123Vizualizari 0Comentarii
O etapă importantă în construcția sau reamenajarea unei clădiri este finisarea pereților. Aceasta se realizează cu ajutorul unor materiale speciale ce îi uniformizează și îi pregătesc pentru vopsire. În acest stadiu este esențial să avem produse de calitate și să ținem cont de particularitățile spațiului pe care îl vom zugrăvi ca rezultatul final să fie cel așteptat.
Ce sunt gleturile și care sunt caracteristicile specifice ale acestora?
Indiferent de culoare sau textură sarcinile gleturilor sunt de a umple golurile, crăpăturile și de a acoperi imperfecțiunile zidurilor și tavanelor. Pe lângă aspectul de ordin estetic te asiguri că protejezi în timp zidăria de deteriorare prin efectul lor de finisaj neted și durabil. Materialul de glet se utilizează înaintea amorsei în scopul pregătirii pereților pentru vopseaua lavabilă, aplicarea tapetului ori alte componente specifice renovărilor. În general se găsesc în magazinele de specialitate în trei variante: un compus cu ipsos, o combinație de var cu ipsos și unul pe bază de ciment. Ultimul, deși nu mai trebuie finisat, este destul de dificil de aplicat fiind necesar de cele mai multe ori să apelăm la profesioniști când vrem să îl folosim.
O categorie specială datorită avantajelor sale numeroase este gletul sintetic. Fiind un compus obținut artificial, experții în domeniu încearcă constant îmbunătățirea calităților sale. Un material versatil, adecvat suprafețelor complexe, el oferă elasticitate dar și rezistență mai ales în sectoarele cu umiditate mare. Există patru categorii ce corespund unui anumit nivel de finisare împărțite în funcție de cerințele suprafeței pe care vrem să o amenajăm. Primul, creat pentru pereții renovați ca faianța, al doilea cu cerințe estetice minime, gletul standard folosit la o zugrăveală mai delicată și, nu în ultimul rând cel pentru suprafețe impecabile. Acesta este perfect dacă vrem o finisare fără cusur ca bază pentru o tencuială specială, o vopsea prețioasă sau un tapet luxuriant.
Cele mai citite articole
Unde este indicat să îl folosim?
Când alegem un material de zidărie precum gletul este nevoie să știm exact caracteristicile ariei pe care o renovăm. Date precum gradul de umiditate, specificul locației, tipul de trafic, toate sunt definitorii dacă vrem să identificăm produsul cel mai bun. Gleturile pe bază de ciment sunt ideale în zonele cu umezeală crescută sau cu trafic ridicat având și o rezistență crescută în timp. Cele de ipsos sunt mai ușoare și funcționează excelent pe suprafețele plane și umiditate scăzută. Ele ne ajută să obținem o zonă netedă, robustă și pregătită pentru următorul pas. Când în compoziția lor se află și var, atunci vor fi perfecte în băi, bucătării sau locuri unde există un risc ridicat de formare a mucegaiului. Înaintea aplicării lui este imperios necesar ca suprafața să fie curată, uscată și cât mai plană. Ulterior, stratul de amorsă va uniformiza complet locul și va acoperi eventualele denivelări existente.
Compatibilitatea cu vopseaua și timpul de uscare sunt factori principali de luat în seamă înainte de achiziționarea gletului
În funcție de tipul de tencuială sunt necesare un strat sau două de glet. Când vorbim de ciment sau var vom avea în vedere un compozit mai grosier cu rol de nivelare al peretelui, iar apoi cel de-al doilea, cu o consistență mai fină, va finaliza cu succes operațiunea de finisare. Între cele două etape este deosebit de important ca materialul să fie lăsat să se usuce complet. Prin utilizarea gletului se reduce consumul de vopsea lavabilă și se obține o aderență mai mare a suprafeței reconstruite.
Dacă ai un produs premium și o mână de lucru pricepută ce cunoaște regulile folosire și uscare ale gletului poți fi sigur că pereții tăi vor arăta impecabil, iar rezultatul final va fi unul nemaipomenit!