Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
mancare

Efectele imediate ale foamei

Atunci cand nu mananci suficient, corpul tau va simti efectele imediate ale foamei. Acestea includ oboseala, lipsa energiei, anxietate, greata si un sentiment general de neconfort. Unele persoane pot experimenta si dureri de cap. Datorita faptului ca nivelul zaharului din sange scade, apar si probleme ale starii de spirit. Acestea pot include iritabilitate, anxietate sau chiar depresie. De asemenea, poate sa apara si ameteala sau lipsa de concentrare.

Efectele pe termen lung ale foamei

Cea mai mare problema a foamei pe termen lung este scaderea in greutate. Corpul isi ia nutrientii de care are nevoie din masa musculara si organele interne. Acest lucru poate duce la deshidratare si la oboseala cronica si scaderea performantelor fizice. In cazul unei diete severe, corpul va incepe sa retina mai multa apa, ceea ce poate duce la cresterea in greutate pe termen scurt. De asemenea, scaderea in greutate poate fi si un simptom al unei afectiuni de fond.

Riscul de a dezvolta boli

Atunci cand persoana nu mananca suficient pe o perioada mai lunga de timp, este expusa unui risc mai mare de a dezvolta boli precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala si bolile cardiace. Persoanele care nu mananca suficient, sunt si la risc mai mare de a dezvolta anemie, care se caracterizeaza prin scaderea nivelului de fier in sange. De asemenea, acestia sunt si mai susceptibili sa dezvolte afectiuni ale inimii, precum boala coronariana, insuficienta cardiaca si atacul de cord.

Efectele nutritionale ale foamei

Cele mai citite articole

Atunci cand persoana nu mananca suficient, exista riscul ca aceasta sa nu primeasca nutrientii necesari. Acest lucru poate duce la deficiente de vitamine si minerale. Aceste deficiente pot duce la simptome precum piele uscata si iritata, caderea parului, oboseala, anemie si chiar probleme ale sistemului imunitar. In cazuri extreme, persoana poate dezvolta deficiente de vitamine si minerale care pot cauza chiar decesul.

Efectele mentale ale foamei

Foamea poate avea efecte negative asupra starii de spirit si poate contribui la aparitia starilor de depresie. Acest lucru se intampla deoarece corpul tau are nevoie de energie pentru a produce substantele chimice necesare pentru a mentine starea de bine. Daca corpul nu primeaste aceste substante chimice, poate sa apara anxietate si depresie. De asemenea, foamea poate duce si la tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia sau bulimia.

Cum sa gestionezi foamea

Unul dintre cele mai bune moduri de a gestiona foamea este sa mananci mai des mese mai mici. Acest lucru ajuta la mentinerea starii de bine si asigura un nivel constant de energie. De asemenea, este important sa consumi alimente sanatoase si echilibrate pentru a te asigura ca organismul tau primeste nutrientii necesari. Este si recomandat sa te odihnesti suficient. Acest lucru iti va oferi energia necesara pentru a face fata stresului si poftei de mancare.

Concluzie

Nu mancarea poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Atunci cand nu mananci suficient, corpul tau este expus unui risc mai mare de a dezvolta boli si deficiente nutritionale si poate avea consecinte grave asupra starii tale de spirit. Este important sa fii constient de riscurile asociate cu foamea si sa gestionezi foamea prin mancarea sanatoasa si odihna adecvata.

Cele mai citite articole