Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum alegi scutecul potrivit pentru bebelușul tău

Să devii părinte este o experiență minunată, care îți va aduce numeroase satisfacții și împliniri. Însă, vine și cu multe lucruri noi de învățat și decizii de luat atât pentru tine, cât și pentru cel mic. Una dintre acestea este reprezentată de alegerea scutecului potrivit. Există o varietate de scutece, dar cum îți dai seama care este cel optim pentru nevoile bebelușului tău?

Dimensiunea potrivită

Dimensiunea scutecului este una dintre caracteristicile esențiale ale acestuia. Cel mai important parametru în funcție de care alegi mărimea potrivită a scutecului este greutatea celui mic. Verifică ghidurile oferite de brandul ales și vezi care este dimensiunea potrivită pentru puiul tău. Spre exemplu, pentru un bebeluș cu o greutate între 11-16  kilograme, alege un pampers marimea 5

Optarea pentru scutec în funcție de dimensiunile acestuia este esențială pentru confortul celui mic. Astfel, un scutec prea mic, este strâmt, produce disconfort și nu reține corespunzător umezeala. Un scutec prea larg nu reține umezeala și crește riscul de apariție a iritațiilor. 

Tipul de scutec

Există o gamă variată de scutece. Astfel, poți alege un scutec de unică folosință sau unul din material textil. Cele de unică folosință au avantajul de a fi ușor de utilizat, mai ales dacă nu ești acasă și este necesară schimbarea scutecului, îl poți arunca pe cel utilizat, spre deosebire de scutecul textil, care necesită a fi depozitat. Un scutec textil refolosibil este mai avantajos din punct de vedere financiar și mai puțin dăunător pentru mediu, dar necesită mai multă dedicare din partea părinților pentru spălarea și igienizarea corespunzătoare. 

Sistemul de prindere

De asemenea, poți opta pentru mai multe opțiuni ale sistemului de prindere. Una dintre acestea este reprezentată de prinderea pe lateral, care este potrivită pentru bebelușii foarte mici. Însă, poate prezenta unele inconveniente când cel mic începe să se rostogolească de pe-o parte pe cealaltă. 

Cele mai citite articole

O altă opțiune este reprezentată de prinderea prin intermediul benzilor elastice, întâlnită la scutecele sub formă de chiloței. Acestea oferă un grad mai crescut de confort și ușurează și munca părintelui. 

Capacitatea de absorbție

Capacitatea de absorbție a scutecului este esențială pentru prevenirea iritațiilor pielii sensibile a bebelușului. Cea mai potrivită opțiune este reprezentată de scutecele care absorb lichidul și îl transformă în gel. În acest mod, acestea nu aduc niciun disconfort celui mic și reduc semnificativ riscul de iritații și usturime. 

Confortul oferit bebelușului

Indiferent de tipul de scutec ales, este important a permite celui mic să se miște liber. Confortul dat de scutec are la bază o formă optimă care să se plieze pe dimensiunea celui mic. De asemenea, materialul din care este fabricat este necesar să nu conțină parfum sau alți alergeni. 

Termenul de valabilitate

Deși pare greu de crezut și scutecele au un termen de valabilitate. Aceasta se datorează faptului că în compoziția acestora se află substanțe care permit transformarea lichidului în gel. După încheierea perioadei de valabilitate, aceste substanțe își pierd proprietățile, ceea ce favorizează umezeală și apariția iritațiilor. Așadar, verifică întotdeauna data de expirare.

Testează mai multe scutece

Încearcă mai multe branduri și tipuri de scutece pentru a vedea care se potrivește bebelușului tău. Dacă un scutec este potrivit pentru un bebeluș, nu înseamnă că este potrivit pentru toți. Așadar, testează și, în funcție de modul în care pielea celui mic reacționează la purtarea scutecului, ia decizia finală. 

Alegerea scutecului potrivit pentru bebelușul tău poate reprezenta o treabă dificilă, mai ales dacă ești părinte pentru prima oară. Însă, nu te îngrijora, există o varietate de tipuri de scutece din care poți alege, iar aplicând sfaturile importante pentru asigurarea confortului celui mic, cu siguranță vei lua cea mai bună decizie. 
Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole