pe 1 martie 1837, in satul Humulesti, din fosta Moldova. Provenind dintr-o familie de tarani, tatal sau, Stefan a Petrei Ciubotariul, era un om simplu, iar mama sa, Smaranda, era fiica preotului Ion si a Ecaterinei Ciubotar. Creanga a inceput sa-si formeze bazele educatiei in satul natal, sub indrumarea parintelui, care a fost primul lui invatator.

2. Studiile teologice si renuntarea la preotie

Dupa absolvirea scolilor din Targu Neamt si Falticeni, Ion Creanga a fost trimis de unchiul sau la Socola, la Institutul Teologic. Desi a completat studiile teologice, Creanga nu s-a simtit niciodata atras de viata monahala sau de preotie, motiv pentru care, dupa o scurta perioada in care a slujit ca diacon, a renuntat la cariera clericala. Aceasta decizie a fost influentata si de spiritul sau liber si de dragostea pentru povestiri si viata laica.

3. Cariera didactica si colaborarea cu Titu Maiorescu

Cele mai citite articole

Dupa renuntarea la preotie, Creanga s-a dedicat invatamantului. A lucrat ca invatator in mai multe sate din Moldova, iar ulterior a fost numit la Scoala de catun din Miclauseni si apoi la Scoala Primara de baieti nr.1 din Iasi. Prietenia cu Titu Maiorescu i-a deschis calea spre lumea literara a vremii. Maiorescu, impresionat de talentul natural al lui Creanga, l-a incurajat sa scrie si i-a publicat lucrari in revista "Convorbiri Literare".

4. Operele majore si stilul unic

Ion Creanga este autorul unor opere fundamentale in literatura romana, printre care se numara "Amintiri din copilarie", "Povestea lui Harap Alb", "Povesti" si "Punguta cu doi bani". Stilul sau narativ este direct si plin de umor, caracterizat prin autenticitate si o profunda intelegere a psihologiei poporului roman. Acesta a reusit sa combine elementele de folclor cu observatiile sale perspicace despre natura umana, creand astfel opere timeless care continua sa fie apreciate de cititori de toate varstele.

5. Viata personala si ultimii ani

Viata personala a lui Ion Creanga nu a fost lipsita de dificultati. Casnicia sa cu Ileana, o tanara din Iasi, s-a destramat rapid, lasandu-l cu un fiu, Constantin. Relatia dificila cu familia si lupta continua cu saracia l-au marcat profund. Ultimii ani ai vietii i-a petrecut impartindu-si timpul intre casa parinteasca din Humulesti si casa prietenului sau, Mihai Eminescu, la Iasi. Ion Creanga a decedat pe 31 decembrie 1889, lasand in urma un patrimoniu cultural de inestimabil.


Cele mai citite articole

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!