Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
mountain


10 curiozitati despre floarea de colt

1. Originea si numele

Floarea de colt, cunoscuta stiintific sub numele de Leontopodium alpinum, este o planta perena ce apartine familiei Asteraceae. Numele sau popular provine de la forma sa unica, care aminteste de un colt de munte. Este, de asemenea, numita "floarea reginei" datorita frumusetii sale regale si a habitatului montan inaccesibil unde prefera sa creasca.

2. Habitatul natural

Aceasta planta este specifica zonelor montane, intalnindu-se frecvent in Alpii Europeni, Carpati si alte lanturi muntoase din Europa. Floarea de colt creste la altitudini cuprinse intre 1.800 si 3.000 de metri, preferand zonele cu expunere sudica, unde soarele este abundent, dar si zonele stancoase si nisipoase, care asigura un drenaj bun al apei.

3. Caracteristici morfologice

Cele mai citite articole

Floarea de colt se remarca prin frunzele sale lanceolate, de culoare verde inchis, si prin florile albe, stelate, grupate in capitule. Fiecare "floare" este de fapt un grup de flori mici, numite florete. Aspectul sau distinctiv este dat de bracteele albe, deseori confundate cu petale, care inconjoara capitulele, conferindu-i un aspect de steluta sau de fulg de nea.

4. Reproducerea si ciclul de viata

Floarea de colt se reproduce prin seminte, care sunt diseminate de vant, datorita greutatii lor reduse si formei adaptate pentru zbor. Ciclul de viata al plantei incepe in primavara, cand incep sa germineze semintele cazute in toamna precedenta. Planta infloreste de la sfarsitul lunii iulie si pana in august, iar semintele sunt gata de diseminare la sfarsitul verii sau inceputul toamnei.

5. Statut de conservare si protectie

Din pacate, frumusetea si raritatea acestei flori au dus la culegerea excesiva, situatie care a pus-o in pericol de disparitie in unele regiuni. Floarea de colt este acum o specie protejata prin lege in multe tari, inclusiv in Romania. In aceste zone, culegerea florilor sau deranjarea habitatului lor natural sunt strict interzise, aplicandu-se amenzi semnificative pentru incalcarea acestor reglementari.


Cele mai citite articole

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!