182Vizualizari 0Comentarii
În sezonul rece, hainele de lână se numără printre preferatele noastre, datorită senzaţiei de confort şi căldură pe care ne-o oferă. Indiferent că vorbim de pulovere, fuste, rochii, sacouri, paltoane, fulare sau şaluri, aceste obiecte vestimentare au nevoie de o îngrijire specială pentru a le putea păstra în condiţii cât mai bune pe o durată cât mai lungă. La fel este şi cazul unor tipuri de lână mai preţioasă, cum este caşmirul sau alpacaua. Iată ce ar trebui să ştii.
Condiţii optime de depozitare
Pentru a păstra hainele de lână în cele mai bune condiţii, trebuie să le depozitezi corespunzător. Desigur, majoritatea dintre noi ne ţinem hainele în dressing sau în dulap, ceea ce este foarte bine, însă trebuie să avem în vedere şi condiţiile generale din apartament. De exemplu, moliile, inamicul numărul unu al lânei, sunt atrase de un mediu în care există praf, dar şi umezeală, deşi acesta este un aspect mai puţin cunoscut. Aşadar, este esenţial să scapi de praful care s-ar putea depozita pe marginile rafturilor şifonierului sau oriunde în jurul său. De asemenea, dacă în locuinţa ta nivelul umezelii este prea ridicat, nu ezita să investeşti într-un dezumidificator casnic. Un astfel de dispozitiv este ideal pentru păstrarea unor condiţii de igienă optimă în locuinţă şi te fereşte şi de bacteriile sau sporii care se dezvoltă în condiţii de umiditate ridicată.
Spălare delicată
Multe maşini de spălat au programe presetate pentru lână şi alte materiale delicate, aşa că foloseşte-le în exclusivitate atunci când speli haine din acest material. De obicei, temperatura apei nu va fi mai ridicată de 30 de grade, ceea ce permite păstrarea intactă a fibrelor de lână. Pe de altă parte, trebuie să fii atent şi la tipul de detergent pe care îl foloseşti. Există detergenţi mai duri şi alţii mai delicaţi. Aceştia din urmă sunt mai curând potriviţi pentru piesele vestimentară din lână. Pentru puloverele din caşmir sau alpaca, poţi folosi un detergent special pentru materiale preţioase. Citeşte cu atenţie etichetele, pentru că vei descoperi că în unele cazuri există instrucţiuni clare de tipul “potrivit pentru caşmir şi mătase” aşa cum există şi specificaţii de genul “nu este potrivit pentru lână, mătase sau caşmir”. Oferind puţină atenţie acestor detalii, vei prelungi durata de viaţă a hainelor tale.
Cele mai citite articole
Uscarea potrivită
La fel de importante precum spălarea hainelor de lână este şi uscarea lor. Evită cu orice preţ să le pui pe calorifer, de exemplu, pentru că acest lucru poate afecta forma obiectului vestimentar respectiv şi chiar dacă vei încerca să îl netezeşti cu fierul de călcat, fibra nu va mai fi în aceeaşi stare. Optim este ca obiectele din lână, caşmir sau alpaca să fie uscate la orizontală pe suprafeţe netede. Acest lucru poate fi o provocare, de aceea ar fi mai bine să nu speli prea multe astfel de obiecte în acelaşi timp. O soluţie ar fi să le pui la uscat pe o masă acoperită cu un prosop subţire uscat şi să le întorci la intervale regulate. De asemenea, ele nu se usucă niciodată în lumina directă a soarelui.
Indicaţii după purtare
Hainele de lână, spre deosebire de cele din bumbac, de exemplu, nu se spală după fiecare purtare. Cu toate acestea, înainte de a le pune în dulap este important să le aeriseşti. Din nou, nu le pune niciodată în lumina directă a soarelui. Ele se pun pe umeraşe şi se lasă la aerisit câteva ore, înainte de a fi împachetate şi puse înapoi în dulap. Pe lângă aspectele evidente care ţin de igienă, acest gest le protejează şi de molii, care sunt atrase de mirosul pe care transpiraţia umană îl lasă în hainele de lână. Tot pentru a le proteja de molii, pune în dulap pliculeţe cu gel de protecţie. Pe lângă faptul că vor ţine moliile la distanţă, vor lăsa un miros plăcut de lavandă sau cedru în garderoba ta.
Aşadar, ca să te bucuri în condiţii optime de hainele tale din lână, un material natural, confortabil şi călduros, ţine seamă de aspectele discutate mai sus şi acordă-le îngrijirea de care au nevoie!
Sursa foto: pexels.com